jkryniu98 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Mi się jednak wydaje ze Manitou bedzie lepiej 'chodził' ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie.Czytałem że a Axonie 2011 regulacja tłumienia powrotu praktycznie nie działa.Na tej aukcji są pokazane dwa kolory tego Axona i różnią się one pokrętłem na dolnej goleni.Czy one posiadają inne tłumiki czy to tylko sam wygląd pokrętła jest inny. http://allegro.pl/suntour-axon-rld-100mm-amortyzator-1525g-rt-i2530037155.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Ok.Jednak na Manitou R7 2011. nie starczyło kasy a starszego modelu nie chciałem więc wybór padł na Axon RLD 2011r.Sam amor sprawia wrażenie bardzo masywnego ale jest bardzo lekki.Mam go dopiero 2 dni więc nie mogę powiedzieć o nim za dużo ale po pierwszej jeździe w terenie wrażenia są bardzo pozytywne,amor bardzo ładnie wyłapuje średnie i duże nierówności,gorzej z tymi malutkimi ale po dotarciu powinno być lepiej.Blokada działa dobrze ,ja ustawiłem że ma po mocnym naciśnięciu około 1cm skoku. Dzięki za opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 a ja dodam ze na IO 1 miejsce zajął wśród Kobiet Axon RC:) to dobrze ustawiles blokade LOD przekrecony na maksa tak sie zachowuje wlasnie... co do wylapywania malych nierówności, jaki masz sag i jak skręcone tłumienie? na małych musi byc bardzo niewielkie, a sag musi wynosic przynajmniej w Epiconie jakies 25/100 zeby lapal male Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coymet Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 pipiaro, i jak wrażenia odnośnie regulacji tłumienia ? Uważasz, że nic nie daje ? Życzę powodzenia z axonem, mój na razie to pasmo porażek, ale najwidoczniej mam pecha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 2i regulaminu a moze zalej go olejem 10W i sprawdz... bo rozumiem ze po wymianie na 2011 znow jestes niezadowolony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coymet Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Nie, jakoś źle sobie to wymysliłeś. Jestem zadowolony, o czym mówiłem wcześniej na forum. Interesuje mnie po prostu zdanie kolegi na ten temat, skoro się naczytał o niedziałającej regulacji, a teraz jest nowym użytkownikiem tego modelu. Moje problemy z axonem przybrały już dużo poważniejszy charakter, co opisałem ze zdjęciami parę dni temu w innym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Tak więc u mnie tłumienie działa w miarę poprawnie.Wiem że nie działa tak efektywnie jak Rebie Rl którą posiada mój znajomy ale lepiej niż w Reba Race z którą również miałem styczność. Jak mam skręcone na minus to oddaje dosyć wolno ale podczas szybszej jazdy po kamieniach i korzeniach się gubił więc dałem całkiem na plus i wtedy jednak troszkę za szybko odbijał(może dla tego że nie była to jakieś super szybka jazda z powodu błota itp.Ustawiłem pokrętło na środku i to było takie komfortowe ustawienie.Amortyzator bardzo fajnie wybiera podłoże napakowane korzeniami i kamieniami ale przy szybkich zjazdach gdy amor bardzo szybko pracuje słychać delikatne pukanie coś w stylu tylnej przerzutki jak skacze na wybojach tyle że jest to w miarę ciche.Sag ustawiłem na 2 i pół cm i amor pracował płynnie ani razu nie dobił ale jednak troszkę go dopompuje ponieważ przy gwałtownym mocnym hamowaniu przednim hamulcem z dużych prędkości jak dla mnie za bardzo nurkował.Wiem że nie działa aż tak super jak Reba RL ale jak na moje wymagania w zupełności wystarczy.A gdyby po jakimś czasie nie dawał rady w terenie to na przyszły sezon założę go do roweru żony która nie jeździ w terenie a sobie przez okres zimowy naskładam na coś innego choć mam nadzieje że nie będzie takiej potrzeby. A jak wygląda rower(jeszcze mostek i kiera do wymiany bo nie pasuje) po dzisiejszym testowaniu amora na 60-cio kilometrowej trasie całej w terenie możesz zobaczyć w moim albumie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coymet Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Zerknij sobie na filmik z tego tematu założonego przeze mnie i odpowiedz sobie na pytanie, czy ten dźwięk choć trochę przypomina ten. U mnie zaczęło się cicho coraz głośniej, coraz głośniej, aż do takiego stanu jak na filmie i poszedł na gwarancję. http://www.forumrowerowe.org/topic/117105-amortyzator-stukanie-suntour-axon-rld-2011-czy-nie-za-glosny/?do=findComment&comment=1100263 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipiaro Napisano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam.Amortyzator się już dotarł ,pracuje płynniej na małych nierównościach więc jak na razie jestem w miarę zadowolony.Temat można zamknąć.Dzięki, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.