Skocz do zawartości

[koła xc] Easton ea90 vs ZTR Crest 26''

zaymon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym zmienić koła - budżet 2000+- pln

- zastosowanie maratony, xc, czasem wypady w górki

- będzie to zestaw do codziennego użytku - na razie fundusze nie pozwalają na 2 sety

waga: 80-82 kg + czasem plecak maks. 5 kg

Moje typy:

1. Easton EA90 XC - waga 1550g

+ bardzo dobra sztywność

+ brak limitów - wczytałem nawet że jeżdżą nimi 100 kg goście

- niesprawdzone piasty?

- kłopot z serwisem - szprychy

2. ZTR Crest (z piastami DT 350)

+ lepsza - waga w zależności od szprych i piast 1350 -1490g

- limit do ok. 85 kg

- mimo wszystkiego dobrego można poczytać że nie są aż tak sztywne

Napisano

Bramka nr.2 ;)

Piasty DT350 z opcją ratcheta naprawdę trudno przebić, poza tym więcej szprych, chociaż nic nie wiem o obręczach i piastach w Eastonach :)

BTW, trudno mi uwierzyć, żeby np 32x2.0-1.8 było mniej sztywne na zbliżonych alu obręczach (a wątpię żeby było inaczej) niż 24x2.0-1.7. Wymiary obręczy bardzo podobne.

Napisano

Jeżdżę trzeci sezon na poprzednikach EA90 czyli XC One (1590 g). Sztywność dobra (ważę 85 kg), trwałość również. Nigdy nie miałem kłopotów z piastami lub szprychami. Co do tych ostatnich, można spróbować dokupić na zapas i tyle.

Napisano

Nie bardzo przybliżę, bo szczerze mówiąc nie jestem z tych co się interesują co siedzi w środku i dlaczego działa.

Wiem, że piasty są na łożyskach maszynowych, szprychy cieniowane 2.0/1.7, robione podajże przez Sapima.

Detale mocowania można zobaczyć tutaj.

http://www.singletracks.com/blog/mtb-gear/easton-xc-one-26-disk-wheel-set-review/

I pamiętajmy, że mowa o poprzedniku EA90 - nie wiem czy odchudzenie nie wpłynęło na sztywność. Pewnie nie, ale who knows.

Napisano

Opinie ze ztr crest nie jest sztywny pochodzą pewnie od osób co składają koła na szprychach sapim laser lub dt revo. Jeżdze na podiumach mmx przy wadze 94kg i w beskidach nie mam z nimi problemów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...