Skocz do zawartości

[koło] Pomoc w w doborze kół do roweru merida d40

lexusss2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakładam do tego osobny temat, bo poprzedni dotyczył opon.

Chciałbym wymienić w swoim rowerze Merida D40 koło tylne ze względu na tzw. ósemkę. Przeszkadza mi to podczas jazdy, bo co obrót delikatnie szarpie mnie do tyłu. Z początku myślałem że to może jest skręcona dętka, ale to niestety nie to.

Nazwa obręczy jaką aktualnie posiadam to alexrims etrto 559x19(takie same z przodu i z tyłu). Szukam czegoś w przyzwoitej cenie. Jeżeli potrzebne są jeszcze jakieś informacje do ustalenia proszę pytać to sprawdzę. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mogę prosić o pomoc? Na razie żadnych odpowiedzi, a potrzebuję tej nowej obręczy. Zauważyłem że biło mnie przez wykrzywioną obręcz, którą raczej ciężko byłoby wyprostować.

Napisano
Na razie żadnych odpowiedzi, a potrzebuję tej nowej obręczy.

Dlaczego się wykrzywiła ta,którą posiadasz? Czy chcesz taką samą,czy szerszą,mocniejszą?

Może całe koła lepiej kupić?

• 2 tygodnie później...
Napisano

2i regulaminu

Nie wiem skąd tak się wykrzywiła ale obręcz wbiła się do środka i ciężko coś takiego naprawić. Chodzi w sumie o całe koło nowe w miare przystępnej cenie. Chodzi coś na ten sam wzór żeby przednia nie różniła się za wiele od tylnej.

Mogę liczyć na pomoc? Znów temat zamilkł. :( Koło tzn obręcz + szprychy. DZIĘKI :)

Napisano

Mówisz, że chcesz do aktualnej piasty kupić nowe obręcze i szprychy, nie wiem czy będzie to opłacalne chyba, że masz jakąś dobrą piastę. Więc jaką tam masz piastę ?

Do kosztów obręczy + szprych musisz doliczyć zaplatanie koła + centrowanie

za obręcz dasz 70-120 zł ? szprychy kosz od 40 paru zł do 110 no i to centrowanie z zaplataniem w rowerowym pewnie ze 30-40 zł zatem sumując wyjdzie ci około 150 takie sobie lub 250 lepsze ale to wciąż ta sama piasta

Więc wychodzi na to ze za 250 kupisz już dobre kółko gotowe do tyłu lepsze niż to które poskładasz

Napisano

ciezko powiedziec ale koledzy Ci dobrze radza:) gotowe kolo.

Ale jak chcesz ratowac kolo to probuj ale wydaje mi sie ze tylko dolozysz kasy.Jak masz sentyment do kolek to pierwszy krok-centrowanie, jezeli sytuacja sie powtorzy wymiana wszystkich szprych ,jak to niepomoze obrecz do d..................y i Ci sie caly czas bedzie robila osemka;/, wiec przekalkuluj:)

centrowanie15-20 zl:) zaplot 30-40,dobre szprychy 75 zl:),mozesz poswiecic 20 zl na centrowanie ale moz okazac sie pieniadze w bloto wyrzucisz, ale mysle ze do konca sezonu dojedzisz:) w zimie szukaj promocji:)

Napisano

Mówisz, że chcesz do aktualnej piasty kupić nowe obręcze i szprychy, nie wiem czy będzie to opłacalne chyba, że masz jakąś dobrą piastę. Więc jaką tam masz piastę ?

Do kosztów obręczy + szprych musisz doliczyć zaplatanie koła + centrowanie

za obręcz dasz 70-120 zł ? szprychy kosz od 40 paru zł do 110 no i to centrowanie z zaplataniem w rowerowym pewnie ze 30-40 zł zatem sumując wyjdzie ci około 150 takie sobie lub 250 lepsze ale to wciąż ta sama piasta

Więc wychodzi na to ze za 250 kupisz już dobre kółko gotowe do tyłu lepsze niż to które poskładasz

Jest tam oryginalna piasta, nie chciałbym jej raczej zmieniać ze względu na to że nie mam funduszy. Myślałem tak do 150zł ale już złożone koło o ile jest to możliwe, razem ze szprychami chociaż tak teraz się zastanawiając i tak musiałbym rozłożyć je aby wsadzić w to swoją piastę prawda? Piasta najprawdopodobniej "P/T Disc-F Alloy/ Disc-R Alloy" ale nie mam pewności... Sprawdziłem tylko w specyfikacji tego roweru w internecie. Musiałbym rozłożyć koło i wtedy sprawdzić a chcę żeby mi to jeszcze trochę posłużyło.

Tu już nie rozchodzi się o centrowanie, bo centrowanie by tylko wyrównało koło ale nie naprawiło wady obręczy gdzie jest wygięta, a tego już nie da się naprawić a szkoda mi pieniędzy. Powiedzmy że do 200zł jestem w stanie wydać łącznie za tylne nowe koło.

Napisano

Polecacie to koło remerx? Jestem skłonny zakupić te koło właśnie tylko muszę się jakoś upewnić że ono będzie pasowało jak należy. Chciałbym także znać wasze opinie co do tego koła, czy ktoś miał kiedyś do czynienia z taką firmą, jakieś wady, zalety itp. Dziękuję.:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...