Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] Jaką dobrać przerzutke do klamkomanetki RX100

taszluk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Potrzebuje rady bo nie moge znaleźć informacji w googlu...

Posiadam szose z zintegrowanymi manetkami shimano rx100.

Niestety tylna przerzutka siada i potrzebuje zakupić nową.

I tu zaczyna sie mój problem, ktora z aktualnych serii shimano bedzie działać poprawnie z moimi rx100?

Potrzebuje duzy wózek.

z góry dziekuje za pomoc

Łukasz

co znaczy zintegrowane manetki, klamkomanetki? Ile przełożeń? Ja jeżdżę teraz na starszej 105 7-biegowej na kasecie 8rz. i działa bez problemu, więc jeśli masz klamkomanetki i 7-10 przełożeń, właściwie każda przerzutka shimano szosowa będzie pasować (2300, sora, tiagra, 105 od 1055, 600/600 ultegra od 6400, dura ace chyba nawet, ale nie jestem pewien, czy to nie ma jakiegoś innego systemu).

Edit, teraz przeczytałem, że szukasz długiego wózka, na pewno to konieczność? Ostatnio kilka przerzutek z tych wymienionych było na allegro z długim wózkiem. No ale wszystko zależy od budżetu ;)

co znaczy zintegrowane manetki, klamkomanetki? Ile przełożeń? Ja jeżdżę teraz na starszej 105 7-biegowej na kasecie 8rz. i działa bez problemu, więc jeśli masz klamkomanetki i 7-10 przełożeń, właściwie każda przerzutka shimano szosowa będzie pasować (2300, sora, tiagra, 105 od 1055, 600/600 ultegra od 6400, dura ace chyba nawet, ale nie jestem pewien, czy to nie ma jakiegoś innego systemu).

Zintegrowane manetki mam na mysli klamkomanetki. RX100 z tego do czuje to na pewno ma wiecej przelożen manetka niż to co ja mam (chyba 7)

To byla by dobra informacja, balem sie ze one maja różne rozstawy, skoki itd. Ja nie zabrardzo orietuje sie w tych nazwach/systemach, ktora najbardziej mozecie mi polecic?

ja wiem ze na pewno w mojej brakuje dlugiego wózka, bo któtki nie jest w stanie naciagnąc łańcucha po tym jak zjechalem przednim malym kółkiem do 38 zebów,

dodatkowo sprężyna jest za słaba, bo jak wstaje na rower, to łancuch tak zaczyna latac... - za złabo naciągnięty.

Edit, teraz przeczytałem, że szukasz długiego wózka, na pewno to konieczność? Ostatnio kilka przerzutek z tych wymienionych było na allegro z długim wózkiem. No ale wszystko zależy od budżetu ;)

z góry dizekuje za pomoc!!

Łukasz

W nawiasie napisałem w kolejności od najsłabszych do najlepszych. Co znaczy to zdanie:

ja wiem ze na pewno w mojej brakuje dlugiego wózka, bo któtki nie jest w stanie naciagnąc łańcucha po tym jak zjechalem przednim malym kółkiem do 38 zebów,

? bo niżej sam napisałeś, że to sprężyna nie naciąga łańcucha, jakbyś potrzebował długiego (jak już to średniego, długie są bardzo długaśne już ;) ) to by łańcuch był aż za mocno napięty. Ile zębów ma największa zębatka z tyłu? Bo to od niej zależy długość wózka, Shimano szosowe z krótkim ogarniają do 28t.

A może łańcuch jest po prostu za długi i dlatego wisi? Sprężynę w przerzutce najlepiej sprawdzić palcami, jak wraca na swoje miejsce to znaczy, że działa. Łańcuch ma być tej długości, że jak jest na najmniejszej zębatce z przodu i również najmniejszej z tyłu, to wózek ma być jak najbardziej prostopadły, ale łańcuch ma nie trzeć o górne kółeczko. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisuję. ;)

W nawiasie napisałem w kolejności od najsłabszych do najlepszych. Co znaczy to zdanie:

? bo niżej sam napisałeś, że to sprężyna nie naciąga łańcucha, jakbyś potrzebował długiego (jak już to średniego, długie są bardzo długaśne już ;) ) to by łańcuch był aż za mocno napięty. Ile zębów ma największa zębatka z tyłu? Bo to od niej zależy długość wózka, Shimano szosowe z krótkim ogarniają do 28t.

A może łańcuch jest po prostu za długi i dlatego wisi? Sprężynę w przerzutce najlepiej sprawdzić palcami, jak wraca na swoje miejsce to znaczy, że działa. Łańcuch ma być tej długości, że jak jest na najmniejszej zębatce z przodu i również najmniejszej z tyłu, to wózek ma być jak najbardziej prostopadły, ale łańcuch ma nie trzeć o górne kółeczko. Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisuję. ;)

Właściwie mam dwa problemy.

Pierwszy to słaba sprężyna, bo jak przezutka jest ustawiona dobrze, łańcuch przechodzi przez wózek, prednie zeby i tylne, jak siedze na siodełku, wszystko gra,

ale jak stane na rower (np pod góre) i rower zaczyna pracowac lewy przechył, prawy przechył, łańcuch zaczyna skakac po tylen zębatce, co konczy sie przymusowym zatrzymaniem. Mój wniosek - za słaba sprzeżyna - stara przezutka.

drugi problem,

Mały tryb z przodu, to juz 3 tryb od najmniejszyec powoduje ze wózek jest tak wychylony do tył, ze dotyka łańcucha.

Może masz racje ze jest poprostu za długi łańcuch. Może mam zle dobrane tryby, nie pamietam jakie teraz mam parametry,

ale moje potrzeby sa takie zeby pod góre 18% podjechac na jakims akceptowalnym obrocie - bez wypluwania żołądka :)

jakich używacie przełożen do jazdy w górach?

pozdrawiam

Lukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...