Skocz do zawartości

[Amortyzator] MANITOU R7 czy SUNTOUR AXON RLD

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie.Czytałem że a Axonie 2011 regulacja tłumienia powrotu praktycznie nie działa.Na tej aukcji są pokazane dwa kolory tego Axona i różnią się one pokrętłem na dolnej goleni.Czy one posiadają inne tłumiki czy to tylko sam wygląd pokrętła jest inny.

http://allegro.pl/suntour-axon-rld-100mm-amortyzator-1525g-rt-i2530037155.html

Ok.Jednak na Manitou R7 2011. nie starczyło kasy a starszego modelu nie chciałem więc wybór padł na Axon RLD 2011r.Sam amor sprawia wrażenie bardzo masywnego ale jest bardzo lekki.Mam go dopiero 2 dni więc nie mogę powiedzieć o nim za dużo ale po pierwszej jeździe w terenie wrażenia są bardzo pozytywne,amor bardzo ładnie wyłapuje średnie i duże nierówności,gorzej z tymi malutkimi ale po dotarciu powinno być lepiej.Blokada działa dobrze ,ja ustawiłem że ma po mocnym naciśnięciu około 1cm skoku.

Dzięki za opinie.

a ja dodam ze na IO 1 miejsce zajął wśród Kobiet Axon RC:)

to dobrze ustawiles blokade ;) LOD przekrecony na maksa tak sie zachowuje wlasnie...:)

co do wylapywania malych nierówności, jaki masz sag i jak skręcone tłumienie? na małych musi byc bardzo niewielkie, a sag musi wynosic przynajmniej w Epiconie jakies 25/100 zeby lapal male :)

Nie, jakoś źle sobie to wymysliłeś. Jestem zadowolony, o czym mówiłem wcześniej na forum. Interesuje mnie po prostu zdanie kolegi na ten temat, skoro się naczytał o niedziałającej regulacji, a teraz jest nowym użytkownikiem tego modelu.

Moje problemy z axonem przybrały już dużo poważniejszy charakter, co opisałem ze zdjęciami parę dni temu w innym temacie.

Tak więc u mnie tłumienie działa w miarę poprawnie.Wiem że nie działa tak efektywnie jak Rebie Rl którą posiada mój znajomy ale lepiej niż w Reba Race z którą również miałem styczność. Jak mam skręcone na minus to oddaje dosyć wolno ale podczas szybszej jazdy po kamieniach i korzeniach się gubił więc dałem całkiem na plus i wtedy jednak troszkę za szybko odbijał(może dla tego że nie była to jakieś super szybka jazda z powodu błota itp.Ustawiłem pokrętło na środku i to było takie komfortowe ustawienie.Amortyzator bardzo fajnie wybiera podłoże napakowane korzeniami i kamieniami ale przy szybkich zjazdach gdy amor bardzo szybko pracuje słychać delikatne pukanie coś w stylu tylnej przerzutki jak skacze na wybojach tyle że jest to w miarę ciche.Sag ustawiłem na 2 i pół cm i amor pracował płynnie ani razu nie dobił ale jednak troszkę go dopompuje ponieważ przy gwałtownym mocnym hamowaniu przednim hamulcem z dużych prędkości jak dla mnie za bardzo nurkował.Wiem że nie działa aż tak super jak Reba RL ale jak na moje wymagania w zupełności wystarczy.A gdyby po jakimś czasie nie dawał rady w terenie to na przyszły sezon założę go do roweru żony która nie jeździ w terenie a sobie przez okres zimowy naskładam na coś innego choć mam nadzieje że nie będzie takiej potrzeby.

A jak wygląda rower(jeszcze mostek i kiera do wymiany bo nie pasuje) po dzisiejszym testowaniu amora na 60-cio kilometrowej trasie całej w terenie możesz zobaczyć w moim albumie.

Zerknij sobie na filmik z tego tematu założonego przeze mnie i odpowiedz sobie na pytanie, czy ten dźwięk choć trochę przypomina ten. U mnie zaczęło się cicho coraz głośniej, coraz głośniej, aż do takiego stanu jak na filmie i poszedł na gwarancję.

http://www.forumrowerowe.org/topic/117105-amortyzator-stukanie-suntour-axon-rld-2011-czy-nie-za-glosny/?do=findComment&comment=1100263

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...