Tomass Napisano 4 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Cześć! Przerzutkę regulowałem wg opisu z forum(przyklejony wątek na początku tego działu) Po ustawieniu biegi od 6 do 1 zmienia bardzo ładnie Problem pojawia się, gdy chę zejść z biegu pierwszego w dół. Łańcuch na drugą zębatkę z tyłu wskakuje dopiero wówczas, gdy manetka jest już na trzeciej pozycji. Czego to może być wina? Rozciągnięta sprężyna, czy regulacja? Przerzutka jest dość stara, bo ma około 10lat, przebiegu 5000km. Przerzutka to SUNTOUR XR 150 Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 4 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Popuśc lekko linke. Myśle ze to to. Napisz czy podziała. Sprawdź czy masz prosty hak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomass Napisano 4 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Próbowałem już różne ustawienia linki, trochę mocniej, trochę słabiej ale jeszcze popróbuję. Tyle, że to dopiero za kilka dni, bo na razie sporo zajęć w szkole. Rama jest stalowa - nie ma wymiennego haka, a ten, do którego w tej chwili jest przykręcona przerzutka jest prosty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomass Napisano 4 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Jednak znalazłem trochę czasu Przesunąłem lekko wózek, i popuściłem linkę. Efekt tego jest taki, że łańcuch w dół zchodzi bardzo ładnie, w górę w zasadzie też - trzeba tylko minimalnie podciągnąć, żeby wskoczył na wybraną zębatkę. Jak mnie przestanie przeziębienie gnębić to pojadę w teren i tam spróbuję dokładnie doregulować. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 No z reguły tak jest że jak w dół schodzi po kliknięciu to do góry będzie wchodzić po lekkim podciągnięciu manetki trochę bardziej, bo jeśli znów bardziej podciągniesz linkę to do góry będzie wchodziło po kliknięciu manetką a w dół będzie mieć opóźnienie (tak jak pisałeś wcześniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Nieprawda. Da się wszystko wyregulować idealnie. Kwestia czasu i cierpliwości. Wyreguluj wszystko jeszcze raz, wg opisu z forum lub instrukcji Shimano od Twojej tylnej przerzutki. Pamiętaj, że tzw. SIS adjustment - czyli kręcenie śrubą przy manetce, rób o ćwierć obrotu, powoli. No i sprawdź ustawienie wózka względem kasety, wszystko opisane w instrukcji którą otrzymałeś razem z tylnią przerzutką - "Rear Drive System". Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomass Napisano 7 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Hej! Przerzutka jest suntoura a nie shimano. Instrukcja dołączona do przerzutki(a w zasadzie roweru) jest conajmniej kiepska, bo na radach typu - Jeżeli łańcuch chrobocze pokręć śrubką H w prawo, jest dość ciężko wyregulować cokolwiek...(śrubka i kierunek kręcenia podane przypadkowo, bo nie mam pod ręką instruckji). Dlatego właśnie regulowałem wg opisu z forum. Manetki są również suntoura, i baryłka jest tylko przy manetce przedniej przerzutki. Tylna ma ją przy automacie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 No cóż, ja przy pomocy rad Rikera z topiku o regulacji przerzutek wyregulowałem napęd Alivio 2006 na tip-top w ciągu 30 minut. Mogę Ci tylko doradzić cierpliwość i wnikliwe przeczytanie rad z tamtego tematu, są na 100% skuteczne. Powodzenia! P.S. Przerzutki Suntoura mają dobrą opinię na Forum. Brak śruby baryłkowej przy manetce to nie problem, i tak jej działanie dubluje się z tą przy przerzutce (swoją drogą "automat" to taka urocza stara nazwa przerzutki). Więc regulacja wygląda tak samo jak w Shimano, tyle, że zamiast środkowe biegi kasety regulować baryłką przy manetce, musisz to zrobić tą przy przerzutce.W całej tej regulacji najważniejsze jest zrozumienie zasady działania, potem już każdy problem zgrymaszącym napędem rozwiążesz w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerman Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Zdarza się tez czasem, że przerzutka wymaga oczyszczenia i naoliwienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Zrobię lekki offtopic: Dzisiaj nie mogłem uwierzyć co się dzieje z moją tylnią przerzutką, jako że miałem trochę wolnego czasu to chciałem ją podregulować, aby chodizła na wspomniane wcześniej tip-top. Wiem, pewnie od razu myślicie, że pierwszy raz dotykam się przerzutki, ale to nie prawda. Obecną przerzutkę zdjąłem ze starego roweru, włożyłem na nowy, wyregulowałem raz, po tem drugi(oba razy nigdy nie na super perfekt), a ostatnio wyregulowałem przerzutkę w rowerze mojej Mamy. Mianowicie mam Deore 2004 na 8 przełożeń, a problem był taki, że wchodził 8, 7, 6, 5, i 4, ale nic niżej! zacząłem regulować linką, precyzyjnym napreżęniem przy przerztuce, a także śubami i pupa nadal wchodziło nic, albo 5 biegów. Po godzinie udręki udało mi się doregulować tak, że 4(na manetce) to 1(na kasecie), 5 to 2, 6 to 3, 7 to 4, a 8 to 5 co było ustawieniem jakie najbardziej pasowało mi w obecnej beznadziejnej sytuacji. Jedyne co przychodzi mi na myśl to rozwalenie się plastiku w manetce, ale nie mogłem tego sprawdzić, ze względu na to, że słaby materiał śubek od pokrywki już był wytarty tak, że nie dało się ich wykręcić. Może macie jakieś sugestie co do ewentualnej przyczyny? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomass Napisano 8 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 von Lauenberg Dokładną regulację zrobię już w czasie jazdy Rowerman To nie to, bo cały rower był na zimę rozebrany, dokładnie wyczyszczony i nasmarowany, także napęd również miał gruntowne czyszczenie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 8 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Witam! chciałem się Was spytać czy każda przerzutka Shimano SIS może działać pod 7 przełożeń i zależy to tylko od jej regulacji? Bo ja do tej pory miałem 6trybowy wolnobieg a teraz zakładam 7 i nie wiem czy muszę od razu wymieniać przerzutkę (znajomi mają ją na 7 dlatego wiem, że się w ogóle da). Oczywiście ona też pójdzie niebawem do wymiany ale na razie chce sobie pojeździć jakiś czas:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.