mikolajpod Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam! Postanowiłem wymienić ramę z Gianta Terrago 3 na coś porządniejszego. Przedział cenowy ok 1000-1200zł. Szukam już od dłuższego czasu ale ciężko jest cokolwiek znaleźć Mam 182cm do tej pory jeździłem na 18 cali (chyba, jest to giantowska M'ka ) Czy 20 nie będzie za duża? Myślałem o 19 ale jeszcze trudniej jest znaleźć w takim rozmiarze. Jakie modele polecacie? Rama musi pasować kolorystycznie do amora, Suntour Epicon sf11 biały. Znalazłem Author Egoist 19 cali. http://allegro.pl/cube-reaction-sid-blue-nowa-rama-mtb-20-cali-i2550579269.html Czy można w stery 1,5" wstawić amor 1 1/8"? a może Cube Reaction Sid? http://allegro.pl/cube-reaction-sid-blue-nowa-rama-mtb-20-cali-i2550579269.html Trochę średnio odpowiada mi kolor no i ten rozmiar 20 cali czy nie bd za duży?
Mod Team Maniak Napisano 17 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2012 Unikaj 20-stki, nie będzie za fajnie. Mam 182cm, jeżdżę na 19' i jeszcze skracałem sobie pozycję mostkiem i sztycą, na 18' cali tez bym sie nie pogniewał. Te cube'y z tego co pamietam są ciężkie, do powiększonej sterówki można założyć zwykły amor przez adapter. A tą ramę widziałeś (są też białe): No Saint ANGEL 2011 czarno-biały 1510g - Lemonbike.eu - dla nas waga ma znaczenie | Stan`s NoTubes | Koba | No Saint | Ceradure | Far & Near | ? Czego oczekujesz po ramie, ma być lekka, sztywna, ładna ?
mikolajpod Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Napisano 17 Sierpnia 2012 Rama nie musi być super lekka, byle nie było to kowadło Powinna być sztywna i pasować kolorystycznie do amora. Nie pogardzę też ładnym malowaniem Chcę kupić ramę na lata która będzie bazą do zbudowania dobrego roweru. Sorry za post pod postem ale nie mogę/nie umiem edytować. Chyba zdecyduję się na Author Egoist 2012 19" ale mam amortyzator 1 1/8". Można do tego dokupić specjalne stery z redukcją albo samą redukcję i zwykłe stery 1 1/8? Nie znam się na tym i proszę o pomoc
Mod Team Maniak Napisano 17 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2012 Tak na allegro są takie redukcje, poszukaj chwile. Podaj jeszcze raz linka do tego authora bo dałeś 2x do cube'a. Wiesz wygląd to akurat dopiero któraś z kolei rzecz którą powinieneś się kierować, widzę że jesteś gotów kupić nawet za dużą ramę byle tylko była ładna i "porządna". Nie tędy droga. Poczytaj trochę o tym czym jest geometria ram, zobacz jaką ma twoja, pomyśl co chciałbyś zmienić i porównaj z tym w czym przebierasz. Waga to dosyć istotna rzecz, choćby z tak prozaicznego powodu ze lekka rama zwykle musi być dobra jakościowo aby właściwie się zachowywała, sztywność to rzecz której bez laboratoryjnych testów raczej nie sprawdzisz ale np. takie rzeczy jak profile rur, średnice sterów muf suportowych i itp, wiele mówią. Hydroforming, polerowane spawy, nowoczesne standardy mocowań i osadzania łożysk to rzeczy które powinny przykuć twoją uwagę. Proponuję abyś się nie nastawiał bezwzględnie na dobieranie pod kolor Epicona (w końcu kiedyś możesz chcieć zmienić na coś innego)? Na pewno czarna rama nie gryzie się z białym amorem, z resztą inne kolory też więc masz tu szerokie pole do popisu. 1200zł na alu ramę do sporo, można wybrać praktycznie dowolną, ba można nawet już myśleć o chińskim carbonie.
mikolajpod Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Napisano 17 Sierpnia 2012 http://allegro.pl/rama-mtb-author-egoist-2012-19-i2550233349.html Chińskiego carbona wolę nie kupować Jak patrzę na geometrię tego Egoista to on chyba nie jest dużo większy niż moja rama. Niestety nie mogę znaleźć geometrii tego Cube.
Rulez Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Ja mam 182 cm i nie wyobrażam sobie zmieścić się na ramie 18" ten Author był by dla mnie optymalny. Cube to stary model, a geometria zmieniała się kilkukrotnie, te nowe są bardziej sportowe.
Qamal Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 do authora jest dodawana w zestawie tuleja redukcyjna do amora 1 1/8. Jak bedziesz kupowal to najlepiej przypomnic im zeby ja dodali. Oprocz tego wzestawie sa stery
mikolajpod Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Napisano 19 Sierpnia 2012 Będę musiał wysłać maila, bo nigdzie o tym nie piszą.
Mod Team Maniak Napisano 19 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2012 Chińskiego carbona wolę nie kupować Uzasadnij proszę. Pozdr
mikolajpod Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Napisano 20 Sierpnia 2012 Bo jest chiński..? Wolę sprawdzoną markę aluminium niż chiński carbon.
Mod Team Maniak Napisano 20 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2012 A sądzisz że gdzie produkowane jest 98% wyrobów sprzedawanych pod europejskimi markami? : ) Wskaż mi ramę która nie jest z Azji.. Już prawie takich niema. Author to bodaj Tajwan czyli też be Poszperaj trochę, może zmienisz zdanie, przeskok jakościowy w jeździe jest duży, jeszcze nie znam żadnej osoby która z carbonu wróciła do alu, nie będę Cie na siłę namawiał, na razie twój argument to "nie bo nie" choć i to jestem w stanie zrozumieć. Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.