Filip2516 Napisano 12 Sierpnia 2012 Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam !!! Posiadam rower maxbike od ok.3 lat i od 2 sezonow eksploatuje go praktycznie codziennie w terenie gorzystym. Tylna felga juz nie wytrzymuje (alloy rim samson hsh18), szprychy strzelaja co wymienie to za dwa tygodnie to samo. Wiec doradzcie co by tu kupic aby dawala rade. Myslalem nad tym http://allegro.pl/kolo-tyl-26-maszynowe-kaseta-nak-ma-szpr-czar-i2555151675.html. I jeszcze jedno czy wymieniac dwie czy wystarczy tylka ta tylna. Pasta na kasecie, 8 zebatek. Co myslicie moze macie jakies lepsze propozycje. Szukam czegos w przystepnej cenie bo sam rower juz nie jest pierwszej swiezosci i nie bede kupowal kol za 400 zl. Z gory dzieki za pomoc.
kyca Napisano 13 Sierpnia 2012 Napisano 13 Sierpnia 2012 dosłownie przed chwilą wysłałem maila do tego sprzedawcy, bo też chcę kupić to koło, razem z kasetą 8-rzędową. ja zmieniam, bo mam w tej chwili wolnobieg i co chwila ośka się krzywi. nic lepszego w tej cenie nie widziałem ja wymieniam tylko tył. przód w następnym miesiącu (deore widziałem za 80zł).
kyca Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 2i regulaminu właśnie przed chwilą zamówiłem, razem z kasetą KASETA 8 RZ.11-32 SUN RACE KLASOWA SATYNA JAKOŚĆ (2547484649) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. w tej cenie nic lepszego nie widziałem. jeżeli się wstrzymasz z zakupem to coś więcej będę mógł napisać po pierwszych wyprawach.
Filip2516 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Napisano 14 Sierpnia 2012 no cena faktycznie dobra i mysle ze jakosc tez nie bedzie zla, tym bardziej ze na tym novatecu jest. Wstrzymam sie z zakupem bo interesuje mnie grubosc szprych a niestety nie jest na aukcji napisane i nie bede w tym przypadku pisal do sprzedajacego poczekam i jezeli moge sie prosic to odpisz jaka grubosc maja bo mnie to interesuje i ogolnie jak wyglada jakosciowo. Wiem ze nie odrazu stwierdzisz czy jest dobra bo sam jezdzilem troche na gorszej i przez dlugi czas sie nic nie dzialo a jak juz zaczelo to na dobre. Moze ktos posiada juz takie kolo i moze cos wiecej napisac to byloby super.
kyca Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 wg opisu na allegro, srednica szprych 2mm. zamówiłem je 14stego, mam nadzieję że jutro, najpóźniej w poneidziałek dojdą to zmierzę.
Filip2516 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Napisano 16 Sierpnia 2012 ok dzieki. I napisz jak tam wyglada czy solidna czy jakis badziew
Miliron Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Koła już kilka razy przewijały się na forum. Konstrukcja ta była montowana kilka lat temu w rowerach marki kross. Między innymi Level A4 i A6. Także sprzedawane są od kilku lat w tej samej konfiguracji W tej cenie to dobre i godne polecenia koła. Sam je zamówiłem do swojej "treningówki". W trakcie 3 sezonów widziały błoto, deszcze, susze, góry i kamienie. Swój żywot kontynuują u kolejnego użytkownika ps Z wad mogę napisać tyko tyle, że mój egzemplarz nadawał się do poprawek na centrownicy.
Filip2516 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Napisano 16 Sierpnia 2012 centrowac musiales zaraz po kupnie czy bogiela sie troche podczas uzytkowania. Naczytalem sie troche i nie jestem do konca przekonany co do nich. Moze lepiej kupic osobno obrecz i szprychy i dac do zaplecienia ?
Miliron Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Centrowanie było wymagane zaraz po zakupie. Później wymagały jedynie jednej poprawki. Składanie to fajna sprawa. Obawiam się jednak, że nie złożysz takich kół w podobnej cenie.
Filip2516 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Napisano 17 Sierpnia 2012 no wlasnie nie wiem ile by potrzeba kasy na zlozenie kola na dobrym osprzecie. 150zl ?
kyca Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 ok, dzisiaj koło dotarło i już jest zmontowane. wygląda solidnie, szprychy (2mm) dobrze naciągnięte. centrować nie muszę, jedynie opona trochę bije, ale to inna kwestia. na moją prośbę sprzedawca zamontował kasetę kupioną u niego,(sunrace csm66 11-32T.) piasta ma bardzo małe opory, praktycznie koło się toczy jak w perpetum mobile może przesadziłem, ale i tak jest duża różnica pomiędzy tym co było, a tym co oferuje to koło. zero luzów na piaście, montaż bezproblemowy. ze względów zdrowotnych dopiero w przyszłym tygodniu będę jeździł. zdjęcia:
Filip2516 Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Napisano 18 Sierpnia 2012 dzieki za info, ja sie tez raczej zdecyduje na te kolo i moze nawet kasete wymienie z lancuchem.
kyca Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 wybrałem się dzisiaj w trasę 100km, i ta obręcz dziurawi dętki od strony wewnętrznej, tzn. dziura się robi na stronie, która przylega do felgi, nie do opony. pierwszą dętkę wymieniłem po 35km, drugą po 70km, jakoś poklejoną dętką udało mi się dojechać do domu, wieczorem będę szukał przyczyny. na trasie sprawdzalem felge i detke, i nie widzialem niczego co mogłoby dziurawić. dziwna sprawa wcześniej zrobiłem 20km po mieście i nic nie dziurawiło...
Mod Team safian Napisano 25 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2012 A jaką masz opaskę na obręczy, może to tu leży wina? Sprawdzałeś, czy otwory na nyple nie są ostre? Można papierem ściernym przelecieć ;P
kyca Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 mam starą, od starego koła, w poniedziałek wymieniam na nową otwory na nyple faktycznie są ostre - dzięki za radę, przy wolnej chwili przejadę trochę papierem
99tomcat Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 wybrałem się dzisiaj w trasę 100km, i ta obręcz dziurawi dętki od strony wewnętrznej, tzn. dziura się robi na stronie, która przylega do felgi, nie do opony. pierwszą dętkę wymieniłem po 35km, drugą po 70km, jakoś poklejoną dętką udało mi się dojechać do domu, wieczorem będę szukał przyczyny. na trasie sprawdzalem felge i detke, i nie widzialem niczego co mogłoby dziurawić. dziwna sprawa wcześniej zrobiłem 20km po mieście i nic nie dziurawiło... Opaska na obręczy jest? Jak nei to cięzko się dziwić...
kyca Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 2i regulaminu oczywiście, opaska jest, krawędzie faktycznie ostre były, a opaska jest cienutka. spilowałem trochę papierem i wkrętarką z takim pilnikiem, który idealnie pasował w otwór. jutro trasa 60km, zobaczymy. a jak nie to w poniedziałek nowa opaska i założe najwyżej dwie Radził bym zapoznać sie z regulaminem bo jeszcze trochę i zaczniesz profity na konto zbierać...Pozdrawiam Puklus.
kyca Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 wczoraj zrobiłem 120km (w tym 30km trudny teren) i zero problemów z dętką, więc koło mogę smiało polecić
Filip2516 Napisano 2 Września 2012 Autor Napisano 2 Września 2012 jak na razie roweniez zero problemow z ta felga, ja nyple zakleilem dwoma warstwami tasmy izolacyjnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.