Skocz do zawartości

[opony] Jakie do lekkiego dh/fr?

samochodzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Składam rower na ramie Bop Stonebrakeer.Roweru tego będe głównie używał do jazdy mtb w terenie(np po lesie itp) jak i do lekkiego downhillu i freeridu.Oczekuję od opon głównie dobrej przyczepności w terenie i żeby były dość szerokie(grube).Mój budżet na zakup 1 opony to 50/65zł lub trochę więcej.Opony nie muszę być takie same na przodie i tyle.Na każdym kole może być inna.To tyle jeśli chodzi o moje potrzeby.Co polecacie ??Z góry thx za odp.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No więc tak. Jeśli generalnie agresywana jazda terenowa to z ręką na sercu Schwalbe Nobby Nic. świetnie trzyma, nie jest jakaś bardzo wylajtowana, ścianki ma przyzwoite etc. Jest zaliczana przez producenta do kategorii Allmountain. Ja na niej z powodzeniem trzaskam po górach - mam tu na myśli traski zjazdowe w Szczyrku, jak i lokalne ścieżki zjazdowe. Jest równocześnie na tyle lekka, że świetnie nadaje się do codziennej jazdy w terenie. Mam rozmiar 2,25, polecam, jest też dostępna w szerszych rozmiarach, np 2,35 i 2,4 ^^

Dotąd w ciemno do takich przeznaczeń brałem Maxxisa Highrollera 2,35, jednak Nobby Nic jest lżejszy i nawet bardziej uniwersalny.

Z continentalem nie mam takiego doświadczenia, wiem, że kumpel ma Mountain Kinga, który za dobrze nie trzyma, szybko się ściera i bardzo podatny na snejki.

Jak tak patrzę na bieżnik Barona, to myślę, że może być uciążliwy podczas codziennej jazdy MTB, generalnie kategoria bardziej w stronę Highrollera.

Pytanie jak wytrawnym rowerzystą jesteś, czy potrzebujesz nieco lżejszej ale solidnej w terenie opony, czy będziesz je raczej szmacił nie zważając na to po czym jedziesz, ale kosztem większej masy.

Możesz się też zainteresowac Maxxisem Ardent. Podobno fajnie trzyma i ma duży balon. Jest też nieco lżejsza niż Highroller i szybsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...