bipr Napisano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 tego Radona: http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29er-7-0_id_22277_.htm ? To gdzie Ty go kupisz o 1500 złotych taniej ? tak przeliczając wg dzisiejszego kursu cena wychodzi ta sama co Mbika ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) Od kwoty podanej przez sprzedawcę,mogę sobie odliczyć Mwst.19%. A dokładniej muszę go zapłacić a za rok mi go zwrócą Wyjdzie około 1300-1400 zł taniej,zależy jak będzie stało euro. Na razie spada Warto kupić tego Radona 7.0 zamiast Mbika HT06? pozdr. R/ Edytowane 7 Lutego 2013 przez robertos102 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeśli chodzi o porównanie osprzętu to oczywiście tańszy Radon wygrywa - pod warunkiem że przypasuje w rozm. 20". Inna sprawa to kwestia wyglądu (designu ramy) i preferencji Shimano/Sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 7 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Jeśli chodzi o porównanie osprzętu to oczywiście tańszy Radon wygrywa - pod warunkiem że przypasuje w rozm. 20". Jest jeszcze 22",ale to już chyba za duża na mnie...A co do wyglądu,to IMHO,Mbike bije na głowę Radona! Do końca lutego jest czas na przemyślenia i ewentualną rezerwację pozdr. R/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shottas06 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 @@Shottas06, mają je cały czas na stanie i przymiarka jest możliwa w każdej chwili, czy po jakimś wstępnym umówieniu się? Te rowery stały wystawione w sklepie i każdy mógł się przymierzyć bez specjalnego umawiania się. Nie wiem jak jest z rozmiarem 21, ale 17 i 19 były na wystawie na pewno. Najlepiej zadzwoń do sklepu w Jabłonnie i dopytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Jednak trochę ? to kłopotliwe jeśli przymierzyć się można tylko w jednym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shottas06 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Jednak trochę ? to kłopotliwe jeśli przymierzyć się można tylko w jednym miejscu Ale już niedługo. Z tego co słyszałem to w tym roku rozbudowują sieć salonów firmowych. A tak z ciekawości: do Radona i Canyona to gdzie można się przymierzyć? Te firmy postawiły również na sprzedaż bezpośrednią przez internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o porównanie osprzętu to oczywiście tańszy Radon wygrywa (..). a tak z ciekawości to w czym Radon jest lepszy jeśli chodzi o osprzęt ?porównując: 1./ Radon: przerzutki i korba Shimano XT / Mbike: SRAM X9 (przednia X7) - XT to chyba ta sam półka co X9 ? 2./ amortyzator ten sam (poza sterowaniem - ale które lepsze ?) 3./ hamulce: Radon Formula RX / Mbike: Avid 9 - te Elixiry to przecież zupełnie inna (wyższa) półka ? 4./ obręcze - w obu AlexRims ale Radon ma zwykłe EN24 a Mbike XD-Lite 5./ piasty Radon XT/ Mbike "nie wiadomo co to" - ale pewnie lżejsze ;-) 6./ rama - no tutaj to Radon chyba jednak lepszy (moim zdaniem) - sztywna tylna oś to już coś ... żeby nie było: nie jestem "fanboy'em" Mbike - przeciwnie - sam wybrałem Radona (ZR 8.0) ale gdyby ta 10% zniżka cen pojawiła się wcześniej to kto wie ;-)Nawiasem mówiąc to masz jeszcze jedną opcję - biorąc pod uwagę Twoje "odliczenie" (z ciekawości - jak to działa ? wywozisz poza Unię ?) - po odliczeniu tych nastu procent cena Radona 8.0 będzie porównywalna z Mbikiem ;-) Edytowane 8 Lutego 2013 przez bipr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 A tak z ciekawości: do Radona i Canyona to gdzie można się przymierzyć? Te firmy postawiły również na sprzedaż bezpośrednią przez internet. Jeżeli chodzi o Radona w Polsce,to dzwoniłem do przedstawiciela i powiedział mi,że tylko wysyłka wchodzi w grę,nawet nie można go osobiście odebrać.W przyszłym tygodniu jadę do Niemiec i tam można osobiście zobaczyć i pojeździć na każdym z oferowanych modeli w katalogu na rok 2013. Można je obejrzeć w Bonn. Dzwoniłem nawet do kilku sklepów,ale tam sytuacja podobna,mogą je sprowadzić i ostatecznie oddać mi gotowe do jazdy,ale pierwsze oględziny i ew jazdę