Skocz do zawartości

[upgrade] uzywana reba czy nowy recon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiem ze podobnych temtow juz masa ale nieco inne podejscie mnie interesuje.

waga:82kg +-

jazda: glownie XC ale bez zawodowych aspiracji

Rower to trek 3900 - kupiony okazyjnie za okolo 900zl upgrade hamukcow do avid bb7 i sd7, oraz pedalow superstar thru pin

Wiem ze takiej klasy rowerow sie raczej nie oplaca upgradowac ale nie stac mnie na jednorazowe wydanie 5 czy 6 tys.zl a raz na jakis czas jak wydam troche grosza to moja pani nie zauwazy:)

Z wazniejszych zmian zostal mi widelec (obecnie imitacja amorka santour xtm v3) oraz naped (obecnie acera z mantekami alivio rapid).

Wybor amorka zawezylem do nowego recona silver tk

RockShox Recon Silver TK Coil 100mm Fork With Lockout

oraz uzywanej reby w podobnej kwocie. Problem w tym ze w tym kraju (UK) ludzie srednio dbaja o sprzet wiec nigdy nie bede mial gwarancji ze uzywka jest w naprawde dobrej kondycji i bez ukrytych wad.

Wiem ze reba ma duzo wiecej opcji regulacji ale szerze mowiac jestem typem "ustaw i zapomnij" dlatego bardziej interesuje mnie roznica w pracy tych amorkow oraz kwestia trwalosci.

kupujac uzywanego recona zostaloby mi troche na czesc napedu (prawdopodbnie 2x10 shimano xt m770) ale jesli roznica w jakosci amortyzacji i komfocie jest wielka to wole dozbierac na rebe.

dzieki za pomoc

http://www.forumrowe...-fatalna-praca/

Do tego tematu Cię mogę odesłać. Okazuję się, że nowe Recony to nie jest coś na co warto wydać pieniądze, więc może warto szukać czegoś innego.

Tylko RS Cię interesuję?

dzieki za linka, jakos to pominalem i juz po pierwszej stronie daje do myslenia - obawialem sie ze TK moze byc problemem nie sadzielm ze az tak:)

nie, nie tylko RS, na chwile obecna wlasnie zaczynam szukac alternatyw:) masz cos konkretnego na mysli? SR Epicon?

dzieki za szybka odpowiedz

Nad Epiconem nowym bym się mocno zastanawiał... To może być wart swojej ceny wideł, szczególnie jeśli chodzi o cena/jakość. Jeżeli o używkach mówisz, to nie znam rynku UK, i nie wiem jakie tam są ceny używanych amortyzatorów, więc musisz czekać na podpowiedzi innych.

Z całą pewnością Reba w dobrym stanie też by zła nie była, no nie mniej pobawić się nią trzeba. Na początku.

Nad Epiconem nowym bym się mocno zastanawiał... To może być wart swojej ceny wideł, szczególnie jeśli chodzi o cena/jakość. Jeżeli o używkach mówisz, to nie znam rynku UK, i nie wiem jakie tam są ceny używanych amortyzatorów, więc musisz czekać na podpowiedzi innych.

Z całą pewnością Reba w dobrym stanie też by zła nie była, no nie mniej pobawić się nią trzeba. Na początku.

uzywana Reba to ok 750zl tutaj. Nowy Epicon nieco drozej bo ok 950zl. Uzywany Recon u-turn 351 jak sie trafi to podobnie jak Reba!!!. Sa jeszcze nowe Recony nie Solo Air ale Coil za ok 750zl - jak bardzo sie roznia praca nie mam pojecia. Co jeszcze powinien brac pod uwage?

Recon to brat Reby.

Reba jest dual air, czyli pompujesz powietrze do komory dolnej górnej inaczej pozytywnej i negatywnej przez co masz większe możliwości regulacji amortyzatora pod siebie, a zarazem więcej bawienia się z regulacją i bawieniem ze strojeniem amora, natomiast Recon jest solo air, czyli pompujesz powietrze do jednej komory - pompujesz powietrze według tableki na amortyzatorze. Ja osobiście mam Recona i jestem bardzo zadowolony. Zbiera najmniejsze nierówności. Jedyne co to strasznie sie zapada przy ostrym hamowaniu. Z tym, że ja mam z manetką na kierownicy - poplockiem.

