Skocz do zawartości

[Hamulce Hydrauliczne] Deore BR-M596

KMtown

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie czy Shimano Deore BR-M596 będą się nadawać na jazdę po górach? A dokładniej mi chodzi o zjazdy gdzie trzeba dużo hamować a są dość długie.

Czytałem tez ze olej w hamulcach hydraulicznych możne się zagotować albo klocki mogą sie zakleszczyć jak tego uniknąć?

Napisano

Witam.

Według mnie ze zjazdami te hamulce radzą sobie naprawdę dobrze. Sam jeżdżę na nich fr i jestem zadowolony. Nie ma żadnych problemów z przegrzewaniem itp. Od siebie szczerze polecam.

Napisano

Jak najbardziej polecam. Mam je od tygodnia założone a dziś przeszły chrzest bojowy, zjazd z Równicy.

Hamowałem często i ostro a z deorkami nic się nie działo a ważę 87kg.

Za stosunkowo niewielka cenę (365zł z przesyłka) masz naprawdę bardzo dobre heble.

Napisano

Jak najbardziej polecam. Mam je od tygodnia założone a dziś przeszły chrzest bojowy, zjazd z Równicy.

Hamowałem często i ostro a z deorkami nic się nie działo a ważę 87kg.

Za stosunkowo niewielka cenę (365zł z przesyłka) masz naprawdę bardzo dobre heble.

A jak wygląda ta Równica ? Wiesz nie jestem z tamtych okolic i nie wiem czy to duża góra stroma itp.

Napisano

A jak wygląda ta Równica ? Wiesz nie jestem z tamtych okolic i nie wiem czy to duża góra stroma itp.

Równica czy nie nie ma to znaczenia bo to hample na wyprawę nawet i w Alpy. Bardziej istotna jest średnica tarcz i umiejętne nimi posługiwanie się. Na twoją wagę najlepszym wyjściem będzie zarówno na przód jak i tył założyć tarcze 180 mm.

Mam starsze wersje i są bezobsługowe a korzystam z nich tylko w górach. Dobra rada to nie czytaj tylko kup i jeżdzij jak będziesz miał szczęście i przytrafią Ci się te dwie przypadłości o których piszesz (zagotowanie czy zapieczenie) to zaczniesz się martwić.

Napisano

Są bardzo ładne i oryginalne. Tarcze nie mogą mieć dużych otworów w powierzchni ciernej, bo będą niszczyć klocki (wyrywać je), a te właśnie takie są. Typowy sprzęt do "lansu na dzielni", a nie jazdy w górach. Ale rower służy głównie do jeżdżenia, a nie do oglądania go, dlatego też radziłbym kupić Avid HS1, albo jak masz kasę to Shimano XT na pająku (albo dołożyć do hamulców SLX z radiatorami i Avid HS1).

Napisano

Akurat myślałem pod kontem chłodzenia a nie lansu :P A o wyrywaniu klocków nie pomyślałem :)

A tak przy okazji nie lubię lansu :P Wole żeby coś było dobre i spełniało swoją funkcje a potem chodzi o wygląd.

Napisano

Co do wielkości tarcz to z ta 180 z przodu to się zgodze, właśnie taka mam.

Co do tylu,to przy moich 87kg w zupełności wystarczy 160mm, nawet gdy siedzę ma siodełku to gdy mocniej wcisnę dźwignię koło jest blokowane.

Napisano

Dla Nevemore cud to jego hayesy strokery i gdzie nie zobaczysz je poleca nie mając pojęcia o innych hamulcach :)

Człowieku, jasno wyraziłem się co do wad strokerów. Dla bikera o dużej wadze są potrzebne silne hamulce, i nie powiesz mi że deorki są mocniejsze, chyba że sam nie miałeś strokerów trail w łapie. Mając wybór Trail czy Deore wybiorę po stokroć bardziej Traile, mimo wielkiej popularności Deore. Kolejna uwaga co do Deorków, pomimo bardzo dużej popularności wciąż nie wiele wiadomo na ile są niezawodne, Traile są od nich starsze (poprzednie modele) o trzy lata.

