Skocz do zawartości

[oświetlenie] Oświetlenie przednie - las

sewer231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Małe lampki zasilane jednym aku nie są dobrym pomysłem w prawdziwy teren, latarki tym bardziej nie są, kup sobie MJ 872 , prawdziwą lampkę z pakietem akumulatorów w rozsądnej cenie niezłym rozłożeniu strumienia świetlnego i ilości światła w zupełności wystarczającej ...

Napisano

prawdziwą lampkę z pakietem akumulatorów w rozsądnej cenie niezłym rozłożeniu strumienia świetlnego i ilości światła w zupełności wystarczającej ...

do lasu rozkład światła "jak w aucie" ma nijakie znaczenie wg mnie... wole mieć doświetloną całą okolicę niż ładny profil beamu ;)

sensu pakietu nie dostrzegam, kiedy na dobrym 18650 wytrzymuje mi jakies 3,5h w trybie med. a pakiet mocowany do ramy naprawdę jest srednim rozwiazaniem nawet na malo wymagajace trasy w wielkopolsce...

Napisano

Ty chyba nigdy nie jeździłeś jeszcze z dobra lampką rowerową... Coś co ma realnie 1000+ lumenów, nie ma hotspota i działa tyle ile ma w specyfikacji nie zmniejszając ilości światła w miarę rozładowywania się ogniwa. Spróbuj kiedyś, skończysz wyznawać "jedynie słuszne latarki rower". Tak jak Greg tajniaczył się przez rok rozkręcając sobie w międzyczasie sprzedaż magicshine ;).

Napisano

Ty chyba nigdy nie jeździłeś jeszcze z dobra lampką rowerową... [...] Tak jak Greg tajniaczył się przez rok rozkręcając sobie w międzyczasie sprzedaż magicshine ;).

ano nie, ale dwie C8 maja troche wiecej, a na rozklad nei narzekam, wiem ze z jednego li-ion prad jaki ciagna spada w miare spadku napiecia, to oczywiste, ale pakiet na ramie mnie po prostu nie przekonuje, nie jezdze po bulki, i denerwuje mnie nawet torba podsiodlowa w wersji mini, ktora jest zaczepiona w 3 miejscach i niby jest stabilna... a co dopiero pakiet z aku pod gorna rura :), nawet brakuje mi szerokości (przy C8, haha), i myślę nad mocowaniem do kasku jednej małej na xr-e/xp-g... ;)

no i cena... 450zł za nowego MS to stanowczo za dużo, z resztą 250 za poprzedniego też. nie wciskam wszystkim tego co mam " bo to mam".

Mówie o jednej z opcji, bo znajdz mi w tej cenie (150zł dwie C8 z ładowarką i 5 aku) cos lepszego? no wlasnie, nie istnieje ;)

Napisano

bo znajdz mi w tej cenie (150zł dwie C8 z ładowarką i 5 aku) cos lepszego? no wlasnie, nie istnieje ;)

Dwie C8 za 150zł jeszcz z ładowarku i aku?

Ceny allegrowe to około 150-160zł za JEDNĄ C8, a gdzie aku i ładowarka...

Znajdz nam C8 w cenie jaką napisałeś, pomijając DX. Kupie nawet 3 takie C8 ;)

Napisano

Nic mnie nie obchodzi, co Cie przekonuje, ja wiem co jest lepsze i praktyczniejsze , a to co sobie zamontowałeś to Twoja sprawa, tylko nie wciskaj kitu innym, jak chcesz sobie montować 2 C8 to montuj.

Napisano

Nic mnie nie obchodzi, co Cie przekonuje...

nie wciskam innym, mowie co ja mysle, autor tematu nie pytal o lampke za 250zl tylko za 120zl, widzisz roznice czy masz z tym problem? umiesz w ogole czytac ze zrozumieniem i w miare liczyc?

Mnie przekonuje to ze nic nie lata po ramie, i że ma spora nizsza cene. a Tobie radze sie zastanowic, bo Twoj ton wciska MI kit (moim zdaniem). Moje posty natomiast jedynie poddaja w rozwazanie opisywana opcje;)

@arw nie DX ale też chinczyk, wiec pewnie Cie nie zainteresuje... a MS nie da sie dostac w tej cenie nawet w chiinach, nie jedną sztukę (a 1000 sobie nie kupie;)).

