bipr Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Mbike sie rozszalał ;-) 3 hartaile 29er'y na ALU http://tnij.org/rqah + wzcześniej zapowiadany 1 (?) na carbonie /BARRACUDA SLR CARBON 29 / i 1 (?) full ... ciekawe jaka geometria czy pozostanie podobna jak tegoroczny Renegade z trochę za wysoką główką (i trochę przyciężką ramą ;-) czy też coś poprawilli ... na tych zdjęciach/renderach wygląda jak by główka ramy była jednak niższa ? Mam nadzieję, że tak jak obiecali zwiększyli też zakres rozmiarówek ... 19 była dla mnie za krótka ... Co sądzicie o wyposazeniu Shottasa HT 0.6 ? Oby z cenami nie przegieli ;-) PS nazw im brakło żeby całą linię HT i fulla nazywać tak samo ... Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez bipr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Mnie ciekawią te koła w barracudzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 lekkie beda, ale pytanie co z trwaloscia...jedno jest pewne - jak ktos bedzie chcial np robic gorskie maratony, to i tak je wymieni - zdaje sie, ze testerzy teamu mbika smigali na innych w rowerze za 10tys nie moze byc wszystkiego...i tak jest za duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Barracudę już można zamawiać wpłacając 10% wartości ... do odbioru w przyszłym roku ;-) żeby było śmieszniej nie widzę nigdzie geometrii ... przeoczenie czy jeszcze nie znają ostatecznej ? tak czy siak to niezbyt profesjonalne podejście ... nie wyobrażam sobie wpłaty "w ciemno" nie znając podstawowych parametrów ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Barracudę już można zamawiać wpłacając 10% wartości ... do odbioru w przyszłym roku ;-) żeby było śmieszniej nie widzę nigdzie geometrii ... przeoczenie czy jeszcze nie znają ostatecznej ? tak czy siak to niezbyt profesjonalne podejście ... nie wyobrażam sobie wpłaty "w ciemno" nie znając podstawowych parametrów ... To taka Mistrzowska Lokata -- prawie jak w Amber Gold ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 no i cena to już nie to ... MBIKE ULTIMATE CARBON kosztuje 6,3 tys. a czym się różni ? Ma Rebę zamiast SIDa, a reszta ? przerzutki, manetki, hamulce itp praktycznie z tej samej grupy, reszta trochę lepsza ... ale 3,7 tys. różnicy ? może za większe koła ? ;-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) pojawiła się geometria ramy: http://tinyurl.com/8j59lgr jakiś komentarz ? (kolegia nabiał ? ;-) Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez bipr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) tragedii nie ma, ale zeby mowic o tym, ze barakuda z miejsca zagryzie konkurencje to sie nie porwe...no chyba, ze cena/jakosc calego roweru, to faktycznie patrze na rozmiar, ktory mnie osobiscie interesuje, czyli 20" - gorna rura niby dluga, ale kat podsiodlowy ja skraca, wiec w praktyce pewnie bedzie cos miedzy rasowa wyscigowka, a...cubem czego blizej, to juz zalezy od tego, jak tak naprawde zmierzono owy kat, bo teraz przy tych gieciach podsiodlowki, przesunieciach jej pkt zaczepienia itp itd to ile firm, tyle metod pomiarowych...glowka moglaby byc odrobine krotsza, ale z prosta kierownica bedzie okej kazdemu, wiec to nie wada, reszta mnie sie podobuje pozostaje wiec pytanie, jak wymierzono te 71,5*, bo od tego zalezy, czy bedzie dosc dobrze, czy bardzo dobrze Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) dzięki - czyli jednak bez zmierzenia się nie obejdzie ;-( a biorąc pod uwagę tegoroczne doświadczenia z Renegade z przymiarką może być trudno ;-)) Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez bipr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) full 29 : http://tinyurl.com/9h3t7m2 Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez bipr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 no i skończyły się super konkurencyjne ceny mbike'a ;-) w sumie 7600 za fulla 29 to nie jest źle ale biorąc pod uwagę nieco większe skomplikowanie ramy (czyli większą ilośc elementów które moga byc niedopracowane) i stosunkowo małe doświadczenie producenta ... to już nie to ;-( Co więcej - użytkownik face'a ukrywający się pod pseudonimem (a sądząc po wypowiedziach - właściciel albo pracownik Mbike'a ;-) sugeruje iż następca (?) Renegada - czyli model Shottas ht 0.6 będzie kosztował o ~1tys. więcej niż obecny Renegade -> bo koło 6000 tys. a to juz poziom w którym np. Radon staje się poważną konkurencją ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Cenę dyktuje nie doświadczenie producenta, tylko cel biznesowy. Ten od zawsze jest taki sam - czyli zarobić. Żeby zarobić, trzeba dotrzeć do klienta i ugruntować pozycję. Żeby to zrobić skutecznie, trzeba mieć albo markę albo dobry produkt w dobrej cenie. IMHO Mbike nie ma na tyle mocnej marki, żeby ludzie brali jego rowery w ciemno. Musiał więc manewrować ceną - czyli mówiąc prościej sprzedawać taniej niż konkurencja, oferując podobny produkt. Tyle że u firm dopiero wpychających się na rynek oznacza to z reguły dokładanie do biznesu, więc nie może trwać wiecznie. Niezależnie, w miarę wzrostu popularności umacnia się też marka, co oznacza że można sobie pozwolić na ewentualne podwyższenie ceny i nie stracić na tym. Kończąc ten przydługi wywód, wcale mnie nie dziwi że ceny idą w górę. A niecałe 8k za FS29 to nadal dobra cyfra. Oby tylko rower dobrze jeździł, bo to jest w sumie najważniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 A moze wiecie cos na temat wyposazenia: mbike shottas HT 0.4 29er ????? albo jakis link do specyfikacji.