Skocz do zawartości

[Zacisk piasty]bez sprężynki

kinder85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat który mnie obecnie intryguję więc pytam tu... Otóż transportując dziś rower w bagażniku fiata pandy (musiałem zdjąć do tego koła) zgubiłam jedną z tych dwóch sprężynek przy zacisku piasty (w przednim kole), moje pytanie brzmi - jakie mogą być konsekwencje jazdy bez niej? Oczywiście kupię nowy zacisk ale chociażby drogę do sklepu chciał bym pokonać bez niej bo nie rowerem nie umiem :D

Napisano

Żadnych brak tej sprężynki w niczym nie przeszkadza. To jest tylko taki bajer żeby w momencie wsadzania koła w widełki zacisk ustawił się równo z 2 stron. Nie przejmuj się jej brakiem. Jeśli często przewozisz rower bez koła możesz ta sprężynkę wyciągnąć z tylnego koła.

Napisano

Sprezynki centruja polozenie zacisku wzgledem piasty gdy kolo nie jest zapiete aby bylo latwiej wpiac je. Brak ich w niczym nie przeszkadza;-)

Napisano

Powiem szczerze cos dziwnego.. Mi nawet one przeszkadzały te sprężynki i musiałem je wyjąć. Dociskalem na maxa moje kolo bolt on'em. Wchodzac w zakręty przednie koło jakby wysuwało się na chwile z widelca i wracało. Ręka tez w miejscu tak sie dzialo przy mocnej sile ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...