próbną tylko w Bonn.pozdr.R/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Pewnie na otwarcie nowego sklepu Radona pojawi się sporo promocji , trzeba kasę zbierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Rafi76 przecież tu chodzi o sklep Mbike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 8 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Padlo tez pytanie o Radona i o sklep ....dlatego wspomnialem o nowym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Witam Mbike otwiera nowy sklep w Katowicach.Ale o Radonie nic mi nie wiadomo.Też mają takie plany? pozdr. R/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 I tak tworzy się nie podstawna plotka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 9 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 @@cr4zylucky, to ją zdementuj.Bo to co napisałeś nic nie wnosi do rozmowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi76 Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Przepraszam za zamieszanie...temat nie o Radonie.. było tylko wspomniane i dlatego napisałem o nowo powstającym sklepie Radona w Niemczech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 nie robcie smietnika, prosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertos102 Napisano 20 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam Na alledrogo dostępny jest prototyp Shottas'a 04 za 3999zł. http://allegro.pl/mbike-shottas-ht-04-29er-19-nowy-model-i3034184589.html Od około 10/15 marca będą dostępne w trzech firmowych salonach. pozdr. R/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raftepes Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Skąd macie te dane? Na stronie i na facebooku tego się nie znajdzie. Wyglądają na bardzo realne. Byłem w Jabłonnej i przymierzałem się do 17" i 19". Mam 175 cm wzrostu i 81 nogę. Rama tak jest wyprofilowana, że mając 19" między nogami górna rura w środkowej długości nie dotykała mi "klejnotów". Tak więc do turustycznej jazdy nawet 19" (jeśli ktoś lubi wyciągniętą pozycję) byłaby ok. Ja ostatecznie wybrałem 17" - zwinniej się składałem w ciasnych zakrętach. Potwierdzam, że główka jest niższa niż w Renegacie 29 (tym też parę kółek przy sklepie zakręciłem). Odnośnie długości TTH, to ciężko wyczuć różnicę, bo na renegacie siedziałem w czerwcu a na shottasie w październiku i bezpośrednio ich nie zestawiałem. W sklepie zapewniali, że TTH zostało wydłużone. Ogólnie to cieszę się, że poczekałem na Shottasa, bo zostały wyelninowane bolączki wieku dziecięcego z Renegata. Udało mi się zamówić 06 jeszcze przed podwyższką Witam. Zastanawiam się nad zamówieniem Shottasa HT06. Nie wiem jaki wybrać rozmiar. Mam 180 cm. wzrostu i wewnętrzną długość nogi 82 cm. Mam dylemat czy wybrać 17 czy 19 cali. W Trójmieście nie mam gdzie zrobić przymiarki. Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 ja mam 180 cm wzrostu a długość wewnętrzna nogi to 86 cm i wybrałem 19" więc parametry mamy podobne i na twoim miejscu też celowałbym w 19 " ale możesz napisać do Mbika na facebooku i się spytać na pewno Ci podpowiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemkoVonLezajsk Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Jak ktoś ma real foto Mbike Shottas HT06 29" niech wrzuci na FR Sam jestem ciekawy tego modelu i bardzo mam na niego ochotę a na Podkarpaciu nie ma żadnego sklepu w którym mógłbym mu się przyjrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raftepes Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) ja mam 180 cm wzrostu a długość wewnętrzna nogi to 86 cm i wybrałem 19" więc parametry mamy podobne i na twoim miejscu też celowałbym w 19 " ale możesz napisać do Mbika na facebooku i się spytać na pewno Ci podpowiedzą Dzięki za info. Napisałem na fb jednakże dostawę Shottasa bedą mieli dopiero w przyszłym tygodniu. Już jesteś szczęśliwym właścicielem Shottasa, czy czekasz na odbiór? Rozmiary 19 pasują mi ale boję sie o wysokość górnej rury i przekrok, co bym klejnotów rodowych nie poobijał :-) Wczesniej jeździłem na rowerze na ramie treka 6300 w