Skocz do zawartości

[Hamulce Hydrauliczne] Deore BR-M596

KMtown

Rekomendowane odpowiedzi

M596 będą pasowały do ramy Yeti 575 2005 ? i do tego armora http://ctbike.pl/suntour-amortyzator-duro-djd-100mm.html ??

Będą wystarczy kupić odpowiednie adaptery które dobiera się do wielkości tarczy. Adapter do przedniego hamulca musisz mieć z SI na PM a co do tylu to nie jestem pewien bo nie widziałem tej ramy ale raczej taki sam adapter:)

To czy coś widzisz czy nie nie ma znaczenia bo liczy się doświadczenie z autopsji. Mam nadzieję, że tyle warzysz i stąd ta opinia bo w przeciwnym razie nie rozumiem takich wypowiedzi.

Druga ważniejsza sprawa to to, że polecasz produkt z którym sam masz problemy (palisz klocki) na zjazdach. Nie wyobrażam sobie takich sytuacji w górach gdzie nie jest sztuką wyhamowanie nawet z 50-tki prawie do zera. Wyzwanie to np. zjazd z Pilska gdzie przez kilkanaście minut trzeba operować heblami. Jakie mają być skutki dla takiego bikera z wagą podchodzącą do 100 kg? Co najwyżej lekko "podzelowana" tylna tarcza w dodatku 160-tka. Wytłumaczeniem mogą być złe klocki bo jeśli ma być inaczej to to co proponujesz wręcz zagraża zdrowiu i życiu.

No tak, spaliłem klocki na bardzo krętym 6-7km zjeździe o dość sporej różnicy wysokości- czas wywalić heble. Dodam, że znajomy na Shimano także ma z tym problemik- uprasza się o czytanie ze zrozumieniem, ponadto całe to 'palenie' nie wpływa na siłę, modulację.

Ja ważę z rowerem trochę mniej niż 90kg.

Zaraz mi wmówisz, że wszyscy co za dużo używają hamulców grożą sobie nagłym zakończeniem zdrowia bądź życia- a hayesów używają jedynie psychopaci i samobójcy, smutne :thumbsup:

A jeździłeś na rowerze z tymi deorkami, miałeś je, jak to określiłeś"w łapie", że się wypowiadasz?

Co z tego, że jeździłeś na SLXach znajomego, to nie M596, nawet SHIMANO twierdzi, że ich siła hamowania to 114% siły M975.

Żeby nie było, że jestem gołosłowny http://www.shimano.c...r_mountain.html

Jeździłem na nowych XT i chyba nowych SLX'ach, mi wystarczy. A Ty na ilu Hayesach cisnąłeś?

Czyli że mam rozumieć iż Deorki stoją wyżej niż SLX? I po co mi informacja dotycząca starych XTR'ek? Nie rozumiem- pamiętaj też pewne stare powiedzenie "reklama dźwignią handlu". Tutaj więcej się nie wypowiem, nie mam porównania Deore-XTR M975, a Ty? I czy sprawdziłeś także w warunkach laboratoryjnych czy wyszło dokładnie 114% czy może 116?

Powtórzę raz jeszcze. Mając do wyboru Deore-Traile- wybiorę te drugie. Gdy miałbym wybierać SLX- Trail, musiałbym dłużej się zastanowić. Przy wyborze XT- Trail, wybór dla mnie byłby prosty z dużą przewagą dla Shimano.

I absolutnie nikogo nie zmuszam do kierowania się tym co piszę- możecie, nie musicie, ja piszę swoje, jeśli komuś przeszkadza, polecam przerwanie czytania posta po przeczytaniu nick'u autora :)

Pozdrawiam

Na jednym rowerze mam HAYES Stroker Ryde Comp tarcza przód 180 tył 160. (Waga z rowerem 80kg)

Na drugim mam Shimano Disc M446 na klamkach M505 przód i tył 160. (Waga z rowerem 78kg)

Ważę 67 kg.

Znienawidziłem te hayesy, one są chyba zaprojektowane dla mega spaślaków. Modulacje masz wtedy kiedy ważysz chyba z 90 kg. Ciężko wyczuć moment w którym tylne koło się zatrzymuje. Muszę stwierdzić że te hayesy to na wyższy przedział wagowy. Shimano natomiast spisują się świetnie. Zatrzymuję koło kiedy mi się podoba i jestem na nich bardziej pewny siebie. Dla mnie są idealne, nie za mocne nie za słabe.

Gdy miałbym wybierać SLX- Trail, musiałbym dłużej się zastanowić. Przy wyborze XT- Trail, wybór dla mnie byłby prosty z dużą przewagą dla Shimano.

I tutaj mnie zadziwiasz. SLX i XT to w zasadzie te same hamulce:) A patrząc na relacje cena-jakość lepsze są SLX. Więc czemu XT bierzesz, a nad SLX chcesz się zastanawiać?

I tutaj mnie zadziwiasz. SLX i XT to w zasadzie te same hamulce:) A patrząc na relacje cena-jakość lepsze są SLX. Więc czemu XT bierzesz, a nad SLX chcesz się zastanawiać?

