Skocz do zawartości

[Dziwny dźwięk] Tektro Draco - obcieranie, uderzanie?

michas08

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam hamulce Tektro Draco hydrauliczne, zrobiłem na nich dopiero 95 km w dość ostrym terenie ze stromymi zjazdami w kamienistym terenie. Dziś miałem wybrać się na kolejną przejażdżkę ale usłyszałem dziwny, irytujący dźwięk, który wydaje mi się że dobiega właśnie z tylnego hamulca. Mianowicie - dźwięk podobny jest do lekkiego ocierania z lekkim dzwoniącym puknięciem (nie wiem jak to wytłumaczyć) pojawia się on dopiero pod obciążeniem kiedy wsiadam na rower - średnio co 1 obrót koła. Tarcza prosta i nie ociera o klocki. Zauważyłem też, że mocno skrzypić zaczęły przy hamowaniu ale wyczytałem, że to mogą być docierające się klocki. Co do dźwięku to nie mogę go dokładnie zlokalizować, jak zejde z roweru i zakręce kołem to jest cisza. Podczas jazdy nie wyczuwa się drgań ani szarpnięć wraz z dźwiękiem. Co to może być? Brudu na klockach też nie ma.

Konusy są dokręcone - koło nie ma wyczuwalnych luzów, ale dla pewności jeszcze sprawdze.

Zauważyłem, że dźwięk pojawia się również gdy mocno naciskam rękami na siodełko :icon_confused:

Hmmm zmiana sprawy . To nie wina hamulca. Odkręciłem zacisk cały i dałem go "na bok" a dźwięk dalej był. Nie wiem czy zakładać nowy temat w innym dziale czy pozostać tu skoro to nei wina hamulca. Może coś z piastą ? Luzów nie ma.

Skoro dźwięk pojawia się przy naciskaniu na siodełko, to wg. mnie sprawa jest prosta: wyjmij sztycę z ramy, przetrzyj solidnie szmatą mufę i sztycę, załóż ponownie - najwyraźniej się dostało jakieś ziarenko piasku między ramę a sztycę (częste). Możesz dać tam jakiegoś gęstego smaru, ja tak mam, polecam, spokój z tym.

Możesz sprawdzić połączenie sztyca-siodło, równie często się pojawia strzelanie, gdy dostanie się tam piasek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...