Skocz do zawartości

[piasta] Shimano fh-m475, wymiana stożka

Webmaax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym wymienić konus w tylnej piaście (shimano m475), ale nie mogę nigdzie go dostać. W jednym z konusów zrobił mi się wżer z powodu luzu ;/ Przy podjazdach niestety słychać tykanie/strzelanie, które przyznam jest nieco denerwujące. Czy ktoś może ma namiary na sklep gdzie można dostać taki stożek? Jeżeli nie to może da się dopasować konus z innej piasty...(?), choć chyba wątpliwe? Wszelkie pomysły mile widziane, z tym, że radykalne rozwiązanie typu wymiana piasty odpada, ponieważ jest ona dosyć nowa i może jeszcze trochę posłużyć.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Wątpię czy ta piasta jeszcze może posłużyć. To tak kiepska piasta, że żal w ogóle ją rozkręcać. Lepiej się przemęcz z tym cykaniem i wymień ją za jakiś czas na novateca na maszynach (około 90zł). Szprychy będą pasować.

Napisano

Andrew dobrze mówi.Shimano to porażka,nawet jak kupisz xt czy xtr to za prę lat będziesz miał problem z konusami.Przerabiałem temat.Nigdzie nie mogłem dostać pasujących konusów.Nie pasujących było mnóstwo :)Zresztą z częściami do Shimano w ogóle jest problem.

Napisano

To jest stożek piasty przedniej, do tylnej nie znalazłem w tym sklepie.

Znalazłem stożek do piasty tylnej tutaj:

http://www.swiatroweru.com.pl/item.php?show=product&pid=2175

Czy strona ma znaczenie? Wydaje mi się, że oba stożki są identyczne, jednak w opisie jest napisane, iż jest to prawy stożek, a ja potrzebuję lewy :D

Wiem, ze te piasty są lipne delikatni mówiąc, ale nowa piasta + zaplecenie i centrowanie trochę wyjdzie finansowo. Niedawno kupiłem rower i nie chce tak szybko inwestować w nowe części, choć fajnie byłoby mieć porządną piastę :) Zastanawia mnie dlaczego to jest jeszcze pchane do "lepszych" rowerów, widziałem ten sh*t w cubach po około 4k, nie kumam tego.

Napisano

Wiem, ze te piasty są lipne delikatni mówiąc, ale nowa piasta + zaplecenie i centrowanie trochę wyjdzie finansowo. Niedawno kupiłem rower i nie chce tak szybko inwestować w nowe części, choć fajnie byłoby mieć porządną piastę :) Zastanawia mnie dlaczego to jest jeszcze pchane do "lepszych" rowerów, widziałem ten sh*t w cubach po około 4k, nie kumam tego.

Bo normalny klient nie zwraca uwagi na piasty :) Ja kiedyś odbyłem rozmowę z pracownikiem Twomarku na temat konusów.Gościu stwierdził,że dali sobie z tym spokój ,bo nawet te sprowadzone prosto od dystrybutora nie pasowały do danej piasty.Zostali ze stertą konusów,które do niczego nie pasowały.A może po prostu wolą żeby klient kupił nową piastę.Najlepiej z nowymi szprychami i obręczą ...

Napisano

Mam dylemat odnosnie zakupu konusa z powyzszego sklepu, symbol niby jest ten sam, ale oznaczenia nie zgadzaja sie. W manualu jest M10x15mm, natomiast w opisie sklepowym M10x9mm. I co o tym sądzić? Pomyłka? Pisałem do sprzedawców, ale nikt nie odpisuje. Zaryzykować? :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...