I właśnie to samo czytałem, różnica paru śrubek- też mnie to dziwi.

W praktyce gdy jeździłem na SLX i XT nie zauważyłem aby hamowały tak samo. Siła była mniejsza, modulacja bardzo podobna, SLX miały trochę większy początkowy skok klamki zanim klocki zaczęły stykać tarcz, może walnięty model u znajomego? Nie wiem.

Jeździłem na nowych XT i chyba nowych SLX'ach, mi wystarczy. A Ty na ilu Hayesach cisnąłeś?

Ano właśnie, tu jest różnica między nami, jako że na żadnych nie jeździłem to nie twierdzę, że są lepsze od innych.

Swoją drogą forum jest pełne opini, które nic nie wnoszą typu słyszałem...,czytałem..., kolega mówił...,mam podobne ale inne i...

Po co takie pisanie, chyba tylko po to by sobie posty nabijać.

PONAWIAM PYTANIE

Nie krzycz. To po raz.

Po dwa, wszystko napisane. Zacisk sobie kup mechaniczny najlepiej z konwerterem do hydraulicznej klamki.

Człowieku, wszystko masz na tacy napisane. Hamulce kupujesz jako komplet, czyli klamka+przewód+zacisk. Więc czemu niby pytasz jaki zacisk?

A tarcze to zależnie od funduszy. Jeśli masz CL to coś od Shimano. Albo XT na pająku, albo SLX.

Tak z ciekawości - ktoś jeździł wcześniej na BR-M445 i przesiadł się aktualnie na BR-M596 i mógłby opisać ewentualne różnice?

Pytam, gdyż ostatnio z moimi BR-M445, mam delikatne problemy, a dokładniej biega o gotowanie płynu, w ostateczności nie odbijanie klamek, smród etc. Na początku działo się tak przy standardowym zestawie tanich tarcz Shimano 160mm. Przód więc wymieniłem jak najszybciej na 180mm SLXa i jest lepiej - sporo lepiej, jednakże przy dłuższych zjazdach tak czy siak nie da się takich efektów w 100% wyeliminować. O tylnym heblu w ogóle nie wspominam gdyż tam tarczę mam już dosłownie brązową i wszystko gotuje się za każdym razem. Wiadomo, po ochłonięciu wszystko wraca do normy i jedziemy dalej, jednakże chcę uniknąć sytuacji kiedy jestem zmuszony hamować tylko przednim hamulcem w asyście buta.

Po cichu rozmyślam wymianę na M596, lecz jeśli to ta sama bądź bardzo podobna konstrukcja to raczej zrezygnuję, dlatego wolę spytać. Moja waga to 67kg + max 15kg plecak ~ co razem daje obciążenie 82kg.

Nie krzycz. To po raz.

Po dwa, wszystko napisane. Zacisk sobie kup mechaniczny najlepiej z konwerterem do hydraulicznej klamki.

Człowieku, wszystko masz na tacy napisane. Hamulce kupujesz jako komplet, czyli klamka+przewód+zacisk. Więc czemu niby pytasz jaki zacisk?

A tarcze to zależnie od funduszy. Jeśli masz CL to coś od Shimano. Albo XT na pająku, albo SLX.

http://virtualbike.pl/pl/p/Tarcza-hamulcowa-Shimano-SLX-SM-RT64/802

te będą dobre ?? nie mam kasy 200-300 zł. na tarcze :/

Lekko z boku tematu ale jednak...

Dziś pojechałem ze swoimi nowiutkimi Deorkami do serwisu co by skrócili przewody, odpowietrzyli i założyli na rowerek :-)

Po ok. 2 godzinach pojawiam się po rower, płacę 70zł (jeszcze "wizualny" przegląd był ;-), i pakuję wszystko do auta,

Po dojechaniu do domu (30km) mała, szybka jazda próbna. I tu szok ! Przód hamuje jakby ABS cały czas był uaktywniony ! Aż widelcem telepie ! Nosz jego mać ! Zatłuszczone ?! Czy jaki czort ?!

Do piwnicy, narzędzia i dawaj mędrkować. Moją uwagę zwróciła duża ilość pyłu z klocków na zacisku. Następnie zauważyłem 2 x 2 dość grube podkładki pomiędzy zaciskiem a adapterem. Taki układ powodował, że tarcza pracowała do połowy klocka i jej rant wytarł już mały próg na klocku !

Usunąłem 3 z 4 podkładek (1 dolna została), skręciłem całość i po wyregulowaniu ocierania kolejna jazda próbna. (Aha - wcześniej szlifowanie klocków papierem ściernym co by pozbyć się "progu").

Hamulce działają jak marzenie ! Bingo !

Dla potomnych: tarcza 180mm, nie wiem jaki producent, oryginalna tarcza w komplecie z Helixami w Kellysach.

Błąd serwisanta czy ja coś "wymóżdżyłem" dziwnego ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...