Skocz do zawartości

[rower] Kona Mahuna

lauda86

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Mahunę (rozmiar 19).. od poniedziałku zaledwie więc rower się jeszcze dociera (z 60km przjechane) ;) Nie jestem specem ale porównując osprzęt, to w cenie około 2tys (bo za tyle kupilem) nie widziałem lepszego konkurenta.. Wcześniej nigdy nie jezdzilem na 29erze więc tez nie mam odniesienia niestety..

Na plus w tej cenie niezłe hamulce, tylna przerzutka, waga (nieco ponad 13,5kg) i ponoc bardzo solidna rama.. sama rama wydaje mi się dość krótka, chociaz to moze przez moje stare przyzwyczajenie do lezenia na rowerze..

Minusem jest dosc marny amortyzator i siodełko o miękkości betonu, po pedałach jako pierwsze do wymiany.

Zastanawiam się tylko, czy jest możliwe aby w ten sposób "strzeliła" stara poczciwa rama ze stali.

Jedno co mnie niepokoi w tych zdjęciach to fakt, że to są 2 różne rowery a rama strzeliła praktycznie w tym samym miejscu. Przynajmniej tak to widzę na swoim mikromonitorku.

Marek

• Mod Team

Klaniam,

No ale przede wszystkim Mahuna to nie stal tylko alu 7005.

A poza tym zdjecie przedstawia jeden i ten sam strzaskany sprzet. Roznica oswietlenia sprawia iz wyglada na dwa rozne - pierwsze zdjecie przy swietle dziennym, reszta przy sztucznym.

Szacunek...

I.

Klaniam,

No ale przede wszystkim Mahuna to nie stal tylko alu 7005.

A poza tym zdjecie przedstawia jeden i ten sam strzaskany sprzet. Roznic oswietlenia sprawia iz wyglada na dwa rozne - pierwsze zdjecie przy swietle dziennym, reszta przy sztucznym.

Szacunek...

I.

Witam

Niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Wiem, że Mahuna to alu.

Moja uwaga na temat starej poczciwej ramy ze stali nie odnosi się bezpośrednio do tej konkretnej ramy. Chodziło mi o to czy możliwe jest aby w ogóle rama stalowa strzeliła w ten sposób.

Pozdrawiam

Rama Mahun-y wykonana jest z tego samego stopu aluminium co rama Kahuny, która ma dożywotnią gwarancję na ramę. Podejrzewam więc że rama raczej powinna być trwała. Zresztą nigdy nic złego o ramach Kony nie słyszałem.

P.S.

Byłem wczoraj w sklepie i oglądałem Mahune. Wygląda naprawdę przyzwoicie, ale ten kolor "zielonego groszku" nie przypadł do gustu. Zdecydowanie lepiej prezentowała się w.w. Kahuna, która niestety jest spora droższa. Czy warta swojej ceny? Również nie wiem. :icon_confused:

• Mod Team

Klaniam,

Proponuje zatem poszukac w googlaczu "snapped steel frame".

Kwestia odpowiedniego niutona i wszystko sie podda.

Podstawowa przewaga stali to mozliwosc wielokrotnego i stosunkowo taniego naprawiania.

Stal nie strzela (przewaznie) tak spektakularnie jak alu. Za to nieoczekiwanie daje o sobie znac naglymi peknieciami na tle korozyjnym...

Szacunek...

I.

Rama Mahun-y wykonana jest z tego samego stopu aluminium co rama Kahuny, która ma dożywotnią gwarancję na ramę. Podejrzewam więc że rama raczej powinna być trwała. Zresztą nigdy nic złego o ramach Kony nie słyszałem.

P.S.

Byłem wczoraj w sklepie i oglądałem Mahune. Wygląda naprawdę przyzwoicie, ale ten kolor "zielonego groszku" nie przypadł do gustu. Zdecydowanie lepiej prezentowała się w.w. Kahuna, która niestety jest spora droższa. Czy warta swojej ceny? Również nie wiem. :icon_confused:

Tez mi sie ten kolor na poczatku nie widzial, mowilem wrecz, ze jest mega brzydki.. ale z biegiem czasu stwierdzam, ze rower wyglada nawet niezle, calkiem hmmm 'powaznie'.. ;)

PS. Kahuna rzeczywiscie fajna ;)

• 3 tygodnie później...

Witam! Kupiłem Mahune kilka dni temu. Rower bardzo fajny, jedyny problem to zbyt szeroka tylna opona montowana fabrycznie, która powoduje ocieranie o przednia przerzutke ( na najmniejszym blacie) . Próbowałem to wyregulowac ale niestety jest to bardzo trudne pokusilbym sie nawet o stwierdzenie ze niemożliwe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...