Skocz do zawartości

[v-ki] czy sid dogada się z xtr?

Piksel

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie szybka piłka.Posiadam sid race z 2007 roku, składam właśnie nowy rower, mam zamiar jeździć na v-kach.

Mam do wyboru shimano xtr(nie wiem jeszcze która wersja, ale to bez znaczenia) lun Avid sd sl lub mag.

Kiedyś jeździłem na Marzocchi mx comp i hamulcach xt, hamulce były tak mocne, że rozginały widelec, po zmianie na srama 9.0 nic takiego nie zaobserwowałem.

No i w związku z tym mam pytanie, czy sid nie będzie się nadmiernie rozginał z xtrem, czy lepiej kupić avida?

A może kwestia rozginania w bomberze była spowodowana długimi piwotami, w przeciwieństwie do sida?Dodam, że planuję zmienić piwoty na tytanowe.

Proszę o szybką odpowiedź.

Piksel, jeździłem na identycznym zestawieniu, czyli SID Race '05 (czyli to samo) z ti piwotami oraz V-ką XTR. Nie ma bata, hamulec będzie rozginał nieco widelec, ale się tym nie przejmuj. Nad Avidem bym się w ogóle nie zastanawiał, a na pewno nie nad SL, który jak dla mnie nie hamuje.

Booster to IMHO kiepski pomysł, jeśli facet zakłada tytanowe piwoty ;-) Poza tym ze świecą szukać takiego, który naprawdę działa. Bo skoro podkowa w amortyzatorze jest grubsza ze 2-3 razy a i tak się poddaje, to co dopiero nierzadko wycieniowana i powiercona blaszka.

V-ki XTR to oczywiście identyczne modele (poza BR-M950), ale różnią się trwałością, jakością wykonania i spasowaniem poszczególnych części. Z tych, których jeździłem polecam w nieprzypadkowej kolejności:

BR-M951-->BR-M960-->BR-M970

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...