rmn1 Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Cześć, byłem ostatnio w górach i brakowało mi wody (2bidony na 3os), a plecak ponad 20l to niebylo to;) wróciłem i szukam plecaka z buklakiem w rozsądnej cenie. Napisze co bym chciał i co znalazłem: - buklak min 2l - siatkowe szelki - pasy biodrowy i piersiowy - żeby przylegal do pleców i był wąski - żeby oprucz wody zmiescil multitool, detke, łyżki, latki, mini kombinerki, portfel, ze 2czekolady albo wafle;) - moze żeby dało się wsadzić albo doczekać jakaś sienka przeciwdeszczowke? - chciałbym żeby przy tych zalozeniach był jak najmnniejszy, ile to litrów? 3,4,5,6? - izolacja termiczne, zapomniałem a to chyba bardzo ważne. Cena? No właśnie najpierw chciałem jak najtaniej, za 50zl;) bo nie będę często używał, ale moze będę? A moze warto dołożyć i mieć na pare lat? Mógłbym zaplacic max 150zl, ewentualnie 50zl dołożyć ale jeśli naprawdę będzie warto. Znalazłem 4f rufin i giant escade 1+, wizualnie lepszy giant bo mniejszy. Coś jeszcze w tej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Nie ma bata. Za jakość i dobrą wentylację zapłacisz nieco więcej. Poczytaj forum (opcja szukaj ). Wg mnie najlepsze są Deutery. Właśnie na tą firmę padł moj wybór, po długim szukaniu i wertowaniu netu. Plecak wart każdego centa. Wśród wątków moja subiektywna opinia i parę dobrych alternatyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Z Deutera to widze tylko prawdziwe plecaki, ja mam plecak na wypadek [potrzeby zabrania kurtki, bluzy i jedzenia. Teraz szukam czegoś małego i tak myślę, że jeśli zawsze gdzieś dalej niż 15km to jadę z dziewczyną to te żeczy wypisane wyżej dzielimy na 2plecaki, czasem nawet na 3. Wychodzi, że nie wszystko z listy musi się mieścić. Powiedzmy: - bukłak 2l - multitool - dętka - łatki - przeciwdeszczówka (jakaś "foliowa") - telefon Ile litrów potrzebne? Jak w opisie podają "pakunek 3l, bukłak 2l" to oprócz pełnego bukłaku wchodzi 3l tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzielu Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Z Deutera to widze tylko prawdziwe plecaki, ja mam plecak na wypadek [potrzeby zabrania kurtki, bluzy i jedzenia. Teraz szukam czegoś małego i tak myślę, że jeśli zawsze gdzieś dalej niż 15km to jadę z dziewczyną to te żeczy wypisane wyżej dzielimy na 2plecaki, czasem nawet na 3. Wychodzi, że nie wszystko z listy musi się mieścić. Powiedzmy: - bukłak 2l - multitool - dętka - łatki - przeciwdeszczówka (jakaś "foliowa") - telefon Ile litrów potrzebne? Jak w opisie podają "pakunek 3l, bukłak 2l" to oprócz pełnego bukłaku wchodzi 3l tak? Osobiscie uzywam Camelbaka Mule - ma 3 litrowy buklak Antidote - sam plecak jest maly ale miesci wszystko co trzeba... Polecam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Jak Kolega wyżej napisał również polecam Camelbak Mule. Najlepiej w wersji NV. A jeszcze apropos plecakow na rower to przede wszystkim popatrz na sprzęt firmy Dakine i Camelbak. Dopiero potem Deutery. Te dwie pierwsze mają bardzo przemyślany układ kieszeni i organizerów których nie znajdziesz w Deuterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Plecak który mnie zainteresował to ten model ---> HI MOUNTAIN PLECAK AQUARIUS 8 + 3L / BUKŁAK VauDe Ma wszystko czego potrzebujesz oprócz siatkowanych szelek. Dla mnie najważniejsze że posiada system wentylowania trójstronnego czyli plecak nie przylega bezpośrednio do pleców. cena 249,- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Mój typ to Deuter Race. Oglądałem dokładnie w sklepie kupując swojego Race X i bardzo mi sie spodobał. Mały, nie ciąży na plecach a coś tam wejdzie. Fakt, że trochę się wyda bo blisko 200zł, ale jest to plecak na wiele lat... Dodatkowo na dnie plecaka masz kieszonkę na zamek, w której znajduje się pokrowiec przeciwdeszczowy. Na początku myślałem, że nie będę go używał, jednak okazało się, że jest rewelacyjny. Można spędzić kilka godzin w deszczu nie zalewając portfela i telefonu... Daje mi to duży komfort psychiczny jak widzę, że zbliża się jakiś deszcz i wiem, że moje rzeczy nie popłyną.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 A ten Deuter Race ma buklak w tych 200zl? On wyglada jak plecak wielkości szkolnego. Kurcze sam nie wiem, myślałem o czymś mniejszym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mfabry Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Niestety Deuter sprzedaje plecaki bez bukłaków. Bukłak tej firmy 3l to jakieś 130 zł ekstra. Jak kupisz Source to może będzie ciut taniej (to w sumie to samo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Plecak który mnie zainteresował to ten model ---> HI MOUNTAIN PLECAK AQUARIUS 8 + 3L / BUKŁAK VauDe Ma wszystko czego potrzebujesz oprócz siatkowanych szelek. Dla mnie najważniejsze że posiada system wentylowania trójstronnego czyli plecak nie przylega bezpośrednio do pleców. cena 249,- Jestem użytkownikiem takiego plecaka od około miesiąca, przejechał ze mna pi razy 1000km w czym zawarła się 6 dniowa wyprawa. System nośny jest bardzo fajny, przy spokojnej jeździe plecy są suche a jak sie szaleje to czy ma się plecak czy nie nie robi mi różnicy W głównej komorze na codzień podróżują podstawowe narzędzia, dętka, aparat kompaktowy i portfel i zostaje jeszcze miejsce. W kieszeni na szczycie są dwie przegródki w które wchodzi