Skocz do zawartości

[dętka] uchodzi powietrze

Tedolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam mały problem, ostatnio przebiła mi się dętka, więc kupiłem nową. Po zmianie napompowałem na maksa tą dętkę. Na następny dzień wyszedłem pojeździć na rowerze, i zauważyłem że uszło część powietrza, i co dopompuje to uchodzi powietrze, z wentylka powietrze nie ucieka(w poprzednich też tak było). Może ktoś wie o co chodzi?

Napisano

A sprawdziłeś czy nie zostały jakieś odłamki szkła, jakiś gwóźdź czy coś w oponie. Zapewne nową dętkę też już lekko przebiło i powietrze powoli ucieka :(

Napisano

Spuść powietrze z dętki i zdejmij oponę. Obejrzyj ją od środka w poszukiwaniu ostrych przedmiotów, coś mogło utknąć i przeciera dętkę. Jeśli opony masz w wersji drucianej, zobaczy, czy gdzieś ten drut nie wystaje. Podobnie zrób z obręczą, poszukaj zadziorów, uszkodzeń. Sprawdź, czy opaska dobrze przylega. Może być też tak, że dętka przesuwa się razem z oponą powodując uszkodzenie wentyla. Możesz więc prewencyjnie posypać ją talkiem.

Napisano

co do brudu w oponach to tam nic nie ma żadnego szkła a ni nic podobnego. Wydaje mi się że opaska także dobrze przylega. dodam jeszcze że powietrze nie ucieka całe, tylko tak gdzieś z 1/4.

Napisano

Jeśli nie wyrzuciłeś starej dętki to zobacz czy dziury są w innym czy w tym samym miejscu. Będziesz wiedział czy szukać powodu w oponie lub obręczy , czy w posiadaniu pecha.

Napisano

No jeszcze może być problem z techniką zakładania opony. Czy czasem nie przyszczypniesz dętki przy zakładaniu. Ale podstawa to dętka do wody i sprawdzić którędy cieknie powietrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...