Pooozdrooo, ; )

Zauważ, że problem dotyczy Recona Gold, a nie Silver.

Recona brałem pod uwagę tylko nowego. Tutaj kolega ma Gold ale z damperem TK które generalnie sa odradzane więc to jakiś starszy Gold. modele 2012 Gold mają już Mottion Control ale cenowo to prawie Reba więc nie widzę sensu.

Po siedzeniu pol nocy na różnych forach chyba jednak dam sobie spokój z Reconem Silver TK.

Cenowo kusi Epicon ale coraz poważniej zastanawiam się nad dozbieraniem do nowej Reby która zawsze będę mógł później całkiem nieźle odsprzedać. Ehhh dylematy

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Recon Silver TK za 119 funtów, do którego podałeś linka:

http://www.on-one.co...rk_with_lockout

to wersja coil, czyli sprężyna. Aktualnie ujeżdżam dwa Recony - Gold TK 120mm Solo Air po serwisie gwarancyjnym (o którym właśnie była mowa w temacie, do którego linka zarzucił kolega wyżej) i wersję sprężynową 100mm, właśnie tę samą z podanego przez Ciebie linka. Powtórzę się jeszcze raz - za te ~620zł naprawdę warto, i gdybym sam miał wybierać w tym momencie ponownie zamiast solo air wziąłbym jeszcze jedną sprężynę. Cóż można więcej napisać - praca jest efektywniejsza i nie ma co się oszukiwać - w mojej opinii po prostu lepsza. Solo air jak dla mnie amortyzuje dosyć twardo (dostaję ostre szlagi po nadgarstkach) mimo, iż jeżdżę na 55PSI i wydawać by się mogło, iż to ustawienie wręcz poduszka. W Silverze Coil nie ma takiej opcji - ustawienie odpowiedniego naprężenia wstępnego zajmuje minutę, rebound działa bardzo dobrze, a nierówności są wybierane bardzo delikatnie.

Recon Silver TK za 119 funtów, do którego podałeś linka:

http://www.on-one.co...rk_with_lockout

to wersja coil, czyli sprężyna. Aktualnie ujeżdżam dwa Recony - Gold TK 120mm Solo Air po serwisie gwarancyjnym (o którym właśnie była mowa w temacie, do którego linka zarzucił kolega wyżej) i wersję sprężynową 100mm, właśnie tę samą z podanego przez Ciebie linka. Powtórzę się jeszcze raz - za te ~620zł naprawdę warto, i gdybym sam miał wybierać w tym momencie ponownie zamiast solo air wziąłbym jeszcze jedną sprężynę. Cóż można więcej napisać - praca jest efektywniejsza i nie ma co się oszukiwać - w mojej opinii po prostu lepsza. Solo air jak dla mnie amortyzuje dosyć twardo (dostaję ostre szlagi po nadgarstkach) mimo, iż jeżdżę na 55PSI i wydawać by się mogło, iż to ustawienie wręcz poduszka. W Silverze Coil nie ma takiej opcji - ustawienie odpowiedniego naprężenia wstępnego zajmuje minutę, rebound działa bardzo dobrze, a nierówności są wybierane bardzo delikatnie.

Kurcze podaje do sprezyny a mysle o powietrzu:) za duzo sie oczytalem ostatnio i stad zamieszanie

Miales moze okazje potestowac Epicona zanim wsiadles na sprezynowego Recona? Ile wazysz jesli moge wiedziec? Musiales dodawac sprzezyn do tego coila aby SAG byl poprawny? zdaje sie ze fabryki to sa ustawiana no ok 75-80kg jezdzcow ale nie jestem pewien.

na polu bitwy zostal: Recon Coil, SR Epicon no i Reba tylko ze po sezonie i to wtedy bylby jedyny upgrade w tym roku pewnie:)

Ktos mial okazje pojezdzic na tych 3 amorkach i powiedziec jak to wypada porownawczo? przypomne ze nie chodzi mi o mozliwosci regulacji ale charakterystyke pracy, radzenie sobie z powtarzajacymi sie nierownosciami itp.

dzieki za odpowiedzi

Testowałem równocześnie Recona Gold TK 120mm & Silver TK Coil 100mm. Ważę 65kg i nie miałem żadnych problemów z ustawieniem odpowiedniego SAGu. Z początku też nastawiałem się na 'ciężką' pracę ze względu na różnorakie opinie dotyczące RSów i ich przeznaczenia >75kg, lecz było to całkowicie nieuzasadnione (przynajmniej w tym wypadku). Na epiconie nie jeździłem, więc się nie wypowiem. Tak czy siak, mój wybór spośród tych dwóch to sprężyna.