smartfon i klucze od domu a 3 większa pozostaje luźna, od biedy na ścisk wchodzi tam portfel, ale po co ściskać. Na dole plecaka jest malutka kieszonka w której mam zapas 3-4 batoników jakby trzeba sie było posilić. Na samym dole a może nawet w części plecowej jest kolejna kieszonka w której schowany jest pokrowiec przeciwdeszczowy, który mogę stwierdzić z pełną odpowiedzialnością, że działa tak jak powinien, bo w czasie wyprawy jak złapał deszcz to suche było tylko to co w crosso dry i w plecaku. To nie jest koniec funkcji, bo możemy rozpiąć jeden zamek błyskawiczny i tym oto sposobem powiększamy przestrzeń ładunkową i w tak powiększonym plecaku byłem w stanie do wersji "codziennej" dorzucić jeszcze kąpielówki i duży ręcznik plażowy. Sam bukłak jest produktem Hydrapack i przemyślany, bo dzięki zapięciu "na szynę" jesteśmy w stanie przewinąć go na lewą stronę i bezproblemowo umyć. Jeśli chodzi o pojemność to bez wyjmowania bukłaka z plecaka można nalać ok 1,5l a po wyjęciu będzie to ok 1,75l. Pewnie można by próbować uzyskać deklarowane 2l, ale pojawić się może problem z przymocowaniem bukłaka na przeznaczonym do tego rzepowym wieszaczku. Zapomniałbym o jeszcze jednej funkcji, do plecaka jest dołączona "chusteczka" z 4 uchwytami, która służy do przymocowania kasku na zewnątrz plecaka, sprawdzałem działa, ale kask i tak mam na głowie Jako chyba najpoważniejszą wadę, oczywiście w moim mniemaniu, prezentowanej konstrukcji należy wskazać brak kieszonek na pasie biodrowym, które umożliwiłyby posiadanie czegoś do czego można by się dobrać w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 On wyglada jak plecak wielkości szkolnego. Kurcze sam nie wiem, myślałem o czymś mniejszym Deuter ma 10l, ten co koledzy Ci podają 11 więc jest mniejszy Plecak szkolny jest na pewno z 2.5 raza większy od niego. Jak dla mnie jest wygodny, wybór należy do Ciebie http://interbike.mtbr.com/wp-content/uploads/2008/10/interbikeday3-024.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Tu jest masz porównanie z bidonem 0,7 a na drugim foto jak lezy na plecach, jakość nie powala, ale sam sobie bym nie zrobił http://www.bankfotek...ge/1301998.jpeg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Cześć, byłem ostatnio w górach i brakowało mi wody (2bidony na 3os) To jeden wozi picie, a reszcie jak chce się pić to sępią ?? Jakiej pojemności mieliście bidony ?? Ja polecam TAKI patent tak jak w triathlonie często mają. Możliwość zamontowania nawet dwóch koszyków na siodełku. Jedyne co trzeba to wozić bidony z klapką aby błoto z tylnego koła nie leciało nam na ustnik. Taki zestaw w połączeniu z bidonami na ramie pozwala na cały dzień szalonej jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 No tak to wygladalo, bylem z dziewczyna i mlodszym bratem i mielismy 0,7 + 0,5...i nie, nikt nie sępił takie rozwiązanie odpada, np. na singlach pod Smrkiem by mi to odpadlo pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Jeden bukłak i każdy ma z niego pić to też dziwne i mało higieniczne. No chyba że każdy ma swoją rurkę Zawsze myślałem że w górach jest najczystsza woda. Kiedyś byłem latem w Karpaczu i śmiało piłem wodę ze strumyka - fajna taka lodowata Jest też taki specjalny termos z filtrem dla osób którzy bawią się w survival lub przygotowują się na koniec świata i chaos gdy zabraknie wody. Wlewamy do niego wodę może być nawet brudna i idealnie przefiltruje wszystkie bakterie - filtr starcza na przefiltrowanie ok 5 tysięcy litrów wody cena trochę wysoka bo najtańsza wersja kosztuje około 1 tys zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 yyyyyyy, zero bukłaków, dwa bidony, tak pilem z dziewczyną przez ten sam dzióbek, strasznie niehigienicznie wiem, woda mineralna, potem ze strumyków...jednak mimo wszystko szukam plecaka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 ok,a jak podniosę limit do 250zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomosz Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Ja polecam TAKI patent tak jak w triathlonie często mają. Kiedy przyjdzie wysunąć tyłek za siodełko można stracić dziewictwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Zdecydowałem się na Dakine Drafter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Pod linkiem z podpisu, na samym dole napisałem pare zdań o wybranym plecaku, jutro jeszcze coś dopiszę i dodam zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 A jaki masz kolor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Moro, zdjęcia i krótki opis jest w linku z podpisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charmside Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Ja Ci polecam na krótkie wypady tani i wytrzymały Campus Fondo (użytkuję około roku). Ma wszystko czego mi potrzeba, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyłem na inne części rowerowe. http://www.sklep-presto.pl/product-pol-24555-Plecak-rowerowy-Fondo-10-Campus.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 charmside, po fakcie polecasz, rmn już plecak zakupił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charmside Napisano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 charmside, po fakcie polecasz, rmn już plecak zakupił . O kurde, faktycznie. Zapędziłem się. Wybacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.