Skocz do zawartości
  • 0

Odległość krocza od ramy

Gość Krystian

Pytanie

Gość Krystian
Napisano

Siemka,

planuję kupić rower trekkingowy i mam pytanie dot. odległości ramy od krocza, jak to jest?

Mam 176cm wzrostu, długość nogi 80cm, w dwóch sklepach polecają mi 19calowe ramy (48cm długość tej rury pod siodełkiem), ale krok mam prawie na samej ramie, kiedy nad nią stoję, czy oby na pewno taki rower jest ok?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Problem w tym, że mają same 19. Liczyłem na kalkulatorze competivecyclist, czy jakoś tak i tam mi wyszło, że idealna wysokość ramy to 51cm... Więc jak to jest? :o Na innej stronce, że 20. Niby dwóch fachowców w branżu sugeruje 19.

Napisano

Jak liczyles w competitivecyclist, to popatrz na dlugosc gornej rury "top tube" i tym wymiarem sie kieruj.

Chyba, ze jestes nieproporcjonalnie zbudowany, krotkie nogi, dlugi tulow i rece, wtedy ewentualnie warto sprawdzic przekrok.

Napisano

Jeśli chodzi o mierzenie odległości do krocza to trzeba stanąć przed siodełkiem, zacisnąć tylny hamulec i podciągnąć przednie koło tak wysoko aż górna rura nie dotknie wiadomo czego. W tym momencie, jeśli chodzi i crossa czy szosowy, przednie koło powinno wisieć nad ziemią 10 cm (dla górala 15 cm).

Napisano

Może ja się czepiam trochę tej wielkości, bo od 6 lat na rowerze nie jeździłem, a poprzedni miał koła 26 i ramę na oko 16-17 góra ;)

Dzisiaj zrobiłem tym Saphixem z 10km i jest oki, nie ma z niczym problemu, tylko, że mam krocze od ramy o 2cm, no cóż, coś pomyśle :)

Napisano

A jak rama bedzie "dobra" w kroczu ale jednoczesnie bedzie za krotka lub za dluga.....?

Panowie przestancie pisac glupoty, bo czlowiekowi tylko mieszacie w glowie.

Rame dobiera sie wg dlugosci gornej rury!!!

Gość Krystian
Napisano

No, a u was jak jest z odległością krocza od ramy? Wybaczcie za dziwne pytanie.

Gość Unibike
Napisano

Ja lekko stykam się z ramą, a mam rower 19. Nie wiem czemu w Internecie wszędzie piszą o 10cm odstępie, bo w takim razie ludzie twojego i mojego wzrostu (180) powinni na 15-16 jeździć, a weź i znajdź crossa z taką ramą :|

Napisano

A jak rama bedzie "dobra" w kroczu ale jednoczesnie bedzie za krotka lub za dluga.....?

Panowie przestancie pisac glupoty, bo czlowiekowi tylko mieszacie w glowie.

Rame dobiera sie wg dlugosci gornej rury!!!

No to jest nawet istotniejsze, bo determinuje pozycję na rowerze. Dawniej rowery górskie miały krótkie górne rury i długie mostki. Teraz tendencja się zmienia. Wielu producentów wydłużyło ramy, aby nawet na 18 cali wsiadł sobie chłop 190cm (gdzie dotychczas jeździł na 19/20 cali). Wysokość górnej rury określa poziom bezpieczeństwa w trudniejszym terenie. Ogólnie przed zakupem trzeba usiąść na rower, a jak się nie da, to dokładnie przejrzeć specyfikację ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...