Testowałem równocześnie Recona Gold TK 120mm & Silver TK Coil 100mm. Ważę 65kg i nie miałem żadnych problemów z ustawieniem odpowiedniego SAGu. Z początku też nastawiałem się na 'ciężką' pracę ze względu na różnorakie opinie dotyczące RSów i ich przeznaczenia >75kg, lecz było to całkowicie nieuzasadnione (przynajmniej w tym wypadku). Na epiconie nie jeździłem, więc się nie wypowiem. Tak czy siak, mój wybór spośród tych dwóch to sprężyna.

Z pewnością na Twój wybór ma wpływ to, że trafiłeś na uszkodzony egzemplarz Gold'a- inaczej jego pracy po prostu nie da się skomentować. Jeśli masz możliwość przejedź się na Silverze TK z Solo Air

@Nevermore - w piątek z zaskoczenia wrócił do mnie Gold z reklamacji, o dziwo, prawdziwy, działający Recon (nie farbowany XCM). Podejrzewam, iż go otwierali i musieli coś pogrzebać, inaczej takiego efektu by nie było. Zmiana ciśnienia działa idealnie, amortyzator odbija i wygląda na całkiem przyzwoity model.

W tym momencie porównuję obydwa widelce pod względem poprawnego działania, inaczej w ogóle bym się tutaj nie odzywał. Piszę co czuję - Solo Air jest odczuwalnie o wiele bardziej tępy oraz mniej płynny od sprężyny, przynajmniej na moje amatorskie oko, do tego podczas hamowania także nurkuje o wiele głębiej. Fakt faktem obydwóch widelców nie dzieli znowu jakaś ogromna przepaść, lecz warto wspomnieć o plusach jak i minusach. Sprężyna o wiele lepiej wybiera nierówności i ustawienie jest także o wiele łatwiejsze. Jestem bardzo pedantyczny, przez co ustawianie ciśnienia w Goldzie zajęło mi przeszło ponad pół godziny (aż boję się myśleć, co by było gdyby przyszło mi ustawiać duala). Mimo wszystko - w mojej opinii, tańsza sprężyna poza ciężarem wydaje się być lepszym rozwiązaniem.

Tutaj omawiane modele:

http://www.forumrowe.../10014-widelce/

@Nevermore - w piątek z zaskoczenia wrócił do mnie Gold z reklamacji, o dziwo, prawdziwy, działający Recon (nie farbowany XCM). Podejrzewam, iż go otwierali i musieli coś pogrzebać, inaczej takiego efektu by nie było. Zmiana ciśnienia działa idealnie, amortyzator odbija i wygląda na całkiem przyzwoity model.

W tym momencie porównuję obydwa widelce pod względem poprawnego działania, inaczej w ogóle bym się tutaj nie odzywał. Piszę co czuję - Solo Air jest odczuwalnie o wiele bardziej tępy oraz mniej płynny od sprężyny, przynajmniej na moje amatorskie oko, do tego podczas hamowania także nurkuje o wiele głębiej. Fakt faktem obydwóch widelców nie dzieli znowu jakaś ogromna przepaść, lecz warto wspomnieć o plusach jak i minusach. Sprężyna o wiele lepiej wybiera nierówności i ustawienie jest także o wiele łatwiejsze. Jestem bardzo pedantyczny, przez co ustawianie ciśnienia w Goldzie zajęło mi przeszło ponad pół godziny (aż boję się myśleć, co by było gdyby przyszło mi ustawiać duala). Mimo wszystko - w mojej opinii, tańsza sprężyna poza ciężarem wydaje się być lepszym rozwiązaniem.

