Skocz do zawartości

[opona] Nierówna opona Giant/Kenda K-847 - można reklamować?

sahn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem Giant Aspiro RS3, niestety tylna opona dość wyraźnie "bije". Sprzedawca stwierdził, że to nierówność opony mieszcząca się w granicach dopuszczonych przez producenta. Trudno mi w to uwierzyć, ale w manualu i warunkach gwarancji nie znalazłem nic na ten temat. Czy rzeczywiście muszę zaakceptować taki stan rzeczy?

M

Napisano

Wielce możliwe. Po pierwsze Giant z zasady odrzuca wszelkie reklamacja, po drugie opona to element eksploatacyjny roweru i jako taki nie podlega gwarancji:)

Witamy w świece kapitalizmu i żądzy pieniądza.

Napisano

Jeśli nie przeszkadza w jeździe, olać sprawę. Jeśli przeszkadza:

1. sprawdź, czy bije koło czy opona. Jeśli koło -centrowanie, jeśli nie, patrz punkt 2.

2. jeśli opona, to dopompuj ją do granicznych, maksymalnych wartości, możesz nawet nieco ponad (ale lekko i delikatnie, z wyczuciem, dopóki nie wsiądziesz przy takim ciśnieniu na rower, nic oponie się nie stanie). Oponka powinna z charakterystycznym dźwiękiem się ułożyć na obręczy. Jeśli nie, staraj się to na przeglądzie zerowym zareklamować (nie przyznawać się do tej metody!), oczywiście argumentując, że uniemożliwia/utrudnia jazdę i walczyć ;)

Napisano

Zmniejsz trochę ciśnienie następnie wyjmij koło. Połóż je trzymając ręką u góry na ziemi. Lekko odchyl do tyłu i stojąc bokiem do opony delikatnie przyciskaj stopą (tak jakbyś ją ugniatał) do podłoża w miejscu bicia. Na koniec napompuj do właściwego ciśnienia i jeśli nadal będzie bić to jest spora szansa na to, że jest faktycznie wadliwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...