Skocz do zawartości
  • 0

nie ogarniam z calami, rozmiarami ram, itd :)

Gość Mary

Pytanie

Napisano

Witam, może ktoś mi na szybko doradzi. Szukalam na forach, ale nie mogę znależć nurtującej mnie odpowiedzi na pytanie odnośnie roweru.

Przykra sprawa, mój ukradli klia dni temu i mam nieplanowany wydatek, a także bardzo malo funduszy, a muszę coś na szybko kupić, bo już tęsknie za przejażdżkami. Raz, że nie wiem na jakim rodzaju roweru się zakupić, czy gorski, czy trackingowy? Dopóki nie złapałam bakcyla nie zwracalam na to uwagi.

Póki co zapytuję. Mam 170 wzrostu, nogi jakoś ponad 80 cm. Najcześciej jeźdzę po plaskim terenie asfaltowym, lub ziemnym, sporadycznie gdzieś po parkach, lasach i po pagórkowatym, ale pokonuję średnio 100 km tygodniowo, jendorazowo około 15-20 km i lubię jeździć szybko :). Jaki typ roweru polecacie, jaka mniej więcej dlugosć ramy i wielkosć koła, znalazłam niezły rower o 24 calach, ale nie wiem czy sięgnę do pedałów ? :)

Z góry dzięki za rady.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek
Napisano

Ja bym Ci radził kupić rower Crossowy na koła 29 cali.

Napisano

Jak piszą 24 26 28 lub 29 to wiadomo, że chodzi nie o sam rozmiar ramy, a kół i 'normalny' rozmiar to 26", rozmiary ram na 26" są zazwyczaj podawane od 15 do 21" i na twój wzrost 17" będzie dobra, a jeśli nie szalejesz w terenie to możesz się pokusić o większą. O to czy dosięgniesz do pedałów to się nie martw, bo w końcu sztyca jest regulowana, chyba że kupisz kolosalnie duży rower. Jak pokonujesz dużo płaskiego, asfalty, szutry i ubite leśne drogi to lepiej weź trekking lub cross, które są na kołach 28 ". Co do samych modeli to musisz podać konkretny budżet, a najlepiej załóż poprawny temat.

Napisano

Jak piszą 24 26 28 lub 29 to wiadomo, że chodzi nie o sam rozmiar ramy, a kół i 'normalny' rozmiar to 26", rozmiary ram na 26" są zazwyczaj podawane od 15 do 21" i na twój wzrost 17" będzie dobra, a jeśli nie szalejesz w terenie to możesz się pokusić o większą. O to czy dosięgniesz do pedałów to się nie martw, bo w końcu sztyca jest regulowana, chyba że kupisz kolosalnie duży rower. Jak pokonujesz dużo płaskiego, asfalty, szutry i ubite leśne drogi to lepiej weź trekking lub cross, które są na kołach 28 ". Co do samych modeli to musisz podać konkretny budżet, a najlepiej załóż poprawny temat.

Dziękuję za odpowiedź. Przepraszam, że rzekomo nie zalożylam prawidlowego tematu i za lapsusa calami w poprzednim tekscie, którego niestety już nie mogłam poddać korekcie... zawsze na forach internetowych boję się, że ktoś się doczepi braku erudycji, błedłów i niewiedzy w temacie, a ja tylko chciałam zapytać. Zreszta dodawałam post bez rejestracji... bo jest tu taka opcja

Poki co watpliwości jednak zostaly jako tako rozwiązane... Niestey ogrom wyboru, brak pieniędzy i chęć wejścia w posiadanie czegoś na szybko nie ulatwiają zadania.

Niestety budżetem nie dysponuję rzadnym, nie będę się przyznawać ile mogę przeznaczyć, bo obawiam sie, że mogę zostać wyśmiana. Jak wspomnialam rower mi skradziono nagle, nie zaplanowałam sobie takiego wydatku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...