Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A wydawalo mi sie, ze to ten sam rozmiar... 17" to 17"... nie wazne czy to 26er czy 29er.. Jesli sie myle to mnie uswiadom...  W 26" mialem rozm 21" tak jak i 29".. :P

W przypadku podsiodłówki to rozmiar koła nie ma takiego znaczenia, bo wielkość koła rekompensowana jest obniżeniem suportu. Więc 17" w rowerze z kołem 26 jak i 29 może być na tej samej wysokości od ziemi. Cała zabawa zaczyna się z górną rurą, bo z racji większego koła główka ramy  w 29erach jest wyżej niż w 26"  (nawet jeśli jest krótka). I to jest główną przyczyną wybierania mniejszych rozmiarów w przypadku 29 erów, bo dla zachowania podobnej wysokości przekroku w połowie górnej rury, górna rura musi bardziej stromo opadać do podsidłówki. W przypadku rowerów 26" górna rura idzie bardziej poziomo. Nie wiem czy jasno się wyraziłem i czy mnie zrozumieliście.

Ten problem dotyczy raczej małych rozmiarów ram. W przypadku rozmiaru 21" to chyba już nie ma znaczenia.

probowałem dodac zdjęcie ale ma za duży rozmiar następnym razem zrobię zwyklym telefonem i powinno być OK

Najprościej otwórz obrazek w Windowsowym programiku Paint i zmniejsz go o połowę zachowując proporcje :icon_wink:

Edytowane przez Shottas06
Napisano

wszystko jest to samo

Oglądając rower w sklepie wydawało mi się że piasty są białe a nie czarne więc są to KT-M5CR a nie KT-M4CR.

Napisano (edytowane)

szczerze mówiąc nie znam tych piast

są to piasty na łożyskach maszynowych czyli teoretycznie i praktycznie bezproblemowe w użytkowaniu jak zrobią się luzy czy opory wywalasz łożysko zakładasz nowe i śmigasz dalej, A z kulowymi jeśli nie będziesz ich regularnie smarował i serwisował to czeka cię wymiana piasty bo bieżnie są niewymienne.

Edytowane przez Anusiak1
Napisano

he he juz nie przesadzajcie z tym kolorem piasty... byłem wczoraj w MBIKE-ku ogladałem Barrakude i tego  SHOTTAS-a po primo fajna cenka,rowerek i waga tez. Za te pieniadze godny polecenia nie jestem fanem 29er ale jesli bym miał wybrać  z posród wielu marek to ten rowerek by był nr.1.

Napisano

he he juz nie przesadzajcie z tym kolorem piasty... byłem wczoraj w MBIKE-ku ogladałem Barrakude i tego  SHOTTAS-a po primo fajna cenka,rowerek i waga tez. Za te pieniadze godny polecenia nie jestem fanem 29er ale jesli bym miał wybrać  z posród wielu marek to ten rowerek by był nr.1.

Wbrew pozorom akurat w tym przypadku kolor ma znaczenie bo to inna piasta niż w opisie na stronie producenta.

Napisano

Dałbyś lepsze zdjęcia 

szczególnie detali

zdycham z ciekawości

he he spokojnie jeśli masz choć troszkę cierpliwości to ja dodam za około 2 tygodnie bo właśnie wtedy będę odbierał swojego. Miał być Grand Canyon AL 7.9, ale ze względu na długi termin oczekiwania na rower(Lipiec)  podjąłem decyzję o kupnie Shottas ht 0.6, mam nadzieję że nie będę żałował wyboru.

Napisano

szczerze mówiąc nie znam tych piast fakt są białe a na zdjęciach są czarne nie zauważyłem symbolu jakie to piasty jest tylko nazwa KT :icon_question:

KT to tajwański producent topowych piast, m.in. DT Swiss, Chosen.

Róznica jest taka, że wypuszczone pod własną=nieznaną wśród

detalistów marką kosztują dużo mniej.

MBike w jakości ram i komponentów bije polską konkurencję na łeb... Karbonowe wychodzą z tej samej stajni i materiału

co Spec, KTM i Cannodale, a alu z jednej z najlepszych fabryk tajwańskich.

Gdyby zrobić kontrolę jakości u nich i u np. Krossa, to ci drudzy paliliby się ze wstydu.

Napisano

Wszystko cudnie, szkoda tylko że Mbike nie potrafi robić (zamawiać) lekkich ram aluminiowych. Mógł byś rozwinąć temat kontroli jakości jedej i drugiej firmy, zdaje się że posiadasz w tej kwestii jakąś wiedzę, a jest to zacłkiem interesujące zagadnienie:)

Napisano

KT to tajwański producent topowych piast, m.in. DT Swiss, Chosen. Róznica jest taka, że wypuszczone pod własną=nieznaną wśród detalistów marką kosztują dużo mniej. MBike w jakości ram i komponentów bije polską konkurencję na łeb... Karbonowe wychodzą z tej samej stajni i materiału co Spec, KTM i Cannodale, a alu z jednej z najlepszych fabryk tajwańskich. Gdyby zrobić kontrolę jakości u nich i u np. Krossa, to ci drudzy paliliby się ze wstydu.

Podziwiam zasób wiedzy, jestem ciekawy skąd ją masz bo jak pytałem sprzedawców to żadnej z tych informacji nie otrzymałem.

Napisano

Gdyby zrobić kontrolę jakości u nich i u np. Krossa, to ci drudzy paliliby się ze wstydu.

dzięki za wyczerpującą informacje :thanks:  nie jeździłem Krossem więc nie oceniam ale jeśli chodzi o rower w tej cenie to smiało może konkurować nie tylko z  Krossami ale z popularnym Radonem i Grand Canyonem nad którymi się zastanawiałem zanim zamówiłem Shottasa06 i na pewno nie żałuję jedyny minus który mogę dodać dla Mbika to oczekiwanie ale wszystkie te niedogodności poszły w niepamięć gdy dostałem bandziora w swoje ręce :woot:

Napisano

Podziwiam zasób wiedzy, jestem ciekawy skąd ją masz bo jak pytałem sprzedawców to żadnej z tych informacji nie otrzymałem.

Rozumiem Twoją ciekawość, ale nie mogę jej zaspokoić.

Pozostaje poczekać 1) aż komuś z branży zechce się przetestować Mbike'a na poważnie,

2) pojawią się opinie użytkowników, 3) spróbować samemu.

Napisano

To ciekawe skąd ty wytrzasnołeś takie rewelacje??

Pewnie Kolega artoor jest w jakiś ścisły sposób powiązany z Mbike skoro nawet sprzedawca w salonie nie ma takich informacji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...