Skocz do zawartości

[ amortyzator przedni ] Jaki 100-120 mm do Yeti 575

Rekomendowane odpowiedzi

ten ciekawy !! , tylko na fotce jest na vbrake , a nie na tarcze [ w opisie co innego ]

:whistling: Ma też na pewno mocowanie do hamulca tarczowego, zawsze jest, nawet jak ma piwoty.

Patrz trochę na zdjęcia, lewa goleń na dole.

ok a max do 600 zł. znajdzie sie coś lepszego ?? skok 130mm

bo o SR SUNTOUR DURO DJ E są różne opinie :/ i białego nie mogę wyszukać :/

i te piwoty będą mi sterczeć :/

WOW a to ci dopiero argument, znajdz mi amor poniżej 1000 na którego by nikt nie narzekał.

Nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Poza tym nawet jak byś znalazł to i tak ktoś będzie narzekał.

Popatrz na forum, chyba tylko FOXy nikt nie narzeka ale to inna bajka. Za dobrego FOXa trzeba dać kilka razy tyle co za tego duro.

Kolega ma taki i jest zadowolony, wszystko zależy od oczekiwań a ty z takim budżetem nie masz co wydziwiać bo nawet jak kupisz amora za 700 to szału nie będzie.

Piwoty? Możesz próbować szukać po necie bez piwotów ale tu jest w naprawdę atrakcyjnej cenie więc ja bym jakoś przebolał te piwoty.

Poza tym Duro ze skokiem130 z tego roku kosztuje już ponad 750 więc ja bym się nie zastanawiał tylko brał póki są.

Szlifierka kątowa w dłoń i po piwotach :icon_cool:

Tylko nie za blisko goleni :laugh:

Mówisz że o Duro są różne opinie to zobacz tutaj jak ludzie narzekają na amor który kosztuje 2-3 razy tyle w zależności od wersji.

[Amortyzator] Recon ...i fatalna praca? - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Wszystko zależy od potrzeb, jeden się cieszy że ma Poloneza a drugiemu BMW jest mało.

ok zgadzam się ,ale zawsze można ciut lepiej wybrać :) np ja wolal bym w góry AUDI ,a nie BMW bo ma 4x4 :)

i tak też jest z armorami że może RAIDON , będzie lepszy w tej samej cenie [ o ile da się wyrwać za 600 zł. ] :/

generalnie masz rację ,co nie znaczy że wszystkie armory w cenie do 500-600 zł. są takie same i reprezentują taki sam poziom wykonania itp. :)

Tak tylko pod warunkiem że znajdziesz taki powyżej 120mm skoku, no chyba ze będziesz się bawił sam w rozbieranie i zmianę skoku. Chodzi mi o ewentualną gwarancję. Pamiętaj też o tym że to widelec o troszkę innym przeznaczeniu.

Dobrze radzę szukaj amora o skoku co najmniej 140 mm, inaczej stworzysz wynalazek i będzie lipa a nie Yeti ... może najpierw trzeba było pomyśleć a później kupować tą ramę ... właściwie ta rama optymalnie jeździ z amorem 150 mm a 140 to już dal niej takie minimum ...

Znaleźć 130 czy 140mm do 600zł to żaden problem, bo i Epicona można na tyle wyciągnąć. Ale znaleźć taki widelec do 600zł, który przy tym nie będzie wiotki jak trawa... to już inna bajka. Poluj na Allegro, tyle możemy poradzić.

@pw524 Na Foxy nikt nie narzeka? Ciekawe.

Znalazłem kilka propozycji, które chyba lepiej się nadadzą do tej ramy od tamtego Duro:

http://allegro.pl/no...2544688280.html

http://allegro.pl/je...2537634509.html

http://allegro.pl/sr...2543516307.html

kurcze no faktycznie coś ciekawego ,ale jakiego z tych trzech wybrać ?? taki aby pasował mi do ramy i system hamulca był taki sam jak na ramie ?

kurcze no faktycznie coś ciekawego ,ale jakiego z tych trzech wybrać ?? taki aby pasował mi do ramy i system hamulca był taki sam jak na ramie ?

RST Storm Super TA 160mm model 2011- ten będzie najlepszy ?? wydaje mi się że nawet za 600-700 nic lepszego nie spotkam

ma on zmienny skok [ 120 -140 -160 ] ? i czy ma taki sam system mocowania hamulców JAK YETI 575 2005 ?

Ale wiesz, że to bydlę waży prawie 3kg?

FR20 bym sobie odpuścił, widać, że był ostro katowany.

I zostaje zwykłe Duro, a w sumie niezwykłe - Tora + Duro. Osobiście średnio podchodzę do takich kombinacji.

A to, czy w widelcu masz mocowanie hamulca PM, czy IS, ma całkowicie zerowe znaczenie.

Nie jest to szał, ale za małą kasę nie można wiele wymagać : Marzocchi Bomber XC 700 ATA nowy (2541520501) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Napisano dziś, 06:40 Jako, że to rama mojego kolegi, to stwierdzę tylko, że to wersja pod 140mm, lecz 120mm też było ok :) Więcej jak 140 do tej wersji ramy bym nie wsadzał

do tego Pana . Armor nowy ,ale z niemiec i nie ma papierów na niego , więc bez gwarancji :/ . Za 800 zł. bez gwarancji to się boję mimo że nowy :/ No i pułap przekroczony o 200 zł. :/ [ może poza allegro zejdzie na 750 zł. ? ]

ALE czy naprawdę warto za ten armor dawać 750 zł. ??

