Skocz do zawartości

[korba] duże luzy na korbie

Rafix151

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Ostatnio zauważyłem spore luzy na korbie Cyclone - szczególnie z prawej strony (strona zębatek) i dzięki tym luzom łańcuch nie jest równo prowadzony i muszę często regulować przednią przerzutkę bo słychać taki nieprzyjemny dźwięk (szczególnie na dwójce ) i przy źwawym przyspieszaniu . Co może być winne - korba , suport ?

Napisano

Witam . Ostatnio zauważyłem spore luzy na korbie Cyclone - szczególnie z prawej strony (strona zębatek) i dzięki tym luzom łańcuch nie jest równo prowadzony i muszę często regulować przednią przerzutkę bo słychać taki nieprzyjemny dźwięk (szczególnie na dwójce ) i przy źwawym przyspieszaniu . Co może być winne - korba , suport ?

Proponuję zdjąć korbę i sprawdzić czy 'gniazda' mocowania suportu nie są uszkodzone, wytarte jak i sam suport ;)

Napisano

Możliwe że masz rozwalone łożyska w suporcie lub zle nałożony suport i dlatego masz luzy. Lecz może masz słabo przykręconą korbę i dlatego ci lata.

Napisano

Z tych wszystkich możliwości to raczej te łożyska w końcu rower ma przebieg coś powyżej 3000 km więc łożyska mógł szlag trafić . Bardziej się opłaca kupić nowy suport czy wymienić te łożyska ? I czy te suporty za 40 zł są dobre to znaczy czy będą wytrzymywać 600-700 km rocznie ?

Napisano

Jeżeli przejechałeś 3000km około to na pewno łożyska. Zależy jaki masz suport bo jeżeli jakiś dobry to lepiej łożyska wymienić. Jak jakiś gorszy to kup nowy a najlepiej napisz jaki masz suport (Napisz nazwe) :) A te suporty za 40 zł nie są takie złe.Zależy też do czego używasz rower. Jeśli do jazdy tylko po mieście to suport za około 40 zł wystarczy ci. Mój kolega rok temu kupił taki suport za 40 zł i do tej pory jeżdzi tylko że on nie świruje na rowerze ;) A jak rower masz do DH czy innych takich spotów to lepiej cos lepszego :)

Napisano
A jak rower masz do DH czy innych takich spotów to lepiej cos lepszego
Ostatnio zauważyłem spore luzy na korbie Cyclone

Cyclone raczej nie zakładają do rowerów zjazdowych.

Napisano

Jeżeli przejechałeś 3000km około to na pewno łożyska. ....

Dla mnie to nie jest takie oczywiste, u mnie ma suport ponad 7k km i dalej się kręci :P (octalink).

Napisano

Dla mnie to nie jest takie oczywiste, u mnie ma suport ponad 7k km i dalej się kręci :P (octalink).

Dobra ale zależy jaki masz ten suport i jak używasz rower. A poza tym to że przejechałeś tyle na swoim to masz szczęście :P

Według mnie na 100% są to łożyska :)

Napisano

Roweru używam do typowej jazdy po mieście i na trasach z jednego miasta do drugiego - rodzaj roweru to trekking - dzisiaj będę to "badał" i wykluczał po kolei wszystkie możliwości jeśli to będzie rzeczywiście suport to wykręcę go , sfotografuję i jeśli będzie na nim jakaś specyfikacja (nazwa firmy , model , pochodzenie itd.) to podam , żebyście ocenili czy warto go "reanimować" czy rzucić za psami i kupić inny . Dzięki za odpowiedzi .

Napisano

Powiem Tobie, że w moim poprzednim wcieleniu Krossa miałem bardzo podobną korbę (kwadrat) do Twojej i po zamontowaniu suportu NECO przejechałem na nim prawie 2 sezony, czyli ponad 1.5k km i nie zauważyłem jakichś luzów, wygięć, czy problemów z obracaniem. Teraz przeszedłem na zintegrowana oś, ale to już inny standard.

Podsumowując, podpisuje się pod przedmówcami. W przypadku jazdy po trasach ulicznych wystarczy Tobie suport shimano 26 lub minimalnie lepszy. Wydasz na niego 30-45 zł ;)

Nawiązując jeszcze do luzów... Jeżeli miałeś nie za mocno przykręcone prawe ramię, to i gniazdo mogło się w nim wyrobić. Warto to sprawdzić, czy zachowany jest oryginalny kształt.

Pozdrawiam

Napisano

Okazało się , że śruba się poluzowała - znajduje się nie od strony zębatek tylko z drugiej i ma 3 wycięcia - młotek i płaski klucz i po krzyku , przesmarowałem dodatkowo suport nie rozkręcając go (jak są prowadnice z linkami od przerzutek na dole ramy to tam obok mam taki punkt smarujący i wszystko śmiga jak należy ;) .Dzięki wszystkim za "pomocną dłoń" .

Napisano

No za 40 czy 50 zł powinien wystarczyć - przynajmniej będę wiedział w przyszłości jak się będzie takie coś działo na co trzeba zwrócić uwagę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...