michas08 Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam! Posiadam hamulce Tektro Draco hydrauliczne, zrobiłem na nich dopiero 95 km w dość ostrym terenie ze stromymi zjazdami w kamienistym terenie. Dziś miałem wybrać się na kolejną przejażdżkę ale usłyszałem dziwny, irytujący dźwięk, który wydaje mi się że dobiega właśnie z tylnego hamulca. Mianowicie - dźwięk podobny jest do lekkiego ocierania z lekkim dzwoniącym puknięciem (nie wiem jak to wytłumaczyć) pojawia się on dopiero pod obciążeniem kiedy wsiadam na rower - średnio co 1 obrót koła. Tarcza prosta i nie ociera o klocki. Zauważyłem też, że mocno skrzypić zaczęły przy hamowaniu ale wyczytałem, że to mogą być docierające się klocki. Co do dźwięku to nie mogę go dokładnie zlokalizować, jak zejde z roweru i zakręce kołem to jest cisza. Podczas jazdy nie wyczuwa się drgań ani szarpnięć wraz z dźwiękiem. Co to może być? Brudu na klockach też nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 sprawdź czy nie ma luzu w piaście tzn czy konusy Ci się nie rozkręciły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas08 Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Konusy są dokręcone - koło nie ma wyczuwalnych luzów, ale dla pewności jeszcze sprawdze. Zauważyłem, że dźwięk pojawia się również gdy mocno naciskam rękami na siodełko Hmmm zmiana sprawy . To nie wina hamulca. Odkręciłem zacisk cały i dałem go "na bok" a dźwięk dalej był. Nie wiem czy zakładać nowy temat w innym dziale czy pozostać tu skoro to nei wina hamulca. Może coś z piastą ? Luzów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Skoro dźwięk pojawia się przy naciskaniu na siodełko, to wg. mnie sprawa jest prosta: wyjmij sztycę z ramy, przetrzyj solidnie szmatą mufę i sztycę, załóż ponownie - najwyraźniej się dostało jakieś ziarenko piasku między ramę a sztycę (częste). Możesz dać tam jakiegoś gęstego smaru, ja tak mam, polecam, spokój z tym. Możesz sprawdzić połączenie sztyca-siodło, równie często się pojawia strzelanie, gdy dostanie się tam piasek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas08 Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Ok Przeniosłem w sumie temat w inny dział ale dobrze, że zauważyłęm że ktoś tu jeszcze odpowiedział. Jutro sprawdzę sztycę i zobaczymy czy dźwięk dalej będzie. http://www.forumrowerowe.org/topic/120243-piasta-dziwny-dzwiek/page__gopid__1127157#entry1127157 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.