Tutaj omawiane modele:

http://www.forumrowe.../10014-widelce/

nurkowanie przy hamowaniu to chyba generalnie przypadlosc powietrznych amorkow - przynajmniej w tej klasie cenowej

troche mnie zastanwia ze przy 65kg nie bylo potrzeby zmieniac sprezyny. musze poszukac dokumentacji technicznej bo moje 80kg + pewnie kolejne 5 w ubraniu i plecaku to juz 20kg roznicy na tej samiej sprezynie

przy najblizesz okazji potestuje kumpa reba - wazy podobnie (kumpel nie reba:) i ustawial mu ktos znajacy sie na rzeczy podobno

na niekorzysc coila przemawia waga- jednak 0,5kb mniej dla solo air to spora roznica, szczegolnie ze rowerek najlezszy nie jest

chwilke jeszcze pogrzebalem i znalazlem cos takiegego:

epicon rld za 659zl pewnie bym chwile musial poczekac az bedzie okazja na transport z pl ale to nie problem

http://ctbike.pl/suntour-epicon-rld-amortyzator-2011-disc-pod-tarcze.html

axon rld za 850zl

http://virtualbike.pl/pl/p/Amortyzator-SR-Suntour-Axon-RLD/824

no i tutaj male zaskoczenie ale za ok 1050zl z dostawa do uk nowka Reba z 2012

http://www.rczbikeshop.com/anglais/rockshox-012-reba-rl-100mm-axle-9mm-disc-poplock-black-silver.html

Znajac klase reby chyba juz przeboleje ten poczatkowy proces ustawien ktory pewnie troche mi zajmie ale frajda z jazdy powinna to oddac z nawiazka:)

No chyba ze ktos jest w stanie przekonac mnie ze nie warto doplacac do reby i brac epicona?

Axona chyba nie biore pod uwage z tak mala roznica cenowa do reby chyba nie ma sensu

pozdrawiam

Ja zamiast rs wolałbym - używane również są - manitou minute, z tłumikiem absolute.

Jestem heretykiem - wg mnie reba to kiepski amor i w porównaniu do powietrznych manitou czy foxa sprawia wrażenie pracy połową dostępnego skoku. Nie przekonuje mnie multum możliwości ustawienia i dopasowania do potrzeb - a temat na milion stron na tym forum o dostrojeniu reby uważam wręcz za smutny, że jedna częśc rowerowa wymaga miliona kombinacji, by prawidłowo (i z tym też jest różnie) działała.

Widelców rs z goleniami stalowymi zdecydowanie nie polecam (wspomniany recon silver), bez względu na to czy mają sprężynę powietrzną czy stalową - jak dla mnie stal nadaje się na golenie do widelca tylko w amortyzatorach makrokeszowych i jest tylko i wyłącznie sposobem na szukanie oszczędności przez producenta - kosztem klienta.

Ja zamiast rs wolałbym - używane również są - manitou minute, z tłumikiem absolute.

Jestem heretykiem - wg mnie reba to kiepski amor i w porównaniu do powietrznych manitou czy foxa sprawia wrażenie pracy połową dostępnego skoku. Nie przekonuje mnie multum możliwości ustawienia i dopasowania do potrzeb - a temat na milion stron na tym forum o dostrojeniu reby uważam wręcz za smutny, że jedna częśc rowerowa wymaga miliona kombinacji, by prawidłowo (i z tym też jest różnie) działała.

Widelców rs z goleniami stalowymi zdecydowanie nie polecam (wspomniany recon silver), bez względu na to czy mają sprężynę powietrzną czy stalową - jak dla mnie stal nadaje się na golenie do widelca tylko w amortyzatorach makrokeszowych i jest tylko i wyłącznie sposobem na szukanie oszczędności przez producenta - kosztem klienta.

wlasnie szukam troche wiecej danych na temat minute jako ze pierwszy raz mi sie o uszy ten model obil

co do miliona postow na temat ustawien reby to nie koniecznie argument przeciw - po prostu widelec ma mozliwosci regulacji. Mi zalezy na tym zeby raz ustwiony zachowywal sie jak powinien, eventualnie dopasowac rebound do trasy i to wszystko

a ze nie kazdy moze znalesc ustawienie dla siebie - wiecie jak jest milion uzytkownikow, milion opinii

dzieki za kolejna opcje do rozwazenia - troche mi kosci w lapach popekaly po ostatnim wypadzie wiec ten sezon i tak na starty a wyprzedaze tuz tuz:)

pozdro

ok, ten Manitou Minute wyglada na naprawde fajny sprzet.