Napisano

Ty masz problem autor nic nie pisał o maksymalnej cenie, pytał czy latarka za 130 zł świeci jak w opisie aukcji, pisał, że na wadze mu nie zależy, za to Ty usiłujez wykazać wyższość latarki nad lampką rowerową przytaczając przy okazji nieprawdziwe argumenty o "lepszym doświetlaniu" jakieś dyrdymały o - "rozkład światła jak w aucie" , wymysły o "profilach beamu" i czego to byś nie wolał zamontować, oraz o tym co Cie przekonuje i co jest jakie według Ciebie, za bardzo się przejąłeś tą C8.

Napisano

oraz o tym co Cie przekonuje i co jest jakie według Ciebie, za bardzo się przejąłeś tą C8.

Autor pyta w konkretnej cenie, wiec zakladam ze nie wyda 2x tyle, to w miare proste, gdyby chcial wydac 250zł to zapytalby o latarke na 3x XML za 250zl... albo Magica za tyle.

no wlasnie co jest wg MNIE, nie narzucam nikomu ;)

miales lepsza propozycje to mogles pisac od tego jest forum.

Nie widze w zadnym tescie zeby ktoras rowerowa lampka oswietlala lepiej boki a wg mnie C8 jest taki sobie strumien, chociaz jest szerszy niz w tych calych MS.

Rozklad swiatla to fakt, jesli nie wiesz jaki jest rozklad swiatla w reflektorach samochodowych, to szkoda... odcięcie "góry" w lesie jest wg mnie niepraktyczne, jasne że C8 wali za wysoko, ale MS daje za nisko co widać w testach chociażby @Dominika (swoja drogą lubię czytać jego testy, krótko i na temat).

i, nie, nie jaram sie C8 ani żadną inną lampką, wiem że można lepiej, pisałem już że chętnie bym wsadził kolimator do swojej C8, najchętniej z lekkim odcięciem góry, ale nawet bez tego, potem to nie ja placze w nocy ze nic nie widze, hehe ;) a jak mówiłem w przedziale +/-30zł od ceny latarki jaką rzucił autor nie znajdziesz lepszego oświetlenia jak typowa latarka... z których C2/8 jedyna ma dobrą pigułę i zapewnia dobre warunki diodzie, stąd padło na C8 a nie na 502b którą miałem zamiar wcześniej kupić :)

btw. serio sądzisz że polecam coś co nie daje porządnego oświetlenia w lesie? https://picasaweb.google.com/114258346396446255977/UltrafireC8?authkey=Gv1sRgCObV1uLQz_jGogE#5779595075972625554 to z jednej;)

2 to moje widzi mi sie, i nikomu nie polecalem 2 sztuk jakbys uwaznie czytal, to bys wiedzial ;)

Napisano
ale MS daje za nisko co widać w testach chociażby @Dominika

Eee gdzie to widać ?? Najbardziej popularna 872v2 daje wystarczająco szeroko i daleko w każdą stronę. A nawet zwykle lampki z serii 808 i 868 mają więcej spila niż C8...

Napisano

Podepnę się pod temat. Ponieważ niedawno mało brakło mi do połamania siebie i roweru nocą w lesie głównie z powodu mojego CatEye HL-EL130/135 szukam czegoś mocniejszego do jazdy właśnie nocą i po lesie czyli w całkowitej ciemności. Lampka/latarka ma dawać jak najwięcej światła i pozwalać na jazdę minimum 20-25km/h. Może być oślepiająca, nie ma to znaczenia bo będzie używana wyłącznie w lesie, na ulicę i tak będę miał cały czas założonego CatEye jako światło pozycyjne, natomiast zależy mi, żeby rozkład światła nie męczył oczu (tzn żeby nie było wyraźnego punktu w środku snopu światła, na którym skupiałby się wzrok.

Po wstępnym przeglądzie dostępnych ofert w oczy rzucił mi się modowany SolarForce od Grega. Czy w podobnych pieniądzach znajdę cokolwiek lepszego, czy brać SF w ciemno i nie zastanawiać się? Budżet to jakieś ~200PLN na latarkę i uchwyt do niej. Fajnie gdyby w cenie zmieściło się jeszcze ogniwo, ale wiem że przy SF będzie to osobna kasa.

Nie wiem dlaczego uchyt do SF kosztuje aż 40 zeta, biorę pod uwagę również zakup słabszej latarki z uchwytem w cenie (np coś takiego: http://allegro.pl/komplet-latarka-zoom-cree-x-re-q5-350lm-na-rower-u-i2568071843.html, wtedy za te 4 dychy mam obrotowy uchwyt do SF i bonusowo dodatkowe źródło światła na inne okazje).

Napisano

Nie ma co się spinać, wiadomo że na rower lepsza będzie dobra lampa typowo rowerowa, ale obecnie ich cena jest zaporowa, dlatego większosc z nas będzie zakładać na kierownice wynalazki typu C2, C8, sf l2p wf-501b.

