Skocz do zawartości

[Piasty] Zmiana piast z kulkowych na maszynowe.

tetroF

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od samego początku, gdy kupiłem cały czas palę się na zmianę piast z kulkowych na maszynowe. Posiadam rower KROSS LEVEL A4 z 2010 roku. Są tam jakieś piasty z Joytecha.

Samej piasty chyba nie ma sensu wymieniać bo obręcze i opony (standardowo upakowane w ten model) szału nie robią, więc przydało by się wymienić całe koła.

Co według Was byłoby lepszym rozwiązaniem : Kupienie części i złożenie czy kupienie gotowych kół.

Chciałbym, żeby z przodu były 2x łożyska maszynowe, a z tyłu 4x.

http://www.bikestacja.pl/piasta-tylna-no...6_50_57_83

http://www.bikestacja.pl/piasta-przednia...6_50_57_84

Napaliłem się na taki komplecik. Ale same pisaty już wychodzą 378zł. Dodajmy do tego obręcze Mavica 119zł za sztukę i wychodzi w ciul dużo, nie wspominając o nyplach, szprychach etc. i złożeniu tego. Zastanawia mnie czy dostałbym gotowe koła do 450zł (oczywiście bez opon). Co o tym myślicie?.

Jakieś podpowiedzi?.

PS. Hamulce tarczowe, 6śrubek. smile.png

Napisano

Może w jakiejś promocji uda Ci się coś znaleźć, ale piasty z łożyskami maszynowymi są z regóły trochę droższe od piast z konusami. Druga kwestia to waga kół, skoro chcesz je wymienić to może lepiej by zainwestować w lżejszy zestaw od posiadanego. A tak pozatym, co przemawia za wymianą piast? Masz z nimi jakiś problem?

Napisano

Jeżeli miałbym większy budżet to z pewnością dołożył bym sobie także wymagania odnośnie wagi. Z tego względu, że jest ograniczony to warunek jest taki, żeby nie były cięższe od obecnych. :)

Niby nic się z nimi nie dzieje, ale mam wrażenie, że stawiają opór. Generalnie jest to mój widzimiś. Chciałbym mieć maszynowe. Z tego względu, że nie są do wyrzucenia mam trochę czasu na zakup nowych kół, dlatego też możliwe, że i budżet się zwiększy (nie znacznie, ale zawsze coś). Dlatego też proszę o wszelkie propozycje na co zwrócić uwagę.

Napisano

Po pierwsze, przeczytaj regulamin. Po drugie, jeśli czujesz opór, zrób im serwis. Wyjdzie taniej. Od lat jeżdżę na kulkach i nie widzę potrzeby przesiadki na maszyny. Chyba, że uparłbym się na zrzucanie wagi.

Napisano

Piasty Novatec są jednymi z lepszych, co się tyczy jakość-cena. Na bikestacji masz złorzone koła na piastach Novatec w promocji, niestety komplet kół jest nieco droższy niż zakładasz.

Koła Novatec 711/712 białe/ Alex Rims XD-Lite/ Race/ 1734g - bikestacja.pl

Podsumowując koszta złożenia koła, Twoja propozycja nie wydaje się, aż taka zła :

144zł - szprychy,

115zł - 2x obręcz Accent Airplane 26" 36otworów,

379zł - komplet piast,

co daje 638zł + koszta złożenia tego.

Jednak, że 720zł to stanowczo za dużo. 550zł to maksymalny koszt na jaki mogę się szarpnąć. Tak więc widzę, że znalezienie gotowca raczej będzie rozsądniejszym posunięciem.

Po pierwsze, przeczytaj regulamin. Po drugie, jeśli czujesz opór, zrób im serwis. Wyjdzie taniej. Od lat jeżdżę na kulkach i nie widzę potrzeby przesiadki na maszyny. Chyba, że uparłbym się na zrzucanie wagi.

Jeżeli chciałbym dalej współpracować z obecnymi piastami nie zakładałbym tego tematu i wziął się za ich konserwacje. Nie prosiłem także o WASZE doświadczenia z piastami kulkowymi czy też porównanie, które są korzystniejsze.

Napisano

Mówisz, że to jest tylko i wyłącznie Twoje widzimisię. Więc powiedz, jest sens wydawać pół tysiąca? Też takich widzimisię miałem sporo i często po głębszych przemyśleniach dochodziłem do wniosku, że jeśli mam uszczuplać portfel jedynie z tego powodu, nie ma to sensu. No ale nie moja kasa, nie moje problemy.

Tak czy siak, piasty Novatec są godne polecenia.

Napisano

Mówisz, że to jest tylko i wyłącznie Twoje widzimisię. Więc powiedz, jest sens wydawać pół tysiąca? Też takich widzimisię miałem sporo i często po głębszych przemyśleniach dochodziłem do wniosku, że jeśli mam uszczuplać portfel jedynie z tego powodu, nie ma to sensu. No ale nie moja kasa, nie moje problemy.

Tak czy siak, piasty Novatec są godne polecenia.

Po części przyznaję Ci rację. W takim razie wykorzystam obecne koła i piasty do totalnego zużycia przez ten czas odłożę luźną gotówkę i kupię gotowe koła.

W trakim razie posiadam piasty :

przód: Joy Tech D041DSE,

tył: Joy Tech D142DSE.

Obiło mi się o uszy, że są one nierozbieralne. Jeżeli jednak mogę zrobić im serwis to mogę posłużyć się tym poradnikiem?.

Serwis piasty z ĹoĹźyskami kulkowymi i bÄbenka na przykĹadzie piasty Shimano FH-M580 - mtbikes.pl

Napisano

Każda piasta jest rozbieralna. Nie wiem tylko jak z rozkręcaniem bębenka w Joytechu, bo tego nie potrzebowałem robić, ale ogólnie możesz się spokojnie o to opierać.

Napisano

W takim razie jutro się za to zabiorę tylko zaopatrzę się w jakiś smar.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...