Mlodziutki Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Witajcie ! A więc za jakieś kilka miesięcy będę kupował rower lub go składał a więc tak wielu ludzi mówi że nie da się złożyć lepszego roweru niż kupić ! A więc ja wam pokażę że się da oczywiście chodzi mi o przedział 3000-3300zł i mtb xc A więc tak Amortyzator no to tutaj raczej zdecydujemy się na Epicona który kosztuje jakieś 550zł Następnie przychodzi czas na ramę no to tutaj da się upolować ładną ramkę za jakieś 500zł . Hamulce no chyba najlepszym kandydatem są deore m596 za jakieś 400 zł + 100 zł tarczę Koła tu da się nie polemizować, ponieważ w każdym gotowcu są słabe koła mowa tu o tym naszym przedziale oczywiście no to ja bym polecał cross ridy za 600 zł lub fajny stuffik za 800zł z bike stacji Napęd no to tutaj troszkę też jest papraniny ale moim zdaniem najlepszy jest osprzęt srama to więc tak przerzutka przód sram x7 koszt ok 100zł tył x9 265 zł i manetki gripshifty x7, jeśli chodzi o korbę to możemy tę 100 zł urwać kupując korbę alivio Biżuteria tzn kiera, mostek, sztyca i siodło tu myślę można trochę zaoszczędzić np na kupowaniu używanych tych części da się zmieścić w tych 250 zł Jeszce typu gripy za 30zł . Oponki no to mój przykład dobre opony kendy karmy które można kupić za 110 zł No to jeszcze linki i pancerze wychodzi 3005 zł jeszcze przesyłki myślę w 3100zł się zmieścimy No zapomniałem jeszcze trzeba doliczyć kasetę plus łańcuch no za jakieś 200zł damy radę Wychodzi i tak 3300zł I proszę gdzie znajdziemy lepszy nowy rower ? Zapraszam do dyskusji
mateusz0595 Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Ja złożyłem Kross-a level A6 na full XT za 2500zł, koła mavic
YgreK Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 A co ze sterami, pedałami, zaciskiem sztycy, top capem? Plan musisz jeszcze dopracować, pododawać koszty przesyłek. Jak na moje oko wyjdzie jeszcze więcej i wcale nie wiem, czy nie lepiej niż rower w całości...
Mlodziutki Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Napisano 10 Sierpnia 2012 Ooo faktycznie, bo to chodzi żeby dla wszystkich a to dla mnie a ja te podzespoły akurat posiadam zaraz dopiszę i przemyślę A pedały to już we własnym zakresie nie zawsze dostajesz pedały do nowego roweru
mateusz0595 Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 A co ze sterami, pedałami, zaciskiem sztycy, top capem? Plan musisz jeszcze dopracować, pododawać koszty przesyłek. Jak na moje oko wyjdzie jeszcze więcej i wcale nie wiem, czy nie lepiej niż rower w całości... Przy takiej kwocie bardziej opłaci się złożyć samemu. Sam tego doświadczyłem.
Arhain Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Powodzenai i czekamy na efekty oraz finalną prezentacje nowonarodzonego członka rodziny:).
YgreK Napisano 10 Sierpnia 2012 Napisano 10 Sierpnia 2012 Przy takiej kwocie bardziej opłaci się złożyć samemu. Sam tego doświadczyłem. Nie mówię, że nie. Jak ktoś jest obeznany w rynku i przesiedzi kilka dni przed allegro, to na pewno taniej coś znajdzie..
Mlodziutki Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Napisano 10 Sierpnia 2012 No to stery jakieś 60 zł zacisk sztycy da radę za 20 zł Top cap też nie drogo da się dostać ;D Ale to dalej się bardziej opłaca niż nowy rower np lepszy bd niż kross level a7 A jeśli chodzi o mnie to wyjdzie mnie to taniej bo mam zamiar składać już w okresie zimowym i mam nadzieje że urwę parę stówek efekty na pewno zamieszczę na forum
Garp Napisano 11 Sierpnia 2012 Napisano 11 Sierpnia 2012 Proponuję ograniczyć używanie słowa "no" w każdym zdaniu, bo to aż się ciężko czyta, no...
Mlodziutki Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Napisano 11 Sierpnia 2012 Proponuję ograniczyć używanie słowa "no" w każdym zdaniu, bo to aż się ciężko czyta, no... Noo ale tak ciężko jest Zresztą te forum nie jest od poprawiania moich błędów gramatycznych tylko rowerowych
jasinski21444 Napisano 11 Sierpnia 2012 Napisano 11 Sierpnia 2012 Zresztą te forum nie jest od poprawiania moich błędów gramatycznych tylko rowerowych Wątpię , regulaminu nie czytałeś ? h ) Posty skrajnie źle założone, niedbale, z błędami ortograficznymi będą usuwanę od razu.
