Skocz do zawartości

[kaseta] Adaptacja kasety 8-ki do przerzutki 7 biegowej

terrago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Problem jest dość złożony. Aktualnie jeżdżę na byle jakiej piaście z tradycyjnymi łożyskami i nakręcanym wolnobiegiem (który zmuszony jestem wymieniać przeciętnie co kilka miesięcy)

Wymieniłem korbę na SR XTC (44/32/22, jak zapewnia producent pod napęd 24, zalecana klasa łańcucha IG-31/51). Korba jest fabrycznie nowa.

Do tego jest wymieniony łańcuch IG-31 (również fabrycznie nowy)

Znalazłem w piwnicy używaną piastę EXT-TEC (aluminiowa, kasetowa, łożyska z tego co widzę w dobrym stanie, przebieg ok 500-1000 km) i kasetę ah-14T (8 biegów, dawniej działała na przerzutce Deore LX, niemniej jednak brak dwóch najmniejszych zębatek, przebieg również ok 500-1000km)

W związku z powyższym mam następujące pytanie: czy po założeniu czegoś takiego http://allegro.pl/zebatka-tarcza-koronka-shimano-hg20-7-12t-12z-i2495373762.html + aluminiowej redukcji (pierścienia) i adaptacji przerzutki na 7-biegową taki zestaw będzie działać poprawnie i czy da radę go obsłużyć przerzutka Tourney TY-35 lub TY-50?

Oczywiście taktuję problem najzupełniej poważnie dlatego proszę o poważne i w miarę użyteczne odpowiedzi.

Pozdrawiam, M.

Napisano
  W dniu 9.08.2012 o 14:24, Airsofter napisał:

Możesz założyć i 8 biegową kasetę tylko że ograniczysz ilość biegów na przerzutce. Sprawdzone organoleptycznie - 3k km.

Tak jeno jak to będzie współpracować z automatyczną manetką 7-ką ;)

Napisano

Będzie normalnie działać :) Skok manetki 6/7/8 rz jest taki sam. Jak ograniczysz przerzutkę stracisz jeden bieg od dołu albo od góry ... Ale nie wpłynie to na działanie całego systemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.