Skocz do zawartości

[odpadające szprychy]problem ze szprychami

MichalVx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A więc mam taki problem mam rower romet mosquito 2.0 od miesiąca jade sobie drogą podjeżdzam pod krawężnik (wolno) i nagle słysze terkot patrze a tam szprycha przednia wyrwała się z mocowania i uderza o rame następna szprycha odpadła z tylnego koła pare dni później jade sobie drogą , pod żaden krawężnik nie podjeżdzam ani nic nagle słysze terkot patrze a tu szprycha też z mocowania się urwała wiecie jaki może być powód odpadających szprych ? bo ja naprawde nia mam pojęcia :/

Napisano
Ta z przodu wyrwała się z obręczy tej co są w felgach

eee a tak bardziej po polskiemu się nie dało ? :P Szprychy Ci się wyrywają z kołnierzy/obręczy czy po prostu pękają ? Jeśli szprychy Ci pękają to widzę dwie możliwości. Wadliwe szprychy albo po prostu skaczesz na tym rowerze. Chyba że ważysz znacznie ponad możliwości szprych.

Napisano

Z przodu rozwaliła obręcz i wyszła razem z nyplem przez obręcz? Czy się tylko odkręcił nypel i wyleciała? Zerwał się gwint ze szprychy czy nypla?

Z tyłu rozwaliła piastę / piasta popękała?

Wrzuć najlepiej foty ;)

Tak czy siak - diagnoza - dziadowskie koła. Za mocno podociągane szprychy, albo za słabo... zależy w jaki sposób się posypały.

• Mod Team
Napisano

Ewidentnie ktoś z działu gastronomii albo i psychologii stosowanej uczył sie składać na twoim kole :P Tylko źle zaplecione koło by sie tak rozpadło jak to opisujesz. Reklamować raczej nie ma sensu bo pewnie będzie ze i tak jeździłeś nie zgodnie z zaleceniami ...

Pasowało by oba koła przepleść, lub szarpnąć sie na nowe.

Napisano

Jak ma przepleść koło skoro wyrwało nypel z obręczy ?Jeśli obręcz nie ma śladów po uderzeniu to ja bym próbował reklamować.

• Mod Team
Napisano

No w tym wypadku można się starać reklamować a drugie koło przepleść. Ale wątpię żeby uznali gwarancje, stwierdzą ze skakał albo inne cuda robił dlatego koło się zepsuło ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...