Skocz do zawartości

[amortyzator]RST Space jump - problem ze "strzelaniem"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z moim amortyzatorem (mam go od 1 dnia od znajomego). Wiec gdy docisne amortyzator do ziemi i podniose przód słychać strzał . Widać to na filmie https://vimeo.com/47783176 . Co się w nim stało bo nie jest to na pewno naturalne w tym modelu . I jaki był by koszt naprawy .

Tłumienie powinno być ustawione aby pasowała ci jego praca ... a nie max na + czy na -.

Aktualnie masz brak tłumienia albo uszkodzony tłumik ...

Inna sprawa że gdzieś w konstrukcji widelca/tłumika powinien być jakiś gumowy element który powinien wygłuszać uderzenie przy takim odbiciu.

W Jumpie z dokumentacji wynika ze tłumik jest nierozbieralny ... wiec na początek sprawdź działanie regulacji tłumienia aby wykluczyć ewentualne jego uszkodzenie.

pozdro

Pod pokrętłem regulacji powinny być 2 sprężynki a na nich 2 kulki.

Brak tych elementów nie ma wpływu na pracę tłumika... kulki te mają dawać charakterystyczne cykanie podczas kręcenia pokrętłem regulacji... taki efekt stopniowania.

Jeżeli tłumik rzeczywiście nie działa ... to telefon do Velo czy mają ... gdzieś czytałem ze nowy to 120 zeta.

Lunch RA ma taki sam tłumik

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...