Skocz do zawartości

[plecak] na wodę i niezbędne rzeczy, jaki?

rmn1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, byłem ostatnio w górach i brakowało mi wody (2bidony na 3os), a plecak ponad 20l to niebylo to;) wróciłem i szukam plecaka z buklakiem w rozsądnej cenie. Napisze co bym chciał i co znalazłem:

- buklak min 2l

- siatkowe szelki

- pasy biodrowy i piersiowy

- żeby przylegal do pleców i był wąski

- żeby oprucz wody zmiescil multitool, detke, łyżki, latki, mini kombinerki, portfel, ze 2czekolady albo wafle;)

- moze żeby dało się wsadzić albo doczekać jakaś sienka przeciwdeszczowke?

- chciałbym żeby przy tych zalozeniach był jak najmnniejszy, ile to litrów? 3,4,5,6?

- izolacja termiczne, zapomniałem a to chyba bardzo ważne.

Cena? No właśnie najpierw chciałem jak najtaniej, za 50zl;) bo nie będę często używał, ale moze będę? A moze warto dołożyć i mieć na pare lat? Mógłbym zaplacic max 150zl, ewentualnie 50zl dołożyć ale jeśli naprawdę będzie warto.

Znalazłem 4f rufin i giant escade 1+, wizualnie lepszy giant bo mniejszy. Coś jeszcze w tej cenie?

Nie ma bata. Za jakość i dobrą wentylację zapłacisz nieco więcej. Poczytaj forum (opcja szukaj ;) ). Wg mnie najlepsze są Deutery. Właśnie na tą firmę padł moj wybór, po długim szukaniu i wertowaniu netu. Plecak wart każdego centa. Wśród wątków moja subiektywna opinia i parę dobrych alternatyw.

Z Deutera to widze tylko prawdziwe plecaki, ja mam plecak na wypadek [potrzeby zabrania kurtki, bluzy i jedzenia. Teraz szukam czegoś małego i tak myślę, że jeśli zawsze gdzieś dalej niż 15km to jadę z dziewczyną ;) to te żeczy wypisane wyżej dzielimy na 2plecaki, czasem nawet na 3. Wychodzi, że nie wszystko z listy musi się mieścić. Powiedzmy:

- bukłak 2l

- multitool

- dętka

- łatki

- przeciwdeszczówka (jakaś "foliowa")

- telefon

Ile litrów potrzebne? Jak w opisie podają "pakunek 3l, bukłak 2l" to oprócz pełnego bukłaku wchodzi 3l tak?

Z Deutera to widze tylko prawdziwe plecaki, ja mam plecak na wypadek [potrzeby zabrania kurtki, bluzy i jedzenia. Teraz szukam czegoś małego i tak myślę, że jeśli zawsze gdzieś dalej niż 15km to jadę z dziewczyną ;) to te żeczy wypisane wyżej dzielimy na 2plecaki, czasem nawet na 3. Wychodzi, że nie wszystko z listy musi się mieścić. Powiedzmy:

- bukłak 2l

- multitool

- dętka

- łatki

- przeciwdeszczówka (jakaś "foliowa")

- telefon

Ile litrów potrzebne? Jak w opisie podają "pakunek 3l, bukłak 2l" to oprócz pełnego bukłaku wchodzi 3l tak?

Osobiscie uzywam Camelbaka Mule - ma 3 litrowy buklak Antidote - sam plecak jest maly ale miesci wszystko co trzeba...

Polecam...

Jak Kolega wyżej napisał również polecam Camelbak Mule. Najlepiej w wersji NV. A jeszcze apropos plecakow na rower to przede wszystkim popatrz na sprzęt firmy Dakine i Camelbak. Dopiero potem Deutery. Te dwie pierwsze mają bardzo przemyślany układ kieszeni i organizerów których nie znajdziesz w Deuterze.

Mój typ to Deuter Race. Oglądałem dokładnie w sklepie kupując swojego Race X i bardzo mi sie spodobał. Mały, nie ciąży na plecach a coś tam wejdzie. Fakt, że trochę się wyda bo blisko 200zł, ale jest to plecak na wiele lat... Dodatkowo na dnie plecaka masz kieszonkę na zamek, w której znajduje się pokrowiec przeciwdeszczowy. Na początku myślałem, że nie będę go używał, jednak okazało się, że jest rewelacyjny. Można spędzić kilka godzin w deszczu nie zalewając portfela i telefonu... Daje mi to duży komfort psychiczny jak widzę, że zbliża się jakiś deszcz i wiem, że moje rzeczy nie popłyną.. :)

