Skocz do zawartości

[oświetlenie] Oświetlenie przednie - las

sewer231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dzien powoli robi się coraz krótszy dlatego zaczynam się rozglądać za jakimś oświetleniem przednim do lasu. Zależy mi aby lampka była jak najmocniejsza i świeciła jak najdalej. Co polecicie ?

Nowość Cree XM-L U2 900lm Kpl 2x Aku 2 x Ład HIT! (2540431726) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ma ktoś może taką ? Czy naprawdę tak świetnie oświetla czy to kit do sprzedaży ?

Napisano

przed wakacjami kupiłem dwie podobne latarki. Obie były trefne... W jednej, w dziurce do ładowania bolec był... właściwie to go nie było. Druga sama zmieniała tryby pracy albo po prostu gasła. To jest tania chińszczyzna. Może i oświetla tak, jak jest na zdjęciu, ale jakość wykonania marna. Kupiłem tańsze modele, więc jest szansa, że te będą bardziej dopracowane. Oczywiście, Sprzedawca uznał reklamację i zwrócił pieniądze. Teraz czekam na przesyłkę Roxim'a RX5. Jak się sprawdzi to coś o nim napiszę.

Napisano

Mam 2x Cree XML-T6. Jedna wystarczy, ale gdy są dwie jest ciekawiej :) Nie oczekuj, że będzie miała 900 lumenów. Ma pewnie połowę tego. Jest wątek na temat oświetlenia przedniego. Tam są omawiane latarki na XML'ach.

Dorzucę jeszcze, że mam też Roxima RX-5. W lesie daje jadę, ale zada nie urywa. To jest raczej lampa szosowo/miejsca ze względu na kształt wiązki.

Napisano

hahahaha i co mu ta Sigma Pava oswietli? czubki butow... ;)

poczytaj sasiadni watek, kup C2/C8 ktore sa zazwyczja wykonane bdb i nic sie z nimi nie dzieje, jak nie zalujesz 30zl to mozesz wziac od kolegi Upka zmodowana sztuke.

Napisano

Pkt 2i regulaminu

Możesz napisać co to jest te c2 c8 bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, podaj całą nazwę.

A myślał ktoś z nocnych bikerów, aby zamontować z przodu jeden albo dwa halogeny dalekosiężne (te samochcodowe - zrobić to tak aby łatwo dało się nie zdemontować i zamontować bo jazda w dzień mogła by wiejsko wyglądać z takim czymś), a w sakwę podsiodłową władować akumulator 4Ah (no chyba że byłby potrzebny większy hmm muszę to jeszcze dokładnie przeliczyć ). Co o tym sądzicie ? Wedlg mnie to chyba świeciło by nieporównywalnie lepiej od tych wszystkich latarek ?

Napisano

Zbyt ciężkie i zbyt prądożerne, żeby to miało jakikolwiek sens praktyczny na rowerze. Samo aku waży 1,4 kg. Można by zrobić upgrade i zasilić halogen pakietem litowo-polimerowym (3S) 5000 mAh - ale to są wysokie koszty.

Palnik tego typu:

by dhl or ems 30pieces 3800 Lm 3x CREE XML XM L T6 LED Bike Bicycle Light Lamp HeadLamp HeadLight SET #8336-in Bicycle Light from Sports & Entertainment on Aliexpress.com

Albo droższe rozwiązanie 2x MJ-872/MJ-880

Napisano

Halogeny samochodowe mają napięcie nominalne 12V a nie 6V. Żeby ci świeciło 5h potrzebowałbyś aku 12V/20Ah, a wożenie czegoś takiego na rowerze to już jest absurd, bo to będzie ważyć parę ładnych kg.

Napisano

jaki jest sens wozenia takiego kloca, jak dwie latarki na XM-L daja jakies 1300LM i nie ma problemu z za mala iloscia swiatla, gdziekolwiek bys nie jechal. a wazy... 150gramow sztuka z aku... w trybie MED obie, masz 600LM powiedzmy, to jest tyle co swiatla w malym autku:P a dobre aku starczy wtedy na +/- 3h.

Latarki montowane w uchwyt na wcisk, maja jeszcze jedna zalete... zaliczasz OTB i latarka po prostu sie wypina, wsuwasz z powrotem i luzik, przy Mactronicach itp. juz tak kolorowo nie jest...

chodzilo o Ultrafire C2 albo C8

Napisano

jaki jest sens wozenia takiego kloca, jak dwie latarki na XM-L daja jakies 1300LM i nie ma problemu z za mala iloscia swiatla, gdziekolwiek bys nie jechal. a wazy... 150gramow sztuka z aku... w trybie MED obie, masz 600LM powiedzmy, to jest tyle co swiatla w malym autku:P a dobre aku starczy wtedy na +/- 3h.

Latarki montowane w uchwyt na wcisk, maja jeszcze jedna zalete... zaliczasz OTB i latarka po prostu sie wypina, wsuwasz z powrotem i luzik, przy Mactronicach itp. juz tak kolorowo nie jest...

chodzilo o Ultrafire C2 albo C8

W sumie masz racje czyli mówisz takie coś Latarka UltraFire C8 XM-L T6 1300lm (2567775815) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . Tylko czy jedna mi starczy czy koniecznie muszą być dwie. Dałbyś radę kiedyś przy okazji zrobić foto jak świeci taka jedna latarka nocą w lesie ?

