montell81 Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam stoję przed zakupem nowych opon przy wyborze sugeruję się przede wszystkim wagą po przewertowaniu forum i przeczytaniu różnych opinie decyduję się na jedną z dwóch: speed king 2.10 supersonic (waga katalogowa 400g) x-king 2.00 supersonic (waga katalogowa 440g) Którą z tych dwóch opon polecilibyście dla osoby ważącej około 70kg, jeżdżącej po szutrach, leśnych drogach, umiarkowanym błocie, bruku i asfalcie?
rn6 Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Obie x na przód speed na tył (chociaż ja bym wolał szerszą do przodu czyli x 2.2, niestety niema x 2.1 a szkoda)
Rulez Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Speed kingów wogóle nie polecę, słaba trakcja, słabe trzymanie,szmaciane ścianki ... zdecydowanie X-kingi . Ponadto speed kingi nie są już produkowane, to co sprzedają to zapasy magazynowe ...
montell81 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Napisano 16 Sierpnia 2012 Przyznam szczerze, że Twój post jest mało czytelny.
1415chris Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Speed kingów wogóle nie polecę, słaba trakcja, słabe trzymanie,szmaciane ścianki ... zdecydowanie X-kingi . +1
Miliron Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 X-king w rozmiarze 2,2 powinien spełnić Twoje wymagania. Speed King nadaje się tylko na szutry, w dodatku tylko do jazdy na wprost.
montell81 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Napisano 16 Sierpnia 2012 Czy są jeszcze jakieś opony warte uwagi ważące nie więcej niż 440g?
Miliron Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Bardzo wiele wymagasz od opon ... Super lekkie z małymi oporami toczenia i dobrą trakcją w terenie ... X-king z racji, że są gdzieś pomiędzy Race Kingami a Mountain Kingami najlepiej spełniają powyższe warunki. Z podobnych opon masz jeszcze Geaxy Suguaro. Niestety ważąc powyżej 550gram nie spełniają warunku wagowego .
Michauuu Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Jak na błotko to może meduzy? W terenie też fajnie się sprawują,ale w mieście koszmar
montell81 Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Napisano 20 Sierpnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Byłem bliski zdecydowania się na x-king, jednak znalazłem takie opony: Schwalbe Dirty Dan 26 x 2.0 (waga katalogowa 435g) SCHWALBE ROCKET RON EVO TLR PSC 26 x 2.1 (waga katalogowa 435g) Race King Supersonic 26 x 2.0 (waga katalogowa 420g) i ciekaw jestem Waszych opinie na ich temat którą z nich polecilibyście dla osoby ważącej około 70kg, jeżdżącej po szutrach, leśnych drogach, umiarkowanym błocie, bruku i asfalcie? Generalnie to sporadycznie jeżdżę w bardzo wymagającym terenie.
Miliron Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Schwalbe Dirty Dan ?? To jest opona do konkretnego błota ... Ta guma jest tak skonstruowana że aż przykleja się do suchych nawierzchni jak bruk czy asfalt. Uniwersalne zestawy stosowane przez zawodników (i nie tylko) 1 - Opona przód Continental X-King tył Continental Race King 2 - Opona przód Schwalbe Rocket Ron tył Schwalbe Racing Ralph 3 - Opona przód Geax Suguaro tył Geax Mezcal Takie zestawy powinny Ci dać wystarczająco trakcji i kontroli na każdej nawierzchni przy stosunkowo niskich oporach toczenia.
1415chris Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Ale kolega uparl sie na wage..... w dodatku nie patrzy na przeznaczenie opon. Do terenu, ktory opisujesz raczej w/w zestawy to bedzie przerost formy nad trescia. Zastanowilbym sie powaznie nad furiosami np w wersji Race Guard 2.25 435g.
Miliron Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Jeśli stosunek używania miedzy asfalt i szutry a teren będzie wynosić 90% to rzeczywiście nie ma sensu zakładać terenowych opon Tutaj najlepiej jak by sam autor określił co prócz wagi mu się bardziej przyda. Chyba nie trzeba tego mówić, że wszystkiego mieć nie można
kenzo Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Ale kolega uparl sie na wage..... w dodatku nie patrzy na przeznaczenie opon.Do terenu, ktory opisujesz raczej w/w zestawy to bedzie przerost formy nad trescia. Zastanowilbym sie powaznie nad furiosami np w wersji Race Guard 2.25 435g. Zgadzam się z Kolegą... z jednym małym "ale". Do takiej jazdy szukałbym opon maks 2.0 ;-)
montell81 Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Napisano 20 Sierpnia 2012 Ale kolega uparl sie na wage..... w dodatku nie patrzy na przeznaczenie opon. Do terenu, ktory opisujesz raczej w/w zestawy to bedzie przerost formy nad trescia. Zastanowilbym sie powaznie nad furiosami np w wersji Race Guard 2.25 435g. Napisałem przecież: "którą z nich polecilibyście dla osoby ważącej około 70kg, jeżdżącej po szutrach, leśnych drogach, umiarkowanym błocie, bruku i asfalcie? Generalnie to sporadycznie jeżdżę w bardzo wymagającym terenie" z czego wynika, że patrzę również na przeznaczenie. Miliron Stosunek teren - asfalt to ok. 60% - 40% więc większych niż 2.1 Dirty Dan, jak słusznie zauważyłeś, już odpadają skoro są przeznaczone głównie do konkretnego błota.
kenzo Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Zwiększ troszkę "limit wagowy" i bierz Maxxis CrossMark
1415chris Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Zgadzam się z Kolegą... z jednym małym "ale". Do takiej jazdy szukałbym opon maks 2.0 ;-) Z tego co sie orientuje w/w opony w wersji RG nie ma w tym rozmiarze. Napisałem przecież Niby napisales, a wrzucasz Dirty Dana
montell81 Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Napisano 20 Sierpnia 2012 Po to założyłem ten temat by się czegoś dowiedzieć. Skoro zapytałem o Dirty Dana oznacza, że nie wiedziałem jakie ma przeznaczenie. Niestety nie posiadam tak bogatej wiedzy ani doświadczenia jak niektórzy tu obecni i zadaję, być może dla niektórych głupie, pytania. Pozdrawiam
Miliron Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Wybacz, że to napiszę ale z tym Dirty Danem sam wyskoczyłeś Wiedza wiedzą ale zanim poda się jakiś przykład opony(czy czegokolwiek) to należało by przynajmniej znać(np wyczytać z katalogu) jej podstawowe parametry i teren do jakiego jest przeznaczona. Ty tego nie zrobiłeś i o to całą "draka" ps Nie przedłużając już tej dyskusji polecam wszystkim odpuścić już z tymi Dity Danami Natomiast Tobie Panie Montel proponuje zakupić komplet Racing Ralphy EVO albo Race Kingi Supersonic. Zdaje się, że moje poprzednie propozycje są zbyt "uniwersalne" jak na Twoje wymagania
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.