IwanMT Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Siemanko, wpadliśmy z kumplami na pomysł coby sobie czmychnąć w góry na rowery Plan jest taki, że wyruszamy od nas z Warszawy w niedzielę wieczorem, dojeżdżamy rano w poniedziałek, mamy cały poniedziałek na jazdę itd., wieczorem się rozbijamy namiotami, wtorek ruszamy w drogę, także mamy cały dzień i wieczorem pociąg powrotny do Warszawy. Generalnie pogrzebałem już tutaj i znalazłem kilka tras, ale przeważnie wygląda to tak, że na końcu trasy ktoś jedzie do miasta, schroniska, na parking i dalej autem, a nie tak jak my chcemy czyli - namiot i następnego dnia dalej WIO Bylibyście w stanie poradzić nam jaką trasę wybrać? Generalnie jeśli chodzi o takie wyjazdy to jesteśmy "świeżaki" także nie chcemy żeby to była jakaś super wymagająca trasa Co do gór, to wybrałem Beskidy, bo nie są jakieś wielkie, a widoczki już widziałem i było bardzo ładnie Aaa no i zapomniałem dodać. Trasy chcemy łagodne jeśli chodzi o jakieś "skillsy rowerowe", bo wydolnościowo i siłowo nie jest źle. Gorzej ze sprzętem, także nie możemy zbyt szaleć na podjazdach diabelskich, czy hardkorowych zjadach ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Chcecie dojechać pociągiem więc chociaż zdecyduj w jaki rejon, czy Żywiecczyzna, okolice Babiej Góry, Gorce, Sądecki. Sprzęt nie najlepszy ale konkretnie to jaki oraz czy jazda w terenie odpada czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwanMT Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Właśnie tak się dzisiaj zastanawialiśmy jak z transportem, ponieważ małe kłopoty z wypłatą wystąpiły i opcja pociąg się troche oddaliła... Jest jakiś sposób, zeby się pks'em zabrać? Ja byłem na Gorcach (pieszo) i tam mi się bardzo podobało, także można ten teren wybrać, a co do sprzętu do Kross Level a5, Kands 1300 i no name, o którym teraz więcej nie powiem, bo to rower kumpla. Jak mam rozumieć "jazda w terenie" ? Dziwnie się czuje jak ktoś mi tutaj piszę tego typu teksty, bo cały czas mam wrażenie, że piszę z jakimiś maratończykami, albo down hillowcami, którzy Bóg wie co z rowerem robią ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Ani ze mnie maratończyk ani to drugie po prostu najzwyczajniej przedzieram się przez góry Jazda w terenie to znaczy najcięższe w tym kamieniste odcinki szlaków i nie tylko. Pytam bo w sporą część rejonów Beskidów można się też dostać albo porządnymi ścieżkami lub drogami stokowymi na niezbyt wymagającym sprzęcie nie wspominając o kondycji. Na taki Turbacz można wybrać katorżniczą wersję lub całkowicie lajtową. Natomiast ja z kolei nie bardzo wiem o co chodzi z tymi namiotami. Mocie namioty to rozbijacie pytanie tylko gdzie i tyle. Czy gdziekolwiek a choćby i "pod lasem" czy na hali albo w miejscu do tego przygotowanym. Nie widzę tu problemu takiego jak z transportem do punktu docelowego. Niestety kompletnie nie mam pojęcia jak wygląda sprawa transportu rowerów PKS-em. Jak coś uradzicie to służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwanMT Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Jako, że nigdy nie byłem pod namiotem ( ), nie wiedziałem czy można sobie "od tak" rozwalić namiot gdzieś w górach ^^ Jednak z tego co widzę nie ma problemu, także jeśli niedźwiedzie nas nie zabiją, a wilki nie zjedzą powinno być wszystko spoko. Co do jazdy to hmm chciałbym się troszkę pomęczyć, bo co to za frajda z wjazdu po betonie na góre, a potem zjazdu. Z drugiej strony jakiś zupełnie hardkorowych tras mogę nie przejechać. Co do transportu to poczytam, poczytam i coś wymyślę. /Edit. mam pudło, w którym przyjechał do mnie rower, także jeśli pan woźnica będzie miły to na pewno 2 rowery powinny już tej chwili być gotowe do transportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terrago Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Szosa: Trasa nr 1. - Bielsko Biała - Przegibek - Międzybrodzie Bialskie/Żywieckie - Żar (fajna trasa, względnie prosta i nie jakaś hardcorowa pod względem wymagań sprzętowych, przejechać można nawet na byle jakim trekkingu) Trasa nr 2 - Wisła - Salmopol/Biały Krzyż - Szczyrk (patrz wyżej) Do tego wariant nr 2 można urozmaicić o: - wjazd niebieskim szlakiem na Magurkę (potem ewentualnie Klimczok - Szyndzielnia i zjazd do Bielska (przy czym: podjazd niebieskim szlakiem to w większości betonowe płyty, ale do przejścia. Od Klimczoka w stronę Szyndzielni zaczyna się hardcor - odcinek raczej pieszy. Dalej już zjazd z Szyndzielni za######isty - wjazd z Salmopolu na Malinowską Skałę i potem na Skrzyczne i zjazd genialną trasą do zwózki drewna (około 17 km w dół - polecam), przy czym odcinek Salmopol - Malinowska jest dość ciężki pod względem nachylenia, ale na długości ok 400 - 500 m. Potem już od Malinowskiej na Skrzyczne wspaniale. Zjazd naprawdę jest tego wart Trasa nr 3 - Tradycyjna Pętla Beskidzka (mała). Szczegóły zna Google/Yahoo, etc. Te trasy znam i myślę, że mógłby to być wariant optymalny., Z noclegiem w Szczyrku, Wiśle, Ustroniu nie powinno być problemu (chociaż może być dość drogo). Poza tym schroniska. Cena ok 30 zł/nocleg. Poza tym: Trasa nr 4: Ustroń - Równica i zjazd do Brennej (niebieskim i/lub zielonym szlakiem). Podjazd szosą (ok 7-8 km, nawet trekking da radę). Potem niestety nie wiem (bo nie byłem tam, ale ze słyszenia wiem, że przejezdznie), tudzież przejazd niebieskim szlakiem na Orłową (tudzież zielonym na Błatnią). Z błatniej można fajnie zjechać żółtym szlakiem do Jaworza. Początkowo teren (ale względny), potem zaje*** asfaltowa szosa. Pozdrawiam i życzę powodzenia, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simasted Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Polecam przyjechać do Bielska-Białej. To świetne miasto wypadowe jeśli chodzi o Beskid Śląski i Mały. Kilka ciekawych tras po w/w pasmach opisałem na swojej stronie w stopce. Można też obejrzeć kilka klipów video ze zjazdów. Może pomogą nieco w eskapadzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.