Skocz do zawartości

[buty SPD] nowe SH czy używane Sidi ?

Madison

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

chcę kupić pierwsze buty do MTB. Mam mały problem ponieważ nie wiem czy lepiej kupić SH M087 za 280zł nowe

NOWE buty SHIMANO SH-M087 białe rozm.43 KRAKÓW (2498660163) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

czy też postawić na używane Sidi Giau

Buty MTB SIDI GIAU rozmiar 44 + bloki shimano (2553974846) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Do tej pory jeździłem na szosówce i miałem jeden z niżyszch odeli SH R076. Od wielu szosowców słyszałem opinię, że różnica między takimi butami a np. Sidi jest kolosalna. Czy to się odnosi tylko do butów +1000zł czyli Ergo/ Drogon itp ?

Jak to będzie Sidi Giau czyli butów kosztujących około 500zł (nowe) ?

Ogólnie na buty mam około 350zł. i w oko wpadły mi też Specialized Buty Specialized Sport MTB White Char Navy '12 - AirBike

bądź z klamrą ale to już dość mocno przekracza budżet

Buty Specialized Comp MTB White '10 - AirBike

Plusem za Specami i SH jest kolor biały, bo nie ukrywam, że wolałbym buty w tym kolorze, natomiast Sidi to Sidi - marka.

a co najgorsze wczoraj znalazłem jeszcze Mavic Razor, koszt 430zł ale są cudowne :)

http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-mavic-razor-mtb-bialo-czarne-o_l_95_7390.html

Co radzicie ?

Skoro te razory się podobają to bierz je ;)Aczkolwiek kolor mało praktyczny i po kilku błotnych wycieczkach będą wyglądały biednie.Polecam wszystko co ma klamrę.Choćby te shimano,sam na takich jeżdżę.Same rzepy nie trzymają zbyt dobrze stopy.W czasie terenowej jazdy będą się luzować.

Za 369zł kupisz też nowe Shimano sh-xc50,są właśnie teraz poprzeceniane , z klamrą itd ...ja właśnie czekam na paczkę z nimi , a są chwalone

no przyjemnie wyglądają

mam jeszcze pytanie o rozmiar czy buty Shimano do MTB i na szosę mają tą samą rozmiarówkę ? tzn. np. 43 =43 ?

Jak już pisałem do tej pory jeździłem na szosowych R076 rozmiar 43 i ten wymiar jest na mnie delikatnie za mały. Uzywam ich już rok więc nie jest tak źle choć po kilkudzisięciu kilometrach czuję, że mógłby to być 44 rozmiar. Dziwi to, że je przymierzałem w sklepie :)

ogólnie zasada z Shimano jest taka żeby brać jeden rozmiar większe niż nosisz normalne buty , ja sportowe buty noszę 46 , shimano zamówiłem 47 i mam nadzieję że będą dobre.

Wszystkie te buty które okazałeś mają jeden minus , w swojej konstrukcji posiadają wstawki z siatki , w lato jest to plus , ale jesienią i zimą bardzo szybko może zrobić się nieprzyjemnie i mokro w bucie .... ja dlatego kupiłem te xc50 ponieważ przynajmniej przód buta nie jest z siatki

zajrzyj do sklepu bikestacja.pl teraz mają te buty w przecenie , ja tam zamawiałem

ogólnie zasada z Shimano jest taka żeby brać jeden rozmiar większe niż nosisz normalne buty , ja sportowe buty noszę 46 , shimano zamówiłem 47 i mam nadzieję że będą dobre.

Wszystkie te buty które okazałeś mają jeden minus , w swojej konstrukcji posiadają wstawki z siatki , w lato jest to plus , ale jesienią i zimą bardzo szybko może zrobić się nieprzyjemnie i mokro w bucie .... ja dlatego kupiłem te xc50 ponieważ przynajmniej przód buta nie jest z siatki

zajrzyj do sklepu bikestacja.pl teraz mają te buty w przecenie , ja tam zamawiałem

tak wiem bikestacje choć nie wiem czy nie zamóię w rowertour, bo będe robił większe zakupy, a oni mają to czego potrzebuję (dętki Schwalbe, skuwacz do łańcucha) i w 1 paczuszce by mi przyszło :)

Dzięki za pomoc, wszystkim ; )

Chciałem je kupić bo bardzo mi się podobały , ale podobnie jak resztę zdyskwalifikowała je siatka na przodzie buta , i wybrałem xc50. Tylko XC50 czarne , bo białe też mają siatkę , a w czarnych zamiast siatki jest normalne wypełnienie wiec są bardziej szczelne i na pewno wolniej będą przemiękać