Jako, że to rama mojego kolegi, to stwierdzę tylko, że to wersja pod 140mm, lecz 120mm też było ok

Dobry kit i będzie git, przez ile było dobrze ? przez 10 minut na podjeździe ?

Może ten opis da pojęcie o tym co by było z amorem 120 mm :

ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

I nie dotyczy to tylko gór, z tak niskim widelcem obciążenie przedniego koła jest po prostu zbyt duże ...

To że jeździło się akceptowalnie nie znaczy, że lepiej niż ze 140mm, poza tym seryjnie było zamontowany talas 100-120-140 też w jakimś celu :)

przypominam ponownie, że rama ta występowała w geometriach: pod 140 lub 160mm, zapewne różnił się też skok tylnego zawieszenia, choć pewny nie jestem

120 do tej ramy to o wiele za mało, nie będzie się fajnie jeździło chyba że na samych podjazdach. Jeśli przebolejesz czarny kolor, to proponuję marcoka z1 http://allegro.pl/rarytas-marzocchi-z1-freeride-2-hscv-jak-66-i2554830149.html za 700 zł nie kupisz niczego co pobiło by jakość pracy z1. I nie ma się co bać, że amor ma 7 lat itd. Te amory są przy normalnej, turystycznej jeździe enduro niezniszczalne :).

120 do tej ramy to o wiele za mało, nie będzie się fajnie jeździło chyba że na samych podjazdach. Jeśli przebolejesz czarny kolor, to proponuję marcoka z1 Rarytas Marzocchi z1 freeride 2 hscv(jak 66)!!!!!! (2554830149) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. za 700 zł nie kupisz niczego co pobiło by jakość pracy z1. I nie ma się co bać, że amor ma 7 lat itd. Te amory są przy normalnej, turystycznej jeździe enduro niezniszczalne :).

Problem w tym ze będę też tym rowerem przemieszczać do pracy przez miasto , czasami będę jechać asfaltem z dziewczyną i znajomymi . Dla siebie wybieram kamiory lasy itp :) 150 mm to chyba jak dla mnie zbyt wiele. Szukam bardziej 130-140mm i koniecznie biały lub perła.

już sam nie wiem ,czy nie kupić tego za 400 zł.

http://ctbike.pl/suntour-amortyzator-duro-djd-100mm.html

bo jak mi podpowiadacie to nawet za 800 zł. szału nie ma :/ ,a ten ma przynajmniej gwarancje.

Tylko Długość rury sterowej - 255mm [ a ja mam 16.5cm ze sterami + 4 cm mostek = 210 mm ] czy to się jakoś skraca i nie traci gwarancji ?

ten http://allegro.pl/marzocchi-bomber-xc-700-ata-nowy-i2541520501.html

tez nie wypada rewelacyjnie http://www.mtbr.com/cat/suspension/2008-forks/marzocchi/xc-700-ata/prd_416222_1565crx.aspx

a kosztuje 2x duro

Problem w tym ze będę też tym rowerem przemieszczać do pracy przez miasto , czasami będę jechać asfaltem z dziewczyną i znajomymi . Dla siebie wybieram kamiory lasy itp :) 150 mm to chyba jak dla mnie zbyt wiele. Szukam bardziej 130-140mm i koniecznie biały lub perła.

już sam nie wiem ,czy nie kupić tego za 400 zł.

SUNTOUR-amortyzator DURO DJD 130mm - Internetowy Sklep Rowerowy | CTbike.pl | Shimano | Części rowerowe | Schwalbe | Suntour | Rowery Miejskie | Buty Shimano | Buty Sidi

bo jak mi podpowiadacie to nawet za 800 zł. szału nie ma :/ ,a ten ma przynajmniej gwarancje.

Tylko Długość rury sterowej - 255mm [ a ja mam 16.5cm ze sterami + 4 cm mostek = 210 mm ] czy to się jakoś skraca i nie traci gwarancji ?

ten Marzocchi Bomber XC 700 ATA nowy (2541520501) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tez nie wypada rewelacyjnie Marzocchi XC 700 ATA 2008 Forks Reviews

a kosztuje 2x duro

Sterówkę możesz bez przeszkód obciąć, nie trzeba żadnych specjalnych narzędzi - zwykły brzeszczot :)

Tego xc 700 nie kupuj, miałem 55 ata micro, czyli te same bebechy w innej puszcze, i niestety to był najbardziej awaryjny widelec, jaki miałem. Najgorszą wadą jest złażący z goleni nikiel, robi się tępy, i zasysa cały syf do wewnątrz.

zobacz oceny tego z1: http://www.mtbr.com/cat/older-categories-bikes/2005-front-shocks/marzocchi/z1-fr-ii/prd_364582_1539crx.aspx To mówi samo za siebie.

Poza tym weź pod uwagę że geometria tej ramy jest dostosowana do widelców 140 -160, więc jak dasz 120, to ją znacząco zaburzysz, na niekorzyść, bo będziesz miał zbytnio obciążone przednie koło. Ale rób jak chcesz

Tak to jest jak się nie pomyśli przed zakupem, przesadził z ramą to niech do niej kupi przynajmniej jakiś pasujący amor, nie musi być super wytrzymały ponieważ nie jeździ ostro, ale wysokość wypadało byd dobrać optymalną ...

Może :

http://www.ebay.de/itm/2010-SUNTOUR-RAIDON-AIR-LOD-140MM-FEDERGABEL-LOCKOUT-ALUSCHAFT-WEISS-HAMMERPREIS-/360458862892?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item53ed05c12c

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...