Skocz do zawartości

[kaseta + łańcuch] Wymiana na nowy, co wybrać?

SovaLTD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

piszę w imieniu mojego ojca, który musi wymienić kasetę i łańcuch oraz przednią największa zębatkę (da się tylko jedną czy trzeba całą korbę?).

Jeździ on rowerem trekkingowym 100% po asfaltach i przejeżdża ok 100 km dziennie czasem więcej.

Pytanie jest następujące czy opłaca się kupić np. kasetę XT i łąńcuch XT lub XTR czy może lepiej dobrą kasetę a tańszy łańcuch żeby po prostu wymieniać sam łańcuch gdy się zużyje?

Nie wiem czy jest sens wydawać więcej skoro są to rzeczy, które się zużywają i po czasie i tak je trzeba wymienić.

Jeszcze jedno, kaseta XT jest cieńsza a co za tym idzie lżejsza ale czy kosztem tego nie jest mniej trwała od tańszych modeli?

Koszty za bardzo nie grają roli (oczywiście w granicach rozsądku:)) chodzi o to żeby taki zestaw posłużył jak najdłużej.

Na fabrycznym zestawie ma przejechane 9000 i napęd się zużył. Nie wiem co tam ma zamontowane ale rower dość dobry Centurion.

Słyszałem też o metodzie na 2 lub 3 łańcuchy. Czy w tedy kaseta wytrzyma powiedzmy 15 czy 20 tyś. km?

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

czyli rozumien, że kaseta XT wytrzyma więcej km niż np. Deore?

Widzę, że wszyscy odradzają łańcuchy Shimano dlaczego?

A czy da się wymienić z przodu największą zembatkę?

Widziałem też na różnych aukcjach, że kasety XT (i nie tylko) są rozebrane czy oznacza to, że można wymieniać tryby pojedyńczo?

Pytam z ciekawości bo też dość dużo jeżdżę na rowerze Cube LTD i w przyszłymn sezonie pewnie też czekają mnie wymiany.

• Mod Team

Tak XT powinna wytrzymać wiecej od deore, to jedna z natwardszych kaset ale tez i droga. Lancuchy shimano śa zbyt kupowate do swojej ceny wg mnie, kaseta XT jest nitowana na pająku i w zależności od jej wielkosci mam 3 lub 4 lużne zębatki. Nowa na 10 rzędów ma inna konstrukcje, modułową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...