Aaaaa jeszcze jedno ... twój wybór ... ale białe buty już po kilku wyjazdach w błoto i deszcz nie wyglądają dobrze , moemntalnie zrobią się szare ... zastanów się jeszcze ... jednak czarny jest uniwersalny i do wszystkiego pasuje :) a pewnie te buty będziesz miał parę sezonów więc szkoda by było żeby już po jednym wygladały brzydko

ale podobnie jak resztę zdyskwalifikowała je siatka na przodzie buta, a w czarnych zamiast siatki jest normalne wypełnienie wiec są bardziej szczelne i na pewno wolniej będą przemiękać

A noga ma nie oddychać ? Ja więcej na rowerze spędzam między wiosną, a jesienią wtedy mimo siatki nie jest zimno. Zawsze można założyć grubszą skarpetę. A jak jest zimno to są specjalne ochraniacze na buty nawet na zimę. Idąc twoim tokiem myślenia to w lato wcale nie jeździsz a robisz to tylko zimą kiedy możesz skorzystać z butów bez siatki. Ja nie chce myśleć co twoje nogi przeżywają jak na dworze +25 stopni a TY w pełnych butach bez siatki. Noga spocona i pływa, bąble i odparzenia to chyba norma :) Twój kask to zapewne orzech bez dziur albo taki do dh. Przecież na co otwory w końcu w zimę się nie przydadzą. Miejscowość mówi wszystko :D Pozdro dla grzybicy między palcowej.

Wybierałem między białymi a czarnymi xc50 (temat w dziale testy).

Białe oprócz wątpliwych walorów estetycznych w codziennym użytkowaniu bez względu na pogodę mają jak na mój gust i odczucia zbyt dużą wentylację - sh 077 kiepsko sprawują się już przy ok 5 stopniach na plusie, tego się obawiałem przy białych.

No ale jak chcesz białe bo są białe to nie podyskutujemy :)

Chyba buty mają odpowiednią wentylacje to nie gumowce , ale chodzi tu o przód buta gdzie leci najwięcej wody spod kół między innymi

Odpowiednią na zimę. Wody ?! To gdzie ty ciągle jeździsz po jeziorze czy kałużach ?? Kiedyś był taki wierszyk. Idzie klasa na spacer. Na drodze pojawia się kałuża. Cała klasa przeszła, a tylko Bartek wszedł :) Tak jest w twoim wydaniu wszyscy kałuże omijają, a ty specjalnie w nie wjeżdżasz. Zamiast ominąć to wolisz na skróty :) Ciekawe co robisz z tylnym kołem tam też leci sporo wody na plecki.

Każdy kupuje wedle własnych potrzeb i pod to jak będzie czegoś używać , ja tylko zasugerowałem autorowi tego tematu że są buty z i bez siatki bo mi jeden z użytkowników forum też pomógł w wyborze , a ty nie wiem w jakim celu bijesz pianę ... dla mnie możesz jeźdździć w japonkach , a autor tematu i tak wybierze coś sam po siebie

Kolega KUBATRIX jak zwykle jest twórczy w swoich postach. Norma.

Nie chodzi o omijanie kałuż. Chodzi o to że jesli podłoże jest mokre po deszczu, który padał jakiś czas temu (mówię o użytkowaniu miejskim tych butów) to spod przedniego koła nie leci już fontanna ale pryska jeszcze na tyle że w sh 077 mam mokro a w xc50 nie. W takich sytuacjach czarne dają mi wystarczającą ochronę a białe już takiej ochrony by mi nie dały - przez 20-30 minut codziennej jazdy w jedną stronę.

Przy jeździe w deszczu żadne buty nie dają ochrony przed zamoczeniem nóg - woda z przedniego koła wlewa się nawet do butów membranowych od góry. W takim przypadku jedynym rozwiązaniem są spodnie przeciwdeszczowe.

Kiedyś widziałem jak podczas maratonów szosowych gdzie lało niektórzy stosowali najprostsze metody ochrony czyli worki foliowe :) Sam tez tak jeździłem i na krótkie odcinki daje rade. Co do wody to jeśli deszcz spadnie teraz w lato to but z siatką który jest mokry szybko wyschnie. Ja jak bym musiał jeździć codziennie rowerem nie w celach turystycznych ale np. do pracy (nie ma to jak małe miasto :D ) to jednak zamontował bym pełne błotniki. Wtedy sucho będzie i w plecy i w nogi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...