Skocz do zawartości

[BUTY] Dylemat Shimano M162 czy M087 ?

Bartek902

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Noszę się ostatnio z zamiarem kupna butów i pedałów spd , mają to być buty mtb ale raczej na pewno z gumową podeszwą które pozwolą na ciche i w miare komfortowe przemieszczanie się w czasie jakiś wypadów , bo jak wiadomo nie cały czas tyłek ma się na siodełku .

Biorę pod uwagę 2 modele Shimano , znane M087 o których dużo czytałem i mniej więcej wiem czego się spodziewać , no i drugi model M162 (2012) które podobają mi się zdecydowanie bardziej i wydają się być bardziej wygodne , lecz tak naprawdę nie znam opini na ich temat i nie wiem czy jest sens dopłacać gdy 087 mogę mieć za te 250zł a te kosztują natomiast w okolicach 400zł .

Może ktoś używa tych M162 i jest w stanie się wypowiedzieć ?

Co do samych pedałów chyba na razie podejdę do tematu budżetowo i kupie 520 , ewentualnie na przyszły sezon zmienię na coś lepszego jak będę odczuwał taką potrzebę.

Mam M087 od niedawna, przejechałem na nich 250km do tej pory. Są wygodne (tylko rozmiarówka Shimano mi nie leży i musiałem wziąć lekko przyciasne 41, bo 42 były stanowczo zbyt luźne a połówek nie ma), klamra świetnie spełnia swoje zadanie, wentylacja jest bardzo dobra. Bloki (CB) lekko stukają o podłoże, na betonie nieprzyjemnie zgrzytają, więc o komfortowym chodzeniu raczej nie ma mowy, co innego podchodzenie w terenie, tutaj raczej nie będzie problemów.

Właśnie pytanie co do rozmiaru bo dla mnie to czarna magia jak patrze na rozpiski i tabele shimano , normalne buty noszę rozmiar 45/46 zależy od firmy itd , na rozpisce wychodzi na to że musiał bym kupic rozmiar 47 , rozumiem że rozmiar shimano nie pokrywa się z normalnymi butami ? Z jednej strony boję się troche brać 47 bo jak będą za luźne to też nie do końca dobrze , chociaż na jesień i zimę przydało by się miejsca na grubą skarpetę lub nawet 2 :)

Czyli teoretycznie wychodzi na to że 47 powinno być na mnie dobre , szkoda że nie mam gdzie w okolicy przymierzyć takiego buta żeby rozwiać wątpliwości .

o M087 już coś wiem , teraz może ktoś się wypowie o M162 ???? :)

"Teoretycznie" to lepiej butów nie kupować bez przymiarki, bo jest z tym niezły chaos. Wszyscy piszą, że Shimano zaniża rozmiarówkę i trzeba brać rozmiar większy, niż nosimy normalnie, ale co to znaczy "normalnie" jak inni producenci też robią po swojemu? Ja na przykład mam stopę długości 26cm i "normalnie" noszę rozmiar 41 (a najwięcej mam butów Salomona bo wiem, że w ciemno mogę kupować w necie ich rozmiar 41 i 1/3). Idąc za radami ludzi z for powinienem brać Shimano 42, tymczasem przymierzałem je i są na mnie zupełnie luźne, stopa lata w bucie i nie wyobrażam sobie podjeżdżania w takich butach w pedałach zatrzaskowych. Z kolei 41 są na mnie dosłownie ciut za małe na długość (Shimano w tabeli podaje max długość stopy 25,8cm dla rozmiaru 41) i właśnie tych dwóch milimetrów brakuje do ideału. Nosek buta jest z tworzywa, więc czuć, że duży paluch dotyka buta i ma trochę za mało miejsca, na początku w nowych butach powodowało to pewien dyskomfort, ale uznałem że powinny się odrobinę rozbić, tym bardziej, że na szerokość but był idealny i świetnie opinał stopę. Kupiłem, pojeździłem, wyszło na to, że dobrze wybrałem. Jak ubieram buty, to przez chwilę czuję że stopom trochę ciasno, ale zaczynam jechać i zapominam o tym, czasami poruszam palcem w bucie i jest OK. Pełnią szczęścia byłby rozmiar 41,5, niestety takiego buta Shimano w Polsce nie kupię, na Sidi nie było mnie stać a Vermonty niby tanie i niezłe, ale wyglądają jak dla mnie szkaradnie.