Napisano

Dałbyś radę kiedyś przy okazji zrobić foto jak świeci taka jedna latarka nocą w lesie ?

Mialem to zrobic jakis czas temu, ale po OTB z wtorku jakos nie mialem okazji, bo dopiero dzis moge sie reka po brodzie podrapac:P

postaram sie zrobic ;)

Jak juz pisalem, C8 w trybie MAX daje tyle swiatla ze... az za duzo. Kiedy wychodze tak sobie, i MOGE wracac pozno to biore jedna, jak planuje nocny wypad to biore dwie, ale zazwyczaj mam je na tryb Medium, a jesli jade z kims to w ogole jedna w MED luzem starcza. Ogolnie swiatla nigdy za wiele, ale jedna oswietla w calkowitej ciemnosci drzewa ktore sa jakies 40m przede mna w takim stopniu ze molgbym z lornetka mrowki na nim liczyc:P

Ale w ogole to swieci duzo dalej ;)

Napisano

Mialem to zrobic jakis czas temu, ale po OTB z wtorku jakos nie mialem okazji, bo dopiero dzis moge sie reka po brodzie podrapac:P

postaram sie zrobic ;)

Jak juz pisalem, C8 w trybie MAX daje tyle swiatla ze... az za duzo. Kiedy wychodze tak sobie, i MOGE wracac pozno to biore jedna, jak planuje nocny wypad to biore dwie, ale zazwyczaj mam je na tryb Medium, a jesli jade z kims to w ogole jedna w MED luzem starcza. Ogolnie swiatla nigdy za wiele, ale jedna oswietla w calkowitej ciemnosci drzewa ktore sa jakies 40m przede mna w takim stopniu ze molgbym z lornetka mrowki na nim liczyc:P

Ale w ogole to swieci duzo dalej ;)

Powiedz mi jeszcze co jest w zestawie do tej latarki, ładowarka + bateria do ładowania jest ?? jakiś uchwyt rowerowy ?? Czy trzeba to osobno dokupić.

http://allegro.pl/latarka-ultrafire-c8-xm-l-t6-1300lm-i2567775815.html

tu jest taka aukcjia i tanio ale nie pisze dokładnie co jest w zestawie. Muszę się sprzedawcy zapytać, bo moze sprzedaje samą latarkę .

Napisano

ta M12 to calkiem sensowne rozwiazanie jest... body wyglada bdb, lepsze niz C8, ciekawe jak wyglada pigula od spodu...

Poczekam jeszcze na opinię sprzedawcy i może zaryzykuję. Martwi brak gwarancji, bo jedynie daje m-ac.

A co powiecie na taki zestaw ogniw: http://allegro.pl/2-x-ogniwo-keygos-26650-4800mah-3-7v-ladowarka-i2555135267.html

Ewentualnie: http://allegro.pl/ogniwo-ultrafire-26650-3-7v-li-ion-5000mah-i2565939097.html

EDIT:

Kurde, jednak wg osób na swiatelka.pl odradzają definitywnie ZOOM, bo tandeta.

Jednak wydaje się najlepsze rozwiązanie C8: http://allegro.pl/ultrafire-c8-mod-xm-l-u2-3a-1000lm-nowa-i2548459415.html

Wiele trybów pracy, masywna obudowa, modyfikowane łączenie diody i możliwość zakupu barwy zimniejszej XM-L T5, która nie świeci tak chamsko na fioletowo jak U2

znaczy cieplejszej, rzedu 4000-4500K

Napisano

znaczy cieplejszej, rzedu 4000-4500K

Te ogniwa sobei daruj - kup od agnieszki jakies firmowki...

jezdziles kiedys z neutralem? ja mam cos miedzy neutralem a zimna, i nie widze problemu... ;)

a ta M12 to nie jest typowy zoom... moim zdaniemcalkiem dobre rozwiazanie.

Napisano

Witam!

Podłączam się pod temat- też byłbym zainteresowany kupnem podobnej latarki. Polećcie mi coś do MAX 150zł razem ze wszystkimi pierdołami (uchwyt, ładowarka, itp)

Z góry dzięki!

Napisano

Te ogniwa sobei daruj - kup od agnieszki jakies firmowki...

a ta M12 to nie jest typowy zoom... moim zdaniemcalkiem dobre rozwiazanie.

Możesz jaśniej z tą Agnieszką? Jestem tu nowy i zielony ;)

Neutral White jednak odpada z racji mniejszej skuteczności. Zalezy mi na kazdym lumenie dosłownie.

A z tą M12, sprzedawca olewa maile, czyli klientów, może zbyt męczące i dosadne pytania zadałem, po których wyszłoby, że latarka nie jest taka fajna jak w opisie. Będę musiał chyba skupić się na tej C8, która ma lepszą diodę U2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...