Skocz do zawartości

[Amortyzator] MANITOU R7 czy SUNTOUR AXON RLD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Kończę składać rower i został mi do wymiany oprócz mostka amortyzator na który mogę przeznaczyć max 1000zł.Musi być koniecznie nowy i zmieścić się w podanej kwocie. Jako że w grę wchodzi tylko ze sprężyną powietrzną w grę wchodzą tylko te dwa konkretne modele.Pierwszy to SR SUNTOUR AXON RLD a drugi to MANITOU R7 + LOCK OUT.Oto linki do tych amortyzatorów.

AMORTYZATOR MANITOU R7 + LOCK OUT W KPL NOWY! (2533306823) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. oraz

Amortyzator SR SUNTOUR AXON RLD WROCŁAW (2561488140) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Czy ktoś miał do czynienia z tymi dwoma modelami,który będzie lepszy i dlaczego.Czy mają podobną charakterystykę pracy.Axon ma górne golenie 32mm a R7 30mm.Czy będzie to odczuwalne w sztywności.No i jak z wytrzymałością i serwisem tych widelców oraz z częściami zamiennymi.

Axon ma 2 lata gwarancji a R7 rok.

A zapomniałem dodać że jeżdżę szczególnie po lasach i górach a moja waga to 70kg.

Proszę o opinie.

2i regulaminu

Z tego co czytałem to Axon jest sztywniejszy od Epicona ,ma grubsze golenie górne i jest lżejszy dlatego wolał bym Axona od Epicona.A co do tego R7 to czym różni się ta wersja Pro od tej co ja podałem,oprócz wagi bo to zauważyłem.

2i regulaminu

Czyli R7= lepsza praca kosztem sztywności w porównaniu do Axon/Epicon ?Czyli coś za coś.A dla czego wersja bez manetki przedstawia większą wartość,ma więcej możliwości ustawień czy tylko waga.Znalazłem wersję R7 PRO za 1100zł. z przesyłką:

Amortyzator Manitou R7 PRO 26" MILO - bikestacja.pl

Ale to jest o ponad 200zł drożej od Axona i 300zł od Epicona X2 2012.http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-r-l-d-100mm-2012-czarny-i2540600389.html

Czy aż tak różnią się pracą te amortyzatory żeby dokładać do R7pro.Jeśli tak to najwyżej jeszcze miesiąc pojeżdżę na moim wysłużonym RST MOZO PRO i doskładam do Manitou.

Wersja PRO R7 ma tłumik MRD, lepiej nie pracuje, jest nieco lżejszy, nie warto przepłacać ...

To na pewno tak jest? PRO od MRD różni się na pewno budową korony, ale też chyba budową tłumika, tak wynika ze strony Manitou

A tak nawiasem pytając, jak rozpoznać wersję 2011 od 2012?

Czyli coś za coś.A dla czego wersja bez manetki przedstawia większą wartość,ma więcej możliwości ustawień czy tylko waga.Znalazłem wersję R7 PRO za 1100zł. z przesyłką:

Amortyzator Manitou R7 PRO 26" MILO - bikestacja.pl

Czy aż tak różnią się pracą te amortyzatory żeby dokładać do R7pro.Jeśli tak to najwyżej jeszcze miesiąc pojeżdżę na moim wysłużonym RST MOZO

Różnicy w pracy nie zauważysz tłumiki są takie same, nowe golenie dolne są lżejsze, ale czy sztywniejsze ?

Jedno jest pewne, za 115 zł więcej będziesz miał 60 gr. mniej wagi ...

2 sezon jeżdżę na R7 MRD 2011, więc wtrącę 2 zdania bo widzę że trochę namieszaliście.

Trzeba pamiętać, że są modele do 2010r i od 2011r.

Te starsze faktycznie miały problem ze sztywnością.

Natomiast nowe mają przekonstruowane dolne golenie co znacząco poprawiło sztywność (ważę 85kg i potwierdzam).

Najłatwiej je rozróżnić po naklejkach.

Druga sprawa to wersje: od 2011r są tylko dwie PRO i MRD (i nie ma czegoś takiego jak PRO MRD).

Różnica między nimi jest znacząca:

MRD ma koronę pustą w środku i polerowaną - PRO ma pełną i lakierowaną.

MRD ma tłumik zamknięty w katridżu - PRO to otwarta kąpiel olejowa.

Stąd ta różnica w masie i cenie.

Jeśli nie zalezy Ci na masie to spokojnie PRO wystarczy.

Jak cenisz sztywność - to rocznik od 2011.

Czyli z waszych opinii widzę że jednak warto doskładać do amortyzatora Manitou R7.Więc chyba tak zrobię i doskładam do tego.

http://www.bikestacja.pl/amortyzator-manitou-milo-p-20604.html

Pisałem do tego sklepu i dostałem odpowiedź że amor ma 100mm skoku oraz 2 lata gwarancji , więc chyba warto dołożyć bo ten z allegro bez Pro ma tylko rok gwarancji.

A i czy ten R7 co podaje do niego link to na pewno rocznik 2011?

Amortyzator ma pracować z tym rowerkiem.

post-138666-0-18798500-1345237149_thumb.jpg

Kurde,na sklepie już nie posiadają tego R7 a nowa dostawa ma być już w innej(wyższej)cenie. Mam jeszcze jedno pytanko choć wiem że to sprawa indywidualna ale mam spory zgryz.Do tego rowerku jaki kolor amora bardziej będzie pasował biały czy czarny.Do tego będzie ten zestaw:

Nowe komplety AMOEBA VITRA XC MTB 31.8 kolor WYS.0 (2557033179) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Tylko też nie wiem jaki kolor.Bardzo bym prosił o wasze opinie.

Zdjęcie roweru o którym mowa jest trzy posty wcześniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...