Przewazaja opinie na temat trwalosci i prostoty regulacji (wielki + dla mnie)

Jak to sie ma do R7?

znalazlem pare opcji w podobnych cenach:

Minute Expert 2012

http://www.winstanleysbikes.co.uk/product/39180/Manitou_Minute_Expert_2012_Forks

R7 2012 z MILO

http://www.bikestacja.pl/damper-manitou-p-20604.html?cPath=681_295_22_133

i R7 2010 MILO (niby 80mm ale wydaje mi sie ze to blad na stronie - wyslalem zapytanie)

http://www.winstanleysbikes.co.uk/product/29656/Manitou_R7_MILO_Standard_Forks_2010

rozumiem ze Minute to nieco twardszy sprzet ale czy R7 nie poradzi sobie z 85kg w nieco agresywniejszym XC? Waga i MILO na korzysc R7

• Mod Team

MILO to raczej minus niż plus- dosyć mocno ogranicza możliwości amorka. R7 sobie jakoś poradzi,ale wolałbym mieć nico cięższego ale sztywniejszego Minute.

co do miliona postow na temat ustawien reby to nie koniecznie argument przeciw - po prostu widelec ma mozliwosci regulacji

Wielu użytkowników Reby słyszało o jego fantastycznej pracy,ale niewielu wie, czego od amorka oczekuje i jak to uzyskać.Zauważ,że temacie o ustawianiu Reby mało jest postów określających charakterystykę pracy ( progresywna, liniowa, degresywna w początkowej fazie skoku itp ) ,a sporo podkreślających trudność w uzyskaniu tej właściwej ( cokolwiek to znaczy) pracy. Reba to niezły amorek ,ale nie jest "user friendly".

Wracając do Manitou- tłumiki ABS+ dysponują tak szerokim spektrum ustawień,że czasu braknie aby wszystkie zbadać . Także pod względem możliwości zmiany charakterystyki Reba wcale nie jest taka superhiper.

MILO to raczej minus niż plus- dosyć mocno ogranicza możliwości amorka. R7 sobie jakoś poradzi,ale wolałbym mieć nico cięższego ale sztywniejszego Minute.

Wielu użytkowników Reby słyszało o jego fantastycznej pracy,ale niewielu wie, czego od amorka oczekuje i jak to uzyskać.Zauważ,że temacie o ustawianiu Reby mało jest postów określających charakterystykę pracy ( progresywna, liniowa, degresywna w początkowej fazie skoku itp ) ,a sporo podkreślających trudność w uzyskaniu tej właściwej ( cokolwiek to znaczy) pracy. Reba to niezły amorek ,ale nie jest "user friendly".

Wracając do Manitou- tłumiki ABS+ dysponują tak szerokim spektrum ustawień,że czasu braknie aby wszystkie zbadać . Także pod względem możliwości zmiany charakterystyki Reba wcale nie jest taka superhiper.

dzieki za posta.

mozesz mi tylko wyjasnic dlaczego MILO ogranicza prace? myslalem ze to tylko odpowiednik poplocka w rs? czy oprocz lockout z manetki ma to jeszcze jakies funkcje?

Reba nie jest widelcem dla wybrańców, to widelec popularny, który można znaleźć w rowerach ze średniej półki - a takie są najczęściej kupowane na świecie. Widelec w takim sprzęcie powinien być PROSTY w ustawianiu, bo taka jest obecnie filozofia sprzętu - "set and forget" - ustaw i zapomnij. Zadowalający mnie efekt byłem w stanie osiągnąć bez problemu w lisie czy wielkim wodzu a jako NOWE te widelce kosztują podobnie co reba, która przecież jest w różnych wersjach i w różnych cenach.

Tak samo jest z hamulcami - dla mnie nie do przyjęcia jest docieranie klocy i tarcz przez ileś tam set kaemów, a czasami okazuje się że i po tym czasie jest qpa.

Decyzja podjeta, serdecznie dziekuje za informacje

Manitou Minute zbiera swietne recenzje pod praktycznie kazdym wzgledem(praca, mozliwosci i prostota regulacji, prosty serwis, trwalosc) lacznie z fachowa obluga klienta co tez ma jakies znaczenie. Trafilem nawet na wywiad z jednym z glownych inzynierow ktory sam przyznaje ze problemy byly i wnioski wyciagniete.

teraz misja ze znalesieniem tego - wiekszosc sklepow uk nie oferuje a te co oferuja Manitue - Minute ma byc od 18 wrzesnia - chyba zrobily sie popularne:)

zaraz poszukam na forum i necie ale jesli znacie jakies sklepy z wysylka na europe albo polskie podzielcie sie linkami

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...