AntyIdiota Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Mam możliwość kupna tej ramy od kumpla, niemniej po zerknięciu na geometrię wydaje się ona dość dziwna. Płaski kąt podsiodłówki, krótki widelec tylny i do tego wysoko poprowadzona górna rura - mały przekrok. Proszę o analizę. Rower o tej geometrii wydaje się co najmniej niedzisiejszy.
Rulez Napisano 9 Sierpnia 2012 Napisano 9 Sierpnia 2012 Jak najbardziej dzisiejszy , kąt podsiodłówki podany na tym rysunku to kąt względem tylnych widełek, odpowiada on kątowi około 73* mierzonemu do osi kół (czyli podawanemu w zdecydowanej większości przypadków) tylne widełki 420 mm to norma, ma takie np Scott Scale, Merida serii Matts ... Wysokość górnej rury to już indywidualna sprawa , zapewne jest normalna jak na rower 19" jednak jeśli ci nie odpowiada to trudno ...
zawada007 Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Z tego co wiem większą sztywność i lepszy komfort jazdy. Większa sztywność ramy powoduje, że energia jaką wkładasz w pedałowanie nie ucieka, nie przechodzi w drgania a wykorzystywana jest do ruchu, że tak powiem. A z komfortem - no cóż - pojeździsz na ramie starego typu i na ramie nowego to sam będziesz mógł porównać
TrueFaith Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Z tego co rozumiem taka geometria jak w 1 poście jest dzisiejsza ? Mam zamiar kupić ramę z podobną geometrią, jednak nie jestem pewny wyboru.
zawada007 Napisano 19 Sierpnia 2012 Napisano 19 Sierpnia 2012 Dokładnie tak. Kiedyś górna rura była ustawiona prawie że pod kątem prostym w stosunku do rury podsiodłowej. Jak tu : http://www.mtbr.com/cat/bikes/bike-hardtail/giant/2000-rincon-se/prd_353819_96crx.aspx i to jest właśnie przykład takiej ramy. Z kolei tutaj : http://www.mtbr.com/cat/bikes/29er-hardtail/scott/scale-29-pro/prd_449332_1548crx.aspx wyraźnie widać, że najdłuższa, górna rura, jest mocno opadająca - ostry kąt. To jest właśnie nowy typ ramy.
zawada007 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Dosc ciekawy który : ten pierwszy czy ten drugi ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.