Skocz do zawartości

[hamulce] Shimano BR-M505 hyd

bociek28

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam pytanko czy można wsadzić do tych hamulców jakieś lepsze klocki niż oryginalne?? Posiadam rower cube ltd pro i hamulce wydaja sie byc troche słabe porównanie z TEKTRO Auriga Comp zamontowanymi w agangu gagsta. W agangu łapią od razu, czuć że są mocniejsze. Będąc w serwisie dowiedziałem się że w przypadku shimano nie ma żadnej możliwości regulacji mocy hamulca wiec dla tego takie pytanie czy trzeba zainwestować w całości w nowe hamulce czy moze wymienić tylko tłoczki albo same klocki.

Teoretycznie zwiększy siłę, praktycznie - przeczytaj podpięty na forum temat o zamiennikach klocków. Spory kawałek rynku okładzin rowerowych został tam opisany, sam hamulec jednak demonem mocy nie jest. Nie masz może zapowietrzonego (jak naciskasz na klamkę, ta dochodzi do kierownicy) ?

A, a na start wykonałbym to:

• zdjąć tarczę i odtłuścić, potem delikatnie przetrzeć możesz drobnym papierem ściernym - mi to raz pomogło, ważne, żeby odtłuścić
  • klocki tak samo, odtłuścić. Możesz, a nawet zalecam przeszlifować je drobnym papierem ściernym

Po tym wszystkim dotrzyj od nowa hamulec (zajmie Ci to nie więcej niż 100-120km w terenie).

Ta metoda zdaje egzamin w wypadku, gdy masz lekko zafajdany czymś klocek (klocki) i tarczę, nie zda to egzaminu w wypadku, gdy np. zalałeś olejem klocki.

czy opłaca sie wymienić moje obecne 505 z zaciskami 445 na takie czy bedzie wieksza moc hamowania

http://www.t-bike.pl...12-srebrny.html

czy ewentualnie wymienić same zaciski na np xt lub takie jak w linku???

niestety jest kiepsko tarcze nie nadaja sie do klocków metalicznych :(

no chyba ze na poczatek warto zmienić tarcze na lepsze tylko nie wiem jakie dobrać do cube ltd pro jaki jest tam system mocoania

czy opłaca sie wymienić moje obecne 505 z zaciskami 445 na takie czy bedzie wieksza moc hamowania

http://www.t-bike.pl...12-srebrny.html

czy ewentualnie wymienić same zaciski na np xt lub takie jak w linku???

niestety jest kiepsko tarcze nie nadaja sie do klocków metalicznych :(

no chyba ze na poczatek warto zmienić tarcze na lepsze tylko nie wiem jakie dobrać do cube ltd pro jaki jest tam system mocoania

Myślę, że nie ma sensu wymieniać części układu hydraulicznego. System mocowania tarcz jest albo 6 śrub albo centerlock (wymysł Shimanowski). Łatwo rozpoznać, bo tarcza jest mocowana albo 6-oma śrubami albo lock-ringiem podobnym do tego przy kasecie zębatek.

Shimanowskie tarcze są produkowane ze stali, która stosunkowo łatwo się zciera, i z tego względu jest tylko do organicznych klocków (metaliczne by Ci szybko "zjadły" tarczę).

Warto spróbować z wymianą tarcz i klocków, ale zanim to zrobisz, pojeździj trochę. Klocki się dotrą i może zaczną hamować mocniej.

"szybciej" znaczy...

mniejszy skok klamki jest wymagany żeby klocki dotknęły tarczy?

czy... szybciej zatrzymują rower po zetknięciu się klocków z tarczą?

a co do systemu to jeszcze zobacz. Shimano produkuje też piasty pod 6 śrub. Jak nie widać śrubek przy tarczy znaczy że centerlock

czy opłaca sie wymienić moje obecne 505 z zaciskami 445 na takie czy bedzie wieksza moc hamowania http://www.t-bike.pl...12-srebrny.html

Oczywiście, że się opłaca, bo to obecnie jedne z najlepszych hamulców na rynku. Osobiście bym wybrał SLX 666, bo są bardzo podobne, a znacznie tańsze:)

Do tego nowa tarcza i będzie git:)

To jak to w koncu jest z tymi tarczami?? sprzedawca w pewnym dużym sklepie powiedził (podo po konsultacji z serwisantem) iż

można zastosować klocki metaliczne a to ze taki a nie inny napis widnieje na tarczy to tylko wymysł producenta :) zato inny sprzedawco/serwisant w małym sklepie stanowczo mi to odradził :) wiec jak żyć ........:)

[

To jak to w koncu jest z tymi tarczami?? sprzedawca w pewnym dużym sklepie powiedził (podo po konsultacji z serwisantem) iż

można zastosować klocki metaliczne a to ze taki a nie inny napis widnieje na tarczy to tylko wymysł producenta :) zato inny sprzedawco/serwisant w małym sklepie stanowczo mi to odradził :) wiec jak żyć ........ :)

Zależy jak jezdzisz, ile wazysz, etc

tarcza w normalnej jezdzie nie zniknie za szybko, jak pośmigasz jak wariat i wazysz grubo jak chłop z jajami to możesz trochę ją zjeśc, ale tarcza to nie za wielki wydatek..

ja słyszałem że można metaliczne ładowac

sam kupię cobie organiczne bo dygam że metalik będzie mi hałasował

zakupię chyba kool stopy, bo po wizycie w serwisie dechatlonu w Lublinie mój przód przestał hamować i stał sie piszczącym i ryczacym zwalniaczem..

wioska

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...