Skocz do zawartości

[stery] Łożyska w standardzie Campagnolo

uraz

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję łożysk do sterów zintegrowanych w rozmiarze 41.8/30.2/45° (Cane Creek IS24 z Cannondale CAAD9). Na allegro można kupić bardzo podobne (flybike_pl) z tym, że o średnicy wewnętrznej 30.3, widziałem też łożyska do sterów Ritchey i Dartmoor o średnicy wewnętrznej 30.5. Nie wiem czy taka minimalna różnica parametrów ma jakikolwiek wpływ na działanie i czy ewentualnie gdzieś można kupić zamienniki idealnie pasujące do tych łożysk które muszę wymienić. Z góry dzięki za pomoc.

Za likwidację luzu między średnicą łożyska a rury sterowej odpowiadają stożkowe podkładki, wszystko zależy od ich wykonania, średnicę 30.3 powinny jeszcze wykasować ale pewności nie ma ...

Takie łożyska (wysokość łożyska 6,5 mm) znajdują się w sterach BBB - BHP04 :

http://www.centrumrowerowe.pl/pl-PL/produkt/77991/302/Stery-INTEGRATED-BHP-04-BBB

Dystrybutor Harfa-Harryson.

Z tego co się zorientowałem łożyska BBB ze stali nierdzewnej kosztują ponad 150 zł, a za tyle można sobie kupić kompletne stery. Znalazłem dokładnie takie jakich szukam w sklepie bikewagon.com (Tange Seiki 4T5-5) ale trochę mi się ich nie chce ściągać zza oceanu. Podobno kiedyś były takie w VTC ale niestety już ich nie ma (chociaż na stanie mają stery paco z łożyskami w takim wymiarze).

Zmierzyłem dodatkowo wysokość łożyska, która wynosi 6.35 mm (0.25 cala)

Znalazłem na ebay-u kompletne stery za 14$ z wysyłką, z tym, że brandowane nie jako Cane Creek IS24 tylko Tange Seiki Technoglide IS24. Swoją drogą w Cult Bike (dystrybutor Cane Creek na Polskę) nie mają samych łożysk a jedynie całe stery IS 42. W poniedziałek jeszcze powinienem wiedzieć co ma do powiedzenia Cannondale Polska także coś napiszę.

@Rulez dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...