Mlodziutki Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Napisano 11 Sierpnia 2012 A ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ? Nie napisałem nic nie dbale po prostu "no" używam często i tyle błędów ortograficznych nie robiłem więc o co chodzi ?
PKDeath Napisano 11 Sierpnia 2012 Napisano 11 Sierpnia 2012 Facepalm. Przerzutka tył X9, ale korba Alivio? I to ma być ten lepszy rower od gotowca? Pomijając kwestie taką, że nie policzyłeś mnóstwa drobnicy, które znacznie podnoszą cene gotowego roweru (o czym już ktoś wspominał), a przy okazji dyskusji na temat: Rower w takim budżecie złożysz, ale nie będzie on wcale lepszy od gotowca. Chyba, że patrzysz tylko na przerzutkę z tyłu. Sam składałem i wiem jak to jest. Ceną idealnego dopasowania roweru jest jednak większy budżet który trzeba wyłożyć i tyle
Mlodziutki Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Napisano 11 Sierpnia 2012 PKDeath nie pojmuje twojego facepalma . To jest przykładowo pokazany osprzęt chciałem pokazać że nie kupisz gotowca w tej cenie . Pokaż lepszego gotowca niż ten rower który pokazałem . A jeszcze jedno korba alivio to nie jest złe rozwiązanie w tym przedziale są często korby deore a między alivio i deore nie ma dużej przepaści. Zobacz w gotowcach zaoszczędzają często na słabych kołach.
Mod Team anarchy Napisano 11 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2012 Młodziutki, Młodziutki... To nie o to chodzi.. Dobre składanie roweru to nie "korba prawie jak deore", "jakaś rama do 500" , a stery coś z allegro. Tak właśnie wyglądają "gotowce" Dac oczo######ną przerzutkę tylną - bo to prestige Panie. A kaseta podstawowa z bębenkiem od Ty20 Opony po 1080 gramów na drucie i dętki prawie jak w DH po 220 gramów. Plus łańcuch od piły łańcuchowej. Przejaskrawiam ale tak właśnie wyglądają "gotowce". Napęd owszem ale na stałym poziomie bez ekscesów, dobre stery, dobre lekkie koła, o bazie czyli ramie a dopiero potem o amortyzatorze nie wspominając. Tak się buduje dobre roweru. W ciągu 20 lat mtb tylko raz kupiłem "gotowca", 20 lat temu Coś na temat budowy rowerów wiem. Ogólnie nie jest źle ale brak konkretów, tych najważniejszych. Co np rozumiesz pod pojęciem "rama z alledrogo za 500"? Ach i na koniec - porównanie nie do końca prawdziwe skoro "częśc rzeczy mam", pedałów nie liczę a biżuteria używana z allegro No i po sezonie rowery można też wyrwac dużo, dużo taniej. Nie mam nic do tematu, ot popatrzę jak Ci idzie i powodzenia życzę. pozdRower
Fenthin Napisano 11 Sierpnia 2012 Napisano 11 Sierpnia 2012 Jeśli chcesz znaleźć dobrego gotowca w dobrej cenie, znajdziesz. A gdy dobrze pogadasz, jeszcze kilka stów urwiesz. Gdzie znajdziemy lepszy rower? Proszę Cię bardzo: klik Za 2800zł rama, której nie trzeba się wstydzić, powietrzny Recon z tłumikiem MC, napęd sam widzisz, rurki Truvativ Team. I całkiem, całkiem kółka obute w najbardziej wypasioną wersję RaRa. Od razu sprzedałbym manetki i zmienił je na X7 lub X9. Nadal jestem poniżej 3000zł. Jeszcze ewentualnie sprzedaż soczków i założenie Deorek. Tak czy siak, 3300 nie przekroczę. Jeśli złożysz coś lepszego, pogadamy. Jeżeli rzeczywiście chcesz składać, odpal Excela, wpisz sobie części, ich ceny (wraz z kosztami wysyłki) i ewentualnie wagi. Plus kilka formuł do podliczenia wszystkiego. W taki sposób można się bawić. Bo to, co robisz, najlepiej podsumował to anarchy, wszystko "na odwal się".
Schwefel Napisano 11 Sierpnia 2012 Napisano 11 Sierpnia 2012 Ja się tak zastanawiam jaki sens ma ten temat? Za kilka miesięcy to ceny mogą się diametralnie zmienić. Co sezon są jakieś podwyżki, wchodzi nowy osprzęt itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.