Konkluzja powyższego przydługiego wywodu jest taka: jak chcesz dobrze dopasować buty nie kupuj w ciemno, tylko przymierz. Niekoniecznie musi to być akurat ten model, który chcesz kupić, przymierz jakiekolwiek buty Shimano i będziesz miał rozeznanie jaki rozmiar Ci podejdzie, a jaki nie.

Nigdy nie kupuj butów bez wcześniejszej przymiarki. Mi wystarczyło włożenie nogi w but Shimano, żeby wiedzieć, że to nie dla mnie. Pamiętaj, że jest masa innych producentów - Scott, Specialized, Sidi, Mavic, Northwave, Pearl Izumi, Louis Garneau, Time, Diadora... a i jeszcze kilka innych by się znalazło.

Myślałem nad butami specialized lub sidi , ale głównie zależy mi na kasie i dostępności ...

Zawszs mogę zaryzykować zamówić i jak by nie pasowały to odesłać ... co prawda zawsze to strata czasu i dodatkowe bieganie , ale innej opcji nie mam raczej.

Chyba postawię na te M162 bo wydają mi się być mniej sportowe i twarde więc chyba lepiej sie sprawdzą jak przyjdzie się gdzieś przejść bo jednak nie zawsze jeżdżę w terenie .

Co do pedałów to myślicie że 520 wystarczą ? czy odrazu dołożyć i kupić coś lepszego , myślałem nad Crankbrothers ale nie ukrywam puki co jestem spłukany i mam inne wydatki więc w tym sezonie odpada ... :/

W M087 przyszlo mi w tym roku spedzic prawie pol dnia chodzac po Wilnie i nie wiem skad sie biora tak negatywne opinie o poruszaniu sie w butach spd. Wystarczylo delikanie poluzowac paski i klamerke i dalo sie calkiem wygodnie chodzic, niczego sobie nie odparzylem, nie obtarlem czy tym podobnych. Czasami wystepowalo stukanie blokiem, ale to nie nierownej powierzchni i pewnie dla tego, ze mam bloki CB, przy zwyklym chodniku stukania nie bylo. Nie byl to komfort jak w dobrze dopasowanym bucie sportowym czy polbucie, ale da sie bez uciazliwosci.

A jeszcze jestem ciekaw jednej rzeczy odnośnie M087 , wyglądają tak dosyć lekko i przewiewnie , jak się sprawują zimą ? Czy w ogóle się nadają do jazdy w zimę ? Wiadomo że podstawa to gruba skarpeta albo i dwie ,ale jak jest dużo siatki w bucie to i to może dać niewiele ... M162 wydają się być bardziej że tak powiem masywne i mniej przewiewne

Mi w pojedynczej grubszej skarpecie udawalo sie wytrzymac do ok +5 przez godzine, pozniej juz bylo malo przyjemnie. Moim zdaniem to but typowo letni, bo stopa sie zbytnio nie poci nawet w najwieksze upaly. Moze 2 skarpetki by rozwiazaly sprawe jazdy w chlodzie, ale to trzeba by miec zapas w rozmiarze.

• Mod Team
Chyba postawię na te M162 bo wydają mi się być mniej sportowe i twarde więc chyba lepiej sie sprawdzą jak przyjdzie się gdzieś przejść bo jednak nie zawsze jeżdżę w terenie .

I tutaj się mylisz ,podeszwę mają sztywniejszą i chyba jak piszesz są "bardziej sportowe" niż M087. Sztywność podeszwy akurat jest wskazana, to nie są buty do spacerów po parku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...