Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] nowa przerzutka dla nietypowej ramy Specialized

garret9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, niedawno dokonałem upgrade'u napędu w rowerze. Wymiana korb, kasety, łańcucha, tylnej przerzutki, piasty. Chciałbym wymienić również przednią przerzutkę. I tu pojawiły się pewne komplikacje.

Rower w którym ma to wszystko miejsce to Specialized FSR Elite z 2000r. Pełna amortyzacja ramy i bardzo nietypowa geometria. Tylne widełki do rury podsiodłowej zamocowane są na bardzo grubych łożyskach, prawa strona jest wyżej niż lewa, ogólnie są asymetryczne. Zostaje więc bardzo mało miejsca dla przerzutki, aby przy amortyzacji nic w nią nie uderzało.

Obecnie pracuje tam model FD-M570, ale złapała spore luzy i są duże trudności ze zrzucaniem na najniższą tarczę nowej korby. Założyłem FD-M770, znaczy planowałem założyć, ale niestety okazało się że nie mieści się na ramie, zaczepia mocowaniem ciągu o jedno z ramion widełek. Także cała nowa generacja Shimano odpada. Ustaliłem że w tamtych "latach" Spece miały montowane przerzutki produkowane do 2003r. np. XT M750, szukałem tej przerzutki ale najbliższa jest w berlinie.

Pytanie, czy ktoś orientuje się jakie przerzutki z lat 2003-2008 mogłbyby rozwiązać problem?, bo nowsze podejrzewam mogą już nie pasować, albo czy ktoś miał podobny problem w pełni amortyzowanej ramie?

zdjęcia ze szczegółami wizualnymi wrzucę wieczorem.

Napisano

A może podpasuje przerzutka montowana do osi suportu? ;)

Wszystko zależy także, czy masz ramę z możliwością dolnego ciągu, czy tylko górny. Do tego, czy możesz wsadzić tylko down-swing?

Pozdrawiam

Napisano

Jak wiesz że M570 pasi , to może :

http://allegro.pl/pr...2544057598.html

A tak swoją drogą to podejrzewam że cośtakiego jak XT z lat 2000 najłatwiej kupisz w jakimś lokalnym sklepie rowerowym , i to niekoniecznie największym/najlepszym w okolicy - leżaki magazynowe :)

M

Chętnie kupiłbym takiego LX'a ale ma obejmę na 28mm, a ten drugi w sieci to mój czeka aż podejmę decyzje aby się go pozbyć ;) co do starych części w sklepach, to ogólnie pewnie jest ich sporo we Wrocławiu, ale trochę nie mam czasu żeby zwiedzać każdy z nich i pytać o taką część, choć pewnie sprbóbuje jak będę miał nadmiar czasu ;)

A może podpasuje przerzutka montowana do osi suportu? ;)

Wszystko zależy także, czy masz ramę z możliwością dolnego ciągu, czy tylko górny. Do tego, czy możesz wsadzić tylko down-swing?

Pozdrawiam

montowanie do osi suportu wykluczam, mam hollowtecha więc może być z tym problem, ciąg tylko i wyłącznie górny bo tak jest prowadzona linka z ramy, i nic poza top swingiem się nie zmieści, żaden down swing nie da rady zadziałać bo lina wystaje jakieś 10cm nad przerzutką, także ramie siły powstałoby spore...

Napisano

Problemu z mocowaniem do osi suportu nie będzie , jednak jeśli rama nie ma dodatkowego otworu do mocowania tej przerzutki to może ona być mało stabilna bocznie.

Napisano

Jeżeli masz HT2, to tym bardziej łatwo jest zamontować przerzutkę pod oś zdjęcie

Chyba, że posiadasz miskę suportową na 73mm, to wtedy będzie ciężej. Jeżeli natomiast masz 68mm, to wystarczy zabrać jedną podkładkę od strony korby z zębatkami (ta bliżej miski) i w jej miejsce wsadzić uchwyt przerzutki ;)

Akurat znalazłem taka, jaka jest na zdjęciu powyżej. I mocowanie, typ oraz ciąg się zgadza ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...