Skocz do zawartości

[Karkonosze] Enduro w okolicy Karpacza

Venomiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W przyszłym tygodniu wyjeżdżam w Karkonosze, prawdopodobnie do Karpacza. W związku z tym chciałbym Was zapytać, czy znacie w tamtej okolicy fajne trasy do enduro i lekkiego fr. Doświadczenie podpowiada mi, że fajnie można pojeździć tylko na pieszych szlakach, a nie chcę jechać w ciemno, żeby się nie wpakować na trasę nieprzejezdną dla roweru (np. długie, strome podejścia). Szukałem trochę w necie, ale niewiele znalazłem. Czy ktoś z Was był w tej okolicy i może mi polecić jakieś trasy?

Pozdro :)

w samym karpaczy po asfalcie masz fajny podjaz pod skocznie orlinek, jak zaczniesz od kaplicy wang to na polane i pod schronisko samotnia masz szeroki wybrukowany podjazd, kawałek stromego do strzechy akademickiej ( niesienie roweru ) masz 20 minut ale jest szeroko potem dalej szerokim brukiem pod samą snieżkę. Z karacza do swiatyni św Anny przez lasek jak dobrze pamietam czerwonym szlakiem tez super przejażdzka. i jeszcze z karpacza z pod kosciólka wang na polane a potem zielonym szlakiem na sloneczniki i idzie przejechać całym wzniesieniem ponad małym i duzym kotłem bardzo fajne widoki byłem tam w tym roku i duzo ludków na rowekach śmiga

jeszcze jedno uwaga będzie reklama najlepsze obiady w Karpaczu są na wiszących tarasach dobre domowe obiady w rozsądnej cenie ( w tym roku byłem w lipcu obiad dwu daniowy {waze oklo 100 kg} nie dałem rady wszamać tak duzo ) 18 zł. a najlepsze lody to w sopelku niestety w poniedziałki nieczynne

i jeszcze z karpacza z pod kosciólka wang na polane a potem zielonym szlakiem na sloneczniki i idzie przejechać całym wzniesieniem ponad małym i duzym kotłem bardzo fajne widoki byłem tam w tym roku i duzo ludków na rowekach śmiga

Zrobiłem sobie dzisiaj podobną wycieczkę, ale niepotrzebnie ją wydłużyłem (pchałem się zielonym aż do przełęczy Karkonoskiej). Widoki niesamowite, korzystając z pogody chciałem przy okazji zdobyć Śnieżkę, no ale cóż, bez konkrernego powodu zerwał mi się łańcuch :( Na szczęście z tamtego miejsca miałem tylko w dół :) Jak wrócę z wyjazdu zrobię podsumowanie i reportaż ze wszystkich wycieczek i w rezultacie powstanie fajna mapa okolic Karpacza z zaznaczonymi fajnymi i niefajnymi szlakami, zdjęciami i filmami :) (mam kamerkę GoPro :P )

• 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

z tego co mi wiadomo jest zakaz jazdy na rowerze w tych okolicach w związku z tym mam pytanie:

a co gdyby mnie straż zatrzymała a ja nie wymeldowałbym się, nie podał danych, nie miałbym przy sobie dokumentów, telefonu, nic i uparcie nie chciał się ujawnić. Co polskie prawo w takiej sytuacji mówi? do aresztu na 48 h czy co? Poważnie pytam.

• 4 tygodnie później...

Dla zainteresowanych polecam drogę pod reglami - wielokrotnie jeździłem częścią od Zachełmia do Szklasrkiej. Szutrowa, trochę kamieni, niezbyt wymagająca - plus to można legalnie rowerkiem śmigać.

Dla bardziej wymagających polecam wjazd na Przełęcz Karkonoską od strony Przesieki. Zjazd to już prawie prawdziwy dh - ze względu na wielkie jopy w jezdni (przednie koło całe wpada i wyje***).

Na Śnieżkę da się ale jest zakaz, choć słyszałem, że wjeżdżają.

Jeżeli chodziło by o turystykę rowerową po Karkonoszach to w sygnaturze mam linka do kanału na youtube. Mozna luknąć na filmik z wyprawy dookoła Karkonoszy w 2010r. Jakość trochę kiepska, bo aparatem kręcone, ale zawsze coś :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...