Mod Team sznib Napisano 14 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Tak wiec bardzo rzadko jeżdżę po zmroku, ale lampkę mam, tak na wszelki. I teraz o co się rozchodzi. Nie chcę jej montować na sztycy ponieważ raz, używana będzie od święta, dwa, od jej mocowanie może się niszczyć anoda na sztycy. Za to zawsze na rower jeżdżę z plecakiem, w plecaku mam specjalne mocowanie na lampkę. Czy bezpiecznie będzie tak założyć, w sensie czy nasze kochane służby się nie przyczepią? Podobnie z lampkami na kasku jest. Lampka ma być przymocowana do roweru czy ma być jako taka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Zgodnie z prawem musi być przymocowana do roweru. W praktyce przyczepi się tylko niesamowity służbista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Jeżeli trafisz na upierdliwca to się przyczepi bo to rower ma być wyposażony w oświetlenie a nie plecak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Z punktu widzenia prawa: http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-32-262 Par. 53 i par. 56 nie rozwiewają wątpliwości. Z punktu widzenia realnego bezpieczeństwa. Plecak jest kiepskim miejscem na mocowanie światła, gdyż gdy się przekrzywi (co jest w takim przypadku normalne) nie będzie dobrze widoczne. Dlatego w takim przypadku trzeba by wybrać światełko szerokokątne. Co do ochrony anodowania, to proponuję jakąś miękką gumę pod uchwyt i sprawa załatwiona (dodatkowo mocno ścisnąć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Ja tam machnąłem sobie dodatkową lampiołkę na plecak, a co mi tam..... Może i choinka, ale widoczna dla kierowcy. Fakt że mam zamiar zakładać ją od jesieni..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RooSha Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Kiedyś miałem rozmowę z policjantem na temat jazdy na rowerze w mieście. Dowiedziałem się, że jeśli nie stwarzasz zagrożenia to nikt do Ciebie się nie powinien przyczepić. Więc jeśli przyczepisz do plecaka i będzie to widoczne to bez obaw. Sam jeżdżę z lampką na plecaku i nie miałem jeszcze problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.