rozmiarze 18,5 cala i było ok tylko musiałem wstawić mostek dłuższy o 10 mm. (W tym miejscu ponownie rzucam klątwę na złodzieja, który mi go w marcu ukradł). Przy Shottasie 17 mam obawy czy nie zabraknie mi długości sztycy. Generalnie pod kątem wielkości ramy idealny by był Renegade Ultimate 27,5 w rozmiarze 18 cali, który ma przekrok 74 cm. na wysokości suportu ale z uwagi na małą ilość komponentów do kół 650b w tym mały wybór opon ten rodzaj roweru prawdopodobnie na dzisiaj odpada. Zresztą z tego co czytam to wiekszy jest efekt "wow" przy przesiadce z 26 cali na 29. Przy testach 650 b wiecej jest matematycznej spekulacji niż praktycznych, jasnych opinii. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez raftepes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shottas06 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Dzięki za info. Napisałem na fb jednakże dostawę Shottasa bedą mieli dopiero w przyszłym tygodniu. Już jesteś szczęśliwym właścicielem Shottasa, czy czekasz na odbiór? Rozmiary 19 pasują mi ale boję sie o wysokość górnej rury i przekrok, co bym klejnotów rodowych nie poobijał :-) Wczesniej jeździłem na rowerze na ramie treka 6300 w rozmiarze 18,5 cala i było ok tylko musiałem wstawić mostek dłuższy o 10 mm. (W tym miejscu ponownie rzucam klątwę na złodzieja, który mi go w marcu ukradł). Przy Shottasie 17 mam obawy czy nie zabraknie mi długości sztycy. Generalnie pod kątem wielkości ramy idealny by był Renegade Ultimate 27,5 w rozmiarze 18 cali, który ma przekrok 74 cm. na wysokości suportu ale z uwagi na małą ilość komponentów do kół 650b w tym mały wybór opon ten rodzaj roweru prawdopodobnie na dzisiaj odpada. Zresztą z tego co czytam to wiekszy jest efekt "wow" przy przesiadce z 26 cali na 29. Przy testach 650 b wiecej jest matematycznej spekulacji niż praktycznych, jasnych opinii. Ile chcesz mieć rezerwy między kroczem a górną rurą - 10 cm? Masz przekrok wyższy ode mnie o 5 cm. Przymierzałem się o 19" i stojąc okrakiem z ramą między nogami w środkowej części ramy w klejnoty mnie nie uwierało. Oczywiście powinniśmy wziąć poprawkę na grubość podeszwy obuwia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raftepes Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ile chcesz mieć rezerwy między kroczem a górną rurą - 10 cm? Masz przekrok wyższy ode mnie o 5 cm. Przymierzałem się o 19" i stojąc okrakiem z ramą między nogami w środkowej części ramy w klejnoty mnie nie uwierało. Oczywiście powinniśmy wziąć poprawkę na grubość podeszwy obuwia. Czyli górna rura w Shottasie musi być jakoś dziwnie wyprofilowana, że przy 19 miałeś tyle luzu. Mierzyłem Kellysa TNT 19 cali (straszne kowadło ale w 3-mieście ciężko o coś dobrego w sklepie rowerowym) i tam górna rura była umieszczona bardzo wysoko, jak w "Ukrainie". Stąd narodziły się w mojej głowie wątpliwości :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shottas06 Napisano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Czyli górna rura w Shottasie musi być jakoś dziwnie wyprofilowana, że przy 19 miałeś tyle luzu. Mierzyłem Kellysa TNT 19 cali (straszne kowadło ale w 3-mieście ciężko o coś dobrego w sklepie rowerowym) i tam górna rura była umieszczona bardzo wysoko, jak w "Ukrainie". Stąd narodziły się w mojej głowie wątpliwości :-) Poczekaj - trochę się w nickach pogubiłem. Kolega rodszyld69 ma długość nogi 86. Kolego raftepes, Twoich parametrów nie widzę. Miałem ok 2 cm luzu (nie jest to dużo) i przy niefortunnym upadku mogłoby zaboleć. Dlatego wybrałem 17", która jest optymalnym rozmiarem dla mnie. Wśród ścigantów panuje opinia, że lepiej wziąć mniejszy rozmiar i cm nadrobić sztycą. Górna rura w Shottasie jest bardziej opadająca niż w TNT (łączy się z podsiodółwka poniżej górnej rury tylnego trójkąta) . Te rozwidlenie TTH przypodsiodłówce miało na celu obniżenie przekroku. Jeśli poczekasz do przyszłego tygodnia (powinienem już odebrać mój rower) to porobię zdjęcia i pomiary i zamieszczę na forum (przy okazji mogę pomierzyć 19"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi