Skocz do zawartości

[Napęd] Nowy łańcuch i kaseta

mariusz231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do znawców.

Zmieniłem kasetę na hg51 11-28 oraz łańcuch na KMC Z8 RB.

Łańcuch skróciłem według kalkulatora i ma 104 ogniwa.

Przerzutkę wyregulowałem, obsługuje wszystkie zębatki bez problemu.

Dzisiaj podczas pierwszej jazdy, nie ważne czy ruszam, podjeżdżam pod górę. Łańcuch skacze po kasecie jak szalony na wszystkich przełożeniach. Z przodu blat duży, średni lub mały bez różnicy.

Co może być przyczyną ?

Przejechałem dziś około 50 km. Korba ma przejechane około 4500 km.

Załączam fotki poglądowe.

http://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/10370096.html

Napisano

Łapiąc bacikiem za kasetę i siła próbując przekręcić nic nie skacze, więc raczej zapadki w bębenku odpadają. Dla pewności dzisiaj zdjąłem kasetę wyczyściłem i założyłem jeszcze raz. Wygląda na to,że wszystko jest ok. Co do haka przerzutki na zdjęciu wygląda prosty jak drut Hak :icon_cool:

Sprawdzę jeszcze kółka przerzutki. Sprzężna raczej mocno trzyma, więc raczej bym wykluczył jej awarię.

A więc tak to wygląda.

Kołka sprawdzone kręcą się dobrze, łańcuch także niema zapieczonych ogniw. Nie jest spięty spinką, tylko zakuty

Wiec już sam nie wiem, co może być przyczyną :whistling:

Gdzie jeszcze można szukać ?

Napisano

Dzięki za radę o tym nie pomyślałem :P

Idealnie przypasuje NTG. innymi słowy, może kaseta nie do końca jest kompatybilna z kolegi osprzętem

Pozdrawiam, M.

Napisano

Przerzutki zostały obie wyregulowane książkowo.

I łańcuch już nie strzela na kasecie, tylko dzisiaj przyjrzałem się dokładnie i sprawdziłem na wszystkich możliwych przełożeniach.

Strzela na zębatkach korby. Mniej niż wczoraj, ale nadal przy mocniejszym naciśnięciu na pedały.

Na średniej gdy z tyłu jest 3,4,5 i dużej analogicznie 2,3,4.

Czy to oznacza, że blaty skończyły się po 5000km ? :(

Jest to korba acera fc m361i wizualnie nie jest zajechana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...