Skocz do zawartości

[rower]zapomniany rower do freeridu - wymiana części

cpk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Państwo,

wygrzebałem dzisiaj w piwnicy mój stary rower, na którym kilka lat temu trochę skakałem. Niestety jest w opłakanym stanie. Chciałbym powymieniać w nim części, niestety nie jestem na bieżąco i nie wiem w co zainwestować, a brak czasu nie pozwala na zapoznanie się z tym, co jest aktualnie polecane.

Rower będzie teraz służył głównie do zwykłej jazdy po mieście - bez szaleństw. Szukam raczej tanich części. Rama to LeaderFox Dragstar 14 cali.

Potrzebuję wymienić oba koła, teraz są to piasty Shimano na obręczach Mach1 210, 26 cali. Z przodu hamulec tarczowy, z tyłu raczej nie potrzebuję. Opony mam - Kenda 2,35.

Kolejny element wymagający wymiany to tylna przerzutka. Teraz jest jakieś zdezelowane Shimano z długim wózkiem, kaseta na 8 biegów.

Czy linki do hamulców, przerzutek dać zwykłe czy opłaca się kupić jakieś lepsze? Tak samo dętki?

Co jeszcze po takim czasie (3 lata) powinienem zrobić? Serwis amortyzatora? Jest to Suntour XC-PRO Dta. Dam radę zrobić to samemu, czy lepiej dać do serwisu? Łańcuch wymienić czy wystarczy przeczyścić?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam :)

Napisano

łańcuch wystarczy przeczyścić

dętki najzwyklejsze mogą być

serwis amora w zależności od ogólnych umiejętności i znalezieniu dobrego manuala, ale ogólnie spokojnie można to w domu zrobić jak się nie ma dwóch lewych rąk

linki do hamulców i przerzutek mogą być najzwyklejsze jeśli to budżetowy rower

przerzutka tył - shimano altus minimum, może być deore, lx, slx, xt itd. w zależności od budżetu

jeśli hamulec jest hydrauliczny to pewnie trzeba odpowietrzyć, a na pewno wymienić płyn

Napisano

łańcuch wystarczy przeczyścić

dętki najzwyklejsze mogą być

serwis amora w zależności od ogólnych umiejętności i znalezieniu dobrego manuala, ale ogólnie spokojnie można to w domu zrobić jak się nie ma dwóch lewych rąk

linki do hamulców i przerzutek mogą być najzwyklejsze jeśli to budżetowy rower

przerzutka tył - shimano altus minimum, może być deore, lx, slx, xt itd. w zależności od budżetu

jeśli hamulec jest hydrauliczny to pewnie trzeba odpowietrzyć, a na pewno wymienić płyn

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Hamulec nie jest hydrauliczny, więc z nim sobie poradzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...