Plecak który mnie zainteresował to ten model ---> HI MOUNTAIN PLECAK AQUARIUS 8 + 3L / BUKŁAK VauDe

Ma wszystko czego potrzebujesz oprócz siatkowanych szelek. Dla mnie najważniejsze że posiada system wentylowania trójstronnego czyli plecak nie przylega bezpośrednio do pleców.

cena 249,-

Jestem użytkownikiem takiego plecaka od około miesiąca, przejechał ze mna pi razy 1000km w czym zawarła się 6 dniowa wyprawa. System nośny jest bardzo fajny, przy spokojnej jeździe plecy są suche a jak sie szaleje to czy ma się plecak czy nie nie robi mi różnicy ;)

W głównej komorze na codzień podróżują podstawowe narzędzia, dętka, aparat kompaktowy i portfel i zostaje jeszcze miejsce. W kieszeni na szczycie są dwie przegródki w które wchodzi smartfon i klucze od domu a 3 większa pozostaje luźna, od biedy na ścisk wchodzi tam portfel, ale po co ściskać. Na dole plecaka jest malutka kieszonka w której mam zapas 3-4 batoników jakby trzeba sie było posilić. Na samym dole a może nawet w części plecowej jest kolejna kieszonka w której schowany jest pokrowiec przeciwdeszczowy, który mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością, że działa tak jak powinien, bo w czasie wyprawy jak złapał deszcz to suche było tylko to co w crosso dry i w plecaku. To nie jest koniec funkcji, bo możemy rozpiąć jeden zamek błyskawiczny i tym oto sposobem powiększamy przestrzeń ładunkową i w tak powiększonym plecaku byłem w stanie do wersji "codziennej" dorzucić jeszcze kąpielówki i duży ręcznik plażowy.

Sam bukłak jest produktem Hydrapack i przemyślany, bo dzięki zapięciu "na szynę" jesteśmy w stanie przewinąć go na lewą stronę i bezproblemowo umyć. Jeśli chodzi o pojemność to bez wyjmowania bukłaka z plecaka można nalać ok 1,5l a po wyjęciu będzie to ok 1,75l. Pewnie można by próbować uzyskać deklarowane 2l, ale pojawić się może problem z przymocowaniem bukłaka na przeznaczonym do tego rzepowym wieszaczku.

Zapomniałbym o jeszcze jednej funkcji, do plecaka jest dołączona "chusteczka" z 4 uchwytami, która służy do przymocowania kasku na zewnątrz plecaka, sprawdzałem działa, ale kask i tak mam na głowie ;)

Jako chyba najpoważniejszą wadę, oczywiście w moim mniemaniu, prezentowanej konstrukcji należy wskazać brak kieszonek na pasie biodrowym, które umożliwiłyby posiadanie czegoś do czego można by się dobrać w czasie jazdy.

On wyglada jak plecak wielkości szkolnego. Kurcze sam nie wiem, myślałem o czymś mniejszym

Deuter ma 10l, ten co koledzy Ci podają 11 więc jest mniejszy :) Plecak szkolny jest na pewno z 2.5 raza większy od niego. Jak dla mnie jest wygodny, wybór należy do Ciebie ;)

http://interbike.mtbr.com/wp-content/uploads/2008/10/interbikeday3-024.jpg

Cześć, byłem ostatnio w górach i brakowało mi wody (2bidony na 3os)

To jeden wozi picie, a reszcie jak chce się pić to sępią ?? :laugh: Jakiej pojemności mieliście bidony ??

Ja polecam TAKI patent tak jak w triathlonie często mają.

Możliwość zamontowania nawet dwóch koszyków na siodełku. Jedyne co trzeba to wozić bidony z klapką aby błoto z tylnego koła nie leciało nam na ustnik. Taki zestaw w połączeniu z bidonami na ramie pozwala na cały dzień szalonej jazdy.

ZT_KOSZBID_043_869_4df731cb76b89.jpg

Jeden bukłak i każdy ma z niego pić to też dziwne i mało higieniczne. No chyba że każdy ma swoją rurkę :D Zawsze myślałem że w górach jest najczystsza woda. Kiedyś byłem latem w Karpaczu i śmiało piłem wodę ze strumyka - fajna taka lodowata :) Jest też taki specjalny termos z filtrem dla osób którzy bawią się w survival lub przygotowują się na koniec świata i chaos gdy zabraknie wody. Wlewamy do niego wodę może być nawet brudna i idealnie przefiltruje wszystkie bakterie - filtr starcza na przefiltrowanie ok 5 tysięcy litrów wody cena trochę wysoka bo najtańsza wersja kosztuje około 1 tys zł :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...