Możliwe, że Deore są bardziej bezawaryjne, na pewno więcej się o nich mówi, i jest to dobry hamulec. Ale dla ciężkiej osoby po prostu według mnie lepiej wziąć mocniejszy hamulec tudzież właśnie Traile które według producenta nadają się do FR i DH między innymi- według mojego subiektywnego odczucia Traile lepiej hamują od SLXów znajomego- modulacją też raczej nie ustępują chociaż trzeba się do niej przyzwyczaić. Ale co ja tam wiem i moje cud Hayesy.

Osobiście nie widzę jakoś 120kg masy wraz z rowerem, pędzącej chociażby lekkim zjazdem (mówimy o sytuacji bauerPL) z Shimano Deore- przykro mi.

Napisano

Tego niestety nie wiem, jak zresztą pisałem w swoim temacie o 'paleniu klocków'. Wiem za to na pewno, że na tarczach Shimano z pałąkiem SLX (klocki oryginalne).

edit:

Przeglądałem zdjęcia w google modelów 665 i 666, manetki na pewno są 666, zaciski w dalszym ciągu nie wiem :)

Napisano

Masz piasty z mocowaniem na śruby??

Tak :P

I znowu trochę za długo myślałem i miną mi czas edycji posta więc pisze pod nim. Nie miejcie mi tego za złe :P

Warze Ważę ok 60 kg wiec jakiś ciężki nie jestem :)

A jakie tarcze polecacie oprócz tych wymienionych w temacie jeszcze tak do 90zł za 1

Te już były wymienione w temacie:

Avid HS1

http://allegro.pl/ta...2506193808.html

Napisano

Bierz HS1, na alledrogo widziałem w ostatnim czasie po ~85zł za 160mm, więc w budżet się zmieści. To bardzo dobra tarcza, polecana przez wielu forumowiczów.

Napisano

Człowieku, jasno wyraziłem się co do wad strokerów. Dla bikera o dużej wadze są potrzebne silne hamulce, i nie powiesz mi że deorki są mocniejsze, chyba że sam nie miałeś strokerów trail w łapie.

Osobiście nie widzę jakoś 120kg masy wraz z rowerem, pędzącej chociażby lekkim zjazdem (mówimy o sytuacji bauerPL) z Shimano Deore- przykro mi.

To czy coś widzisz czy nie nie ma znaczenia bo liczy się doświadczenie z autopsji. Mam nadzieję, że tyle warzysz ważysz i stąd ta opinia bo w przeciwnym razie nie rozumiem takich wypowiedzi.

Druga ważniejsza sprawa to to, że polecasz produkt z którym sam masz problemy (palisz klocki) na zjazdach. Nie wyobrażam sobie takich sytuacji w górach gdzie nie jest sztuką wyhamowanie nawet z 50-tki prawie do zera. Wyzwanie to np. zjazd z Pilska gdzie przez kilkanaście minut trzeba operować heblami. Jakie mają być skutki dla takiego bikera z wagą podchodzącą do 100 kg? Co najwyżej lekko "podzelowana" tylna tarcza w dodatku 160-tka. Wytłumaczeniem mogą być złe klocki bo jeśli ma być inaczej to to co proponujesz wręcz zagraża zdrowiu i życiu.

Napisano
i nie powiesz mi że deorki są mocniejsze, chyba że sam nie miałeś strokerów trail w łapie

A jeździłeś na rowerze z tymi deorkami, miałeś je, jak to określiłeś"w łapie", że się wypowiadasz?

Co z tego, że jeździłeś na SLXach znajomego, to nie M596, nawet SHIMANO twierdzi, że ich siła hamowania to 114% siły M975.

Żeby nie było, że jestem gołosłowny http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/products/mountain/deore/product.-code-BR-M596.-type-.br_mountain.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...