Skocz do zawartości
  • 0

Ciężko się pedałuje

Gość daria

Pytanie

Napisano

Witam

Wybaczcie, jeśli moje pytanie wyda Wam się śmiesznie błache, ale zupełnie się nie orientuję w rowerowych sprawach.

Mam dwa takie same problemy.

Kupiliśmy dzieciom rowery 12 cali i 20 cali z przerzutkami i w obu przypadkach wystąpił ten sam problem, mianowicie ciężko się pedałuje. Obu chłopaków mam silnych, więc to nie problem wątłych nóżek. Na rowerach jeździły inne dzieci i im również było ciężko. Poruszaliśmy pedałami kiedy rower był w "spoczynku" do góry kołami i "chodzą" bez problemu. W 20 mam nastawioną przerzutkę na to najmniejsze kółko, ale inne chłopaki też tak mają i jadą szybko, a mój syn może jedynie pedałować w spacerowym tempie i tak też jedzie, przez co zawsze jest ostatni. Młodszy syn na 12 też zawsze jedzie z tyłu.

Proszę Was bardzo o podanie możliwych powodów takiego problemu.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Im większa zębatka z przodu w korbie przy pedałach to większe przełożenie i szybsze co przy niskiej prędkości daje duży opór przy pedałowaniu.

Z tyłu roweru jest na odwrót mniejsza zębatka to szybsze przełożenie i przy niskiej prędkości ciężko pedałować, porównam do auta jakby się wrzuciło np 5 bieg odrazu.

Niewiem dokładnie jak te rowery mają te biegi, ale jesli z przodu w korbie po 3 zębatki to też ważne jest by nie kosić napędu żeby łańcuch np z przodu z małej zębatki nie działał razem z najmniejszymi z tyłu tak samo największe bo inaczej szybko napęd się zużyje.

Np 3 zębatki z przodu masz i 8 z tyłu to jeździć mniejwięcej:

1 z przodu najmniejsza i ze 3 najwieksze z tyłu, potem wrzucać 2 z przodu i tak średnie 3 zębatki z tyłu itd, aby łańcuch był zawsze najbardziej w linii prostej.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...