Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Romet 29er custom

seb2k6

Pytanie

Witam :)

W związku z projektem nowego roweru na sezon 2013 zakładam wątek już teraz gdyż będę potrzebował pomocy, sugestii oraz porad przy doborze części do ramy Romet 29er :)

Rama w rozmiarze 19", kolor oryginalny średnio mi się podoba, waga bez haków: 2343 gramy.

Celem jest złożenie roweru z głową, lekkiego ale nie za drogiego (seryjne 14,5kg jakie chyba jest w fabrycznym Romecie w ogóle nie wchodzi w grę). Przeznaczenie: teren. Korzenie, kamienie, skały, podjazdy, zjazdy, przewaga wąskich, technicznych ścieżek, jak się uda to min raz w roku jakieś większe góry. Żadnych zawodów, maratonów itp.

Czemu Romet? Bo zamysł był taki aby założyć piastę Alfine 11. Do tego potrzebowałem ramy z przesuwanymi hakami. Nic ciekawego z alu nie znalazłem, trafił się stalowy Romet a wyboru w rozmiarze kół nie było więc będzie to mój pierwszy 29er.

Oprócz tego mam obecnie szosę na asfalty i "miejski mtb" na dojazdy po bułki więc Romet ma za zadanie skupić się na terenie.

Niestety w czasie oczekiwania na ramę... później na haki (na które wciąż czekam).... cała idea piasty planetarnej mi się coraz mniej podoba i już sam nie wiem. Warto się w to pchać czy złożyć standardowy zestaw kaseta i przerzutka? Boję się trochę o wyższy koszt, serwis, problemy w razie awarii oraz małą popularność a co za tym idzie mało opinii i testów, szczególnie z działu MTB. Single speeda na razie nie biorę pod uwagę... może kiedyś jak znajdę taki bieg, którego nie będę musiał zmieniać (w co wątpię).

Najpierw więc chciałbym omówić kwestię Alfine 11 a później zapodam propozycję reszty części, które chodzą mi po głowie :)

P1060444.JPG

P1060439.JPG

P1060440.JPG

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwna akcja... Zamówiłem opony Continental Mountain King 2 2.2 oraz X-King 2.2. Obe w wersji RaceSport.

Tylko, że Mountain King przyszedł z napisem Race King, niską wagą... ale bieżnikiem z Mountain Kinga. Spotkał się ktoś z czymś takim? :)

Mój RaceKing (Mountain King 2)

P1060976f.jpg

... który ma taki sam bieżnik jak Mountain King 2 (zdjęcie z netu)?

contimountainking.jpg

Race King normalnie wygląda tak (zdjęcie z netu):

plast-mtb-continental-race-king-29x2-2-kevlar-skladaci.jpg

Poniżej X-King, który wygląda jak należy oraz jest prawidłowo opisany :)

P1060977f.jpg

Do kompletu na razie dętki Continental z wentylem presta 40mm. Rozmiar 26" gdyż z tego co wyczytałem bez problemu można

je stosować przy większych kołach tylko trzeba lekko podpompować przy zakładaniu.

P1060980f.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...