Przydałoby się zrobić i podpiąc temat o polecanych latarkach i lampkach rowerowych w danym przedziale cenowym. Może nie było by tyle chaosu w tematacie i pytań pt "czy ta latarka będzie dobra"

Napisano

Podepnę się pod temat. Ponieważ niedawno mało brakło mi do połamania siebie i roweru nocą w lesie głównie z powodu mojego CatEye HL-EL130/135 szukam czegoś mocniejszego do jazdy właśnie nocą i po lesie czyli w całkowitej ciemności....

Nawet się nie zastanawiaj i kupuj L2 od Grega: latarka 160zł , ładowarka 35zł

Do tego uchwyt z allegro za 10zł z przesyłką i 2 ogniwa używane z laptopa 20zł z przesyłką.

Latarkę kup poza allegro (kontakt z Gregiem przez allegro) i będziesz miał przesyłkę w cenie (brak prowizji z allegro). Całość około 230-240, ale na pewno będziesz zadowolony.

Napisano

Ładowarkę posiadam modelarską, więc tutaj dodatkowy koszt na szczęście mam z głowy. Jeśli to są ogniwa pozyskiwane z baterii laptopowych, to być może nawet i tutaj uda mi się coś zorganizować za free. Tylko co z tym uchwytem? 10 złotych powiadasz, dlaczego w takim razie ten uchwyt u Grega na allegro jest po 40? Jakiś lepszy jest? Nie chciałbym kupić badziewia i zgubić/rozbić tej latarki w lesie.

Napisano

Co do L2P vs. C2 - mam dokladnie ten sam dylemat. C8 definitywnie odpada z uwagi na spot, po testach na youtube wyraźnie widać.

Z tego co widzę po filmikach L2P ma szerszy strumień, brak silnego spotu i może będzie lepsza na rower...

Choć bardzo kusi MagicShine, oj bardzo ;) zwłaszcza MJ-880, choć od "biedy" z MJ-872 też bym się cieszył

Napisano

Ładowarkę posiadam modelarską, więc tutaj dodatkowy koszt na szczęście mam z głowy. Jeśli to są ogniwa pozyskiwane z baterii laptopowych, to być może nawet i tutaj uda mi się coś zorganizować za free. Tylko co z tym uchwytem? 10 złotych powiadasz, dlaczego w takim razie ten uchwyt u Grega na allegro jest po 40? Jakiś lepszy jest? Nie chciałbym kupić badziewia i zgubić/rozbić tej latarki w lesie.

Posiadam uchwyt za 10zł ja i kilku moich znajomych. Latarka leży pewnie i nikomu nigdy nie odpadła nawet przy szybkiej jeździe w terenie. Nie miałem w ręce tego uchwytu za 40zł więc nie powiem czym on się różni, ale jeśli nie jest ze złota to nie ma sensu dopłacać. Jedna uwaga: uchwytu http://allegro.pl/rowerowy-uchwyt-do-latarki-cree-zaczep-na-przod-i2568825946.html który posiadam nie zamontujesz

na kierownicy o rozmiarze 31.8 - tzn zamontujesz ale nie na jej środku.

Napisano

Co do L2P vs. C2 - mam dokladnie ten sam dylemat. C8 definitywnie odpada z uwagi na spot, po testach na youtube wyraźnie widać.

Z tego co widzę po filmikach L2P ma szerszy strumień, brak silnego spotu i może będzie lepsza na rower...

no i wracamy do poprzedniej rozmowy. może ktoś pominął ale C8 ma podobny rozklad do C2... a moja C8 (tak, z folia, ale nie wiem w czym wam to przeszadza...) ma taki: https://picasaweb.go...597775350869698 i nie uwazam zeby tam byl jakis punkt (standardowy rozklad masz po kliknieciu w prawo:) ale jesli chcesz wydac 250zł to nawet bym nie myslal nad zwykla "latarka" ;)

I, nie mialem w reku MS, ale jak przygladam sie fotkom Dominika to mam wrażenie że na środku jest punkt, dosyć szeroki ale jednak punkt, w lampce rowerowej wymagałbym idealnego rozkladu... (no chyba że to kwestia miejsca gdzie robileś fotki, i tego że ta ścieżka jest tak "odbijajaca")

Uchwyt też mam ten za 5zł z allegro (a nawet dwa) i nie miałem z nimi problemów więc polecam :)

Napisano

Dajcie jeszcze kontakt do tego Greg'a od L2P, żeby było jasne dla kazdego o kogo chodzi.

Thx

PS. Czy to jest użytkownik "cafel" ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...