Skocz do zawartości

[koła]problem z wyborem

waldi198

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

poszukują tanich i w miarę dobrych kół do jazdy normalnej bez szaleństw 60% asfalt 40% lasy nie wymagam od nich nie wiem czego ale chciał bym żeby trochę mi posłużyły :) grzebiąc po allegro znalazłem oto takie koła:

http://allegro.pl/kola-26-mtb-generation-xc-hb-m600-fh-m435-tarcze-i2519945240.html

http://allegro.pl/komplet-kol-mavic-317-na-piastach-shimano-dt-wroc-i2528355409.html

http://allegro.pl/kpl-remrx-masterdisc-shimano-centrelock-hone-i2507128130.html

Napisano

A pod jakie hamulce maja być te koła? Tarcze czy v-ki? Wstępnie postawiłbym na Mavici. To są solidne obręcze, niepokoi mnie tylko piasta. Facet pisze że "przydało by się przesmarować". To moze znaczyć rózne rzeczy. Albo piasta jest walnięta, albo faktycznie wystarczy zwykły serwis ze smarowaniem.

Napisano

A pod jakie hamulce maja być te koła? Tarcze czy v-ki? Wstępnie postawiłbym na Mavici. To są solidne obręcze, niepokoi mnie tylko piasta. Facet pisze że "przydało by się przesmarować". To moze znaczyć rózne rzeczy. Albo piasta jest walnięta, albo faktycznie wystarczy zwykły serwis ze smarowaniem.

no hamulce będą tarczowe! a co sądzisz o tych remrx master? podoba mi sie ich wygląd ale nie mogę zaleście w necie żadnych opinii na ich temat:(

Napisano

Niestety na ich temat nic nie wiem :( Sam teraz wybieram koła tylko z innej półki cenowej no i właśnie Remerxa też brałem pod uwage ze wzgledu na jego niską wagę 380g, ale przez brak jakichkolwiek opinii na ich temat wybiore inne obręcze. Tak jak mówiłem, ja bym wziął Mavici, one są najbardziej sprawdzone, tylko proponuje zapytać sprzedawcę na allegro co się dzieje z tą piastą.

Napisano
Napisano

Witam!

Proszę o pomoc i opinię. Zanotowałem defekt tylnego koła w rowerze. Koło to Alexrims Ace-17, prawdopodobnie 28", pomimo dwukrotnej wizyty u serwisanta nie udalo się skorygować skrzywienia koła. Proszę o radę jakie Koło można kupić w zastepstwie wspomnianego wyżej modelu. Rowem jeżdzę glównie po szosie, czasami po drogach leśnych. Waże ok 105 kg. Szukam coś solidnego ale nie w kosmicznej cenie.

Dziękuję

Napisano

No właśnie to nad nimi się zastanawiałem. Wiem tylko że ważą 380g za sztuke czyli bardzo mało, a dla porównania te Mavici 317 ważą 440g. Różnica jest bardzo znaczące tym bardziej że te obręcze nie różnią się specjalnie cenowo. Mój kolega kupił koła na tych obręczach na bikestacji i chwali je sobie. Problem w tym że kolega waży 50kg... Niby limit wagowy jaki jest w tych kołach z linka którego podrzuciłem to 100kg, ale traktowałbym to z wielką rezerwą. Koła zbudowane na lekkich obręczach innych producentów mają zdecydowanie niższe limity wagi ridera, a coś wątpie żeby Remerx używał cudownie lekkich i wytrzymałych materiałów do tego w tak niskich cenach. Dajmy na to obręcze DT XR400 ważące 400g maja limit 90kg Koła Novatec 811/812 białe DT XR400 Super comp 1612g - bikestacja.pl . Trzeba jednak wziąć pod uwagę że DT Swiss to jednak zupełnie inna renoma od jakiegoś Remerxa, ma zapewne większe doświadczenie w robieniu dobrego sprzętu. Model XR350 ważąc jak nazwa wskazuje 350g ma już limit 80kg Koła Novatec 711/712 DT XR3500/ Supercomp 1510g - bikestacja.pl . Więc jakim niby cudem Remerx ważący 380g miałby utrzymać 100kg. Znaczy utrzymać może i utrzyma, inaczej by nie pisali że 100kg, ale jestem pewny że sztywny pod 100kg to on nie będzię. Wniosek jest taki: jeżeli ważysz poniżej 70kg i nie masz zamiaru przytyć kilka kilo w najbliższym czasie, to bierz Remerxy, nic im pod Toba nie będzię :) Ja waże w stroju jakieś 73kg i pewnie nic by się im nie stało podemną, ale jednak wolę nie ryzykować. Co prawda nie jeżdżę regularnie jakoś przesadnie ostro, ale jednak zdarza mi się potraktować brutalniej swoje koła.

P.S. Jeżeli w którymś miejscu walnąłem gdzieś jakąś herezję, to proszę mondżejszyh :D żeby mnie poprawili.

P.S.2 Zdaję sobie sprawę, że te limity wagowe mogą się różnić również w zależności od użytych szprych i piast, ale to w tym przypadku mało istotne.

Pozdrawiam

Proszę o pomoc i opinię. Zanotowałem defekt tylnego koła w rowerze. Koło to Alexrims Ace-17, prawdopodobnie 28", pomimo dwukrotnej wizyty u serwisanta nie udalo się skorygować skrzywienia koła. Proszę o radę jakie Koło można kupić w zastepstwie wspomnianego wyżej modelu. Rowem jeżdzę glównie po szosie, czasami po drogach leśnych. Waże ok 105 kg. Szukam coś solidnego ale nie w kosmicznej cenie.

Choc chyba nie powinienem tego pisać to zanim zaczniesz korzystać z forum proponuje przeczytać regulamin. Wiedziałbyś dlaczego twój ostatni temat z tym samym pytaniem wylądował w śmietniku. Taka koleżeńska porada :)

A co do kółek proponowałbym dowiedzieć się jaki te Twoje Alexrimsy mają limit wagi rowerzysty i czy go przypadkiem nie przekraczasz. Do wagi piórkowej raczej nie należysz. A co dokładnie się stało z Twoim kołem? Łatwiej by Ci było uzyskac odpowiedź zakładając nowy temat... :)

Pozdrawiam

Napisano

Oo, to w takim razie Remerxy będą idealne pod Ciebie. Jak jestes faktycznie zainteresowany kupnem kół to tu masz jeszcze fajne: http://allegro.pl/kola-mtb-dt-swiss-xr-3500-novat712711-pillar-i2548913830.html

Jeszcze lżejsze od tych Remerxów, a cena - bajka. Ja miałem je brać ale limit wagi dla tych obręczy to 80kg. Co prawda ważę pare kilo mniej, ale czasem wożę sie z plecakiem i wolę nie balansowac na limicie, do tego jestem w takim wieku że pewnie zaraz niechybnie przytyje :(

Napisano

No fakt, najlepsze to one nie są, pytaj o zdjęcia sprzedawce :) Ale w sumie to one sa nowe więc chyba nie ma się czym przejmować.

Napisano

Kółka to zdecydowanie te które polecił Vardal,ale jesli za drogie to najsensowniejsze będą remerx-y.

Bo do nie pewnych alivio nie jestem zbyt przekonany :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...