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 9 Października 2012 Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Shottas HT 06: 5399zł Amortyzator - REBA RL 100MM REMOTE LOCKOUT BLACK QR15mm Manetki SRAM X7 3X10 SPEED BLACK Hamulce AVID ELIXIR 9 Piasty KT 32H, przednia pod oś 15mm Obręcze XD LITE 29" 32H Opony MAXXIS IKON 29X2.20 Przerzutka przednia SRAM X5 Przerzutka tylna SRAM X-9 Mechanizm korbowy SRAM X9 44/33/22T 175MM Kaseta PG-1030 11-36T Łańcuch KMC X10 10 SPEED SILVER Shottas HT 04: 3999zł Amortyzator - Rock Shox XC 32 TK 100mm Hamulce - Avid Elixir 3 w kolorze białym Korba - Sram S1000 44/32/22T Przerzutka tylna - Sram X7 Kaseta - Sram PG 1030 11-36T Kokpit oraz sztyca zbudowane z komponentów marki UNO. Koła złożone na obręczach Alex Rims FD19, Piasty firmy KT, szprychy nierdzewne. Opony - Schwalbe Smart Sam EVO 29 x 2,1" Shottas HT 02: 2999zł Widelec Suntour XCM RL 29" Hamulce Tektro Gemini Korba Truvativ Blaze Kaseta Sram PG 950 11-34 Przerzutka tylna Shimano SLX Shadow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galica Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Może ktoś bardzo obeznany w temacie ode mnie może mi powiedzieć, który rozmiar ramy będzie dla mnie najbardziej odpowiedni(186cm, noga: 87cm). Rozmiarówka ze strony mbike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Października 2012 Udostępnij Napisano 11 Października 2012 20" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galica Napisano 12 Października 2012 Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Oki, dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że jak się zdecyduje to będzie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos94 Napisano 3 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Podrzuci mi ktoś geometrię od Mbike Shottas HT 0.6 ? Nie potrafię znaleźć takowej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos94 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Bardzo potrzebuję tych wymiarów . Pomożecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 @@kamilos94, Uderz bezpośrednio do mbike, spróbuj na facebook'u, powinni odpisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Bardzo potrzebuję tych wymiarów . Pomożecie ? Na dniach ma być nowa strona Mbika z kolekcją 2013 oraz pełną specyfikcją i rozmiarówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos94 Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Już dawno do nich napisałem. No nic będę czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos94 Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Oto geometria ramy Mbike Shottas HT 0.6 : 17' 19' 21'TTH( GÓRNA RURA) 600 615 630ST (RURA PODSIODŁOWA) 432 483 530WB (BAZA KÓŁ) 1097 1112 1128CS (DŁUGOŚĆ TYLNEGO TRÓJKĄTA) 440 440 440Sta (KĄT NACHYLENIA RURY PODSIODŁOWEJ ) 73 73 73HT (DŁUGOŚĆ RURY STEROWEJ) 100 110 130HTa (KĄT NACHYLENIA RURY STEROWEJ) 70 70 70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Oto geometria ramy Mbike Shottas HT 0.6 : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shottas06 Napisano 7 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Skąd macie te dane? Na stronie i na facebooku tego się nie znajdzie. Wyglądają na bardzo realne. Byłem w Jabłonnej i przymierzałem się do 17" i 19". Mam 175 cm wzrostu i 81 nogę. Rama tak jest wyprofilowana, że mając 19" między nogami górna rura w środkowej długości nie dotykała mi "klejnotów". Tak więc do turustycznej jazdy nawet 19" (jeśli ktoś lubi wyciągniętą pozycję) byłaby ok. Ja ostatecznie wybrałem 17" - zwinniej się składałem w ciasnych zakrętach. Potwierdzam, że główka jest niższa niż w Renegacie 29 (tym też parę kółek przy sklepie zakręciłem). Odnośnie długości TTH, to ciężko wyczuć różnicę, bo na renegacie siedziałem w czerwcu a na shottasie w październiku i bezpośrednio ich nie zestawiałem. W sklepie zapewniali, że TTH zostało wydłużone. Ogólnie to cieszę się, że poczekałem na Shottasa, bo zostały wyelninowane bolączki wieku dziecięcego z Renegata. Udało mi się zamówić 06 